Zašto navijači Stouka pevaju „Dilajla“ od Toma Džonsa?

Da li je ikada postojala čudnija „himna“ kluba od Stoukove Dilajle? Hit Toma Džonsa iz 1968. godine koji govori o tome kako ludi voajer ubija svoju ženu koja ga vara nožem nije baš najobičnija pesma koju čuješ na stadionima. Velški ragbi navijači takođe pevaju ovu pesmu pa je čak i njihov političar, Defajd Ajvan, komentarisao kako joj nije mesto na tribinama jer se radi o ubistvu žene. Međutim, Stoukova verzija je prepevana i umesto reči „nož“ koristi se nepristojan naziv za penis.

Neki navijači kažu da je tradicija pevanja Dilajle počela na gostovanju u Derbiju 11. aprila 1987. godine. Naime, navijači su okupljeni u pabu konstantno pili i pevali kada je došal policija i „zamolila“ ih da ne pevaju pesme uvredljivog sadržaja. Potom se Anton But, navijač Grnčara, popeo na sto i zapevao Dilajla što je dovelo do opšteg oduševljenja jer je prkosio policiji koja mu zakonski nije mogla ništa. Od tada je stalno pevao ovu pesmu na mečevima, a čak su ga nekada nosili na rukama dok bi pevao uvodne stihove „I saw the light on the night that I passed by her window…“

Neki drugi navijači govore da se ova pesma pevala i tokom 70-ih na tribinama ovog kluba i da je ona posledica jednog kišovitog i nasilnog koncerta na Stoukovom Viktorija Graundu tada. Naime, 1975. grupa Yes bila je hedlajner na koncertu ali pre njih koncert je otvorio senzacionalni Aleks Harvi Bend koji je tada imao hit u top 10 u zemlji, a on je bio prerada Dilajle. Kako je mnogo navijača posetilo taj koncert počeli su da pevaju ovu pesmu i na utakmicama.

tom-džons

Stari šmeker poput Miće Orlovića

Šta god da je prava istina ovo ostaje jedna od najčudnijih himni koje se pevaju po stadionima u Engleskoj, a najlepše je što iza svega stoji neka priča i stara tradicija.

Priča preuzeta sa FourFourTwo sajta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply