Tomaš Rosicki – Mali Mocart je odsvirao svoje

Tomaš Rosicki objavio je kraj karijere! Pregotivan plejmejker koji verujem da je ostao u lepom sećanju svim navijačima Tobdžija, a i šire.
Rođen je u Pragu i ponikao je u svojoj prvoj ljubavi Sparti. Odmah se videlo da je neverovatan talenat po načinu na koji kontroliše utakmice i diktira tempo igre. Njegovi tehniči kvaliteti se nikada nisu dovodili u pitanje. Dve titule u Češkoj osvaja odmah u prve dve sezone iako nije mnogo igrao jer je tek prebačen iz omladinskog tima. U drugoj sezoni dobija nagradu za talenat godine u Češkoj.
tomaš-rosicki-arsenal
Kada je iz Sparte Prag prešao u Borusiju Dortmund, za 25m nemačkih maraka, to je bio rekord Bundeslige. U prvoj sezoni postali su šampioni Nemačke i igrali finale UEFA Kupa gde su poraženi od Fejnorda sa 3-2. U Nemačkoj je dobio nadimak “Mali Mocart” zbog veštine da diriguje i vodi igru. Naredne sezone izgubili su finale Nemačkog Kupa od HSV-a sa 4-2.
Tomi, kako su ga saigrači u Engleskoj zvali, je bio član Arsenala od 2006. do 2016. i osvojio je 2 FA Kupa u Engleskoj ali njegov boravak bio je osakaćen povredama. Dva puta je gubio finale Liga Kupa. Lik koga svi svi obožavali u svlačionici ali i na terenu. On je tih, povučen i uvek je puštao da njegove noge govore umesto njega. Ima urođeni osećaj za igru, pravovremeni pas i ubrzava celu igru i osvajanje prostora.
Tokom karijere u Arsenalu imao je i ogromnu nesreću. Naime, Tomaš i žena su izgubili bebu od 6 meseci. Nikada nije pričao o tome i ovaj podatak teško može da se nađe bilo gde.
rosicki
Njegova velika ljubav je heavy metal i odlično svira gitaru, koju je vežbao stalno kada je bio povređivan.
Godine 2016. na leto vratio se u Spartu iz Praga da bi završio karijeru ali povreda ga je odvojila od terena celu tu sezonu. Ove sezone je igrao i postigao jedan pogodak. Oprostio se sada na pola sezone uz objašnjenje da ne može više da pripremi telo za zahteve profesinalnog fudbala.
Odigrao je i 105 utakmica za reprezentaciju Češke i postigao je 23 gola što ga stavlja na 4. mesto liste strelaca Češke ikada.
Uživaj u penziji majstore, mi ćemo te se sećati, zauvek.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply