Škotska vs. Engleska 1872. godine

Prve utakmice reprezentacije počele su da se igraju 1870. godine ali kao u svakom početku bilo je mnogo prepreka. Prvih 5 utakmica odigrane su u Engleskoj i Škotska nije dobila nijedan meč. Istini za volju, igrali su samo Škoti koji su živeli u okolini Londona jer je u to vreme put bio dug. Svi osim Roberta Smita iz Kvins Park Fudbalskog Kluba iz Škotske, on je odigrao dve utakmice. Nije ni čudo kada je utakmice organizovala Fudbalska Asocijacija Engleske, Škotska svoju nije još ni imala. Škote su još više razljutile objave u novinama da su jedan meč odigrali Robert Smit i Džejms Smit (obojica iz Kvins Parka) što nije bilo tačno. Čarls Alkok, honorarni sekretar u Fudbalskoj Asocijaciji i kapiten Engleske poslao je ponudu da se jedan meč odigra u Škotskoj, on se osećao odgovornim za laž u novinama. Budući da nije bilo asocijacije tadašnji najbolji klub, Kvins Park, prihvatio je izazov. Upravo zato su za Škotsku igrali svi igrači ovog kluba, dok su Englesku predstavljali igrači iz 9 klubova.

skotska-eng-1872-poster

Meč je odigran na terenu Zapadnog Škotskog Kriket Kluba u Partiku, u Škotskoj, pred 4000 gledalaca i svako je platio po šiling da bi gledao meč. Škoti su igrali u tamno plavim majicama, a englezi u belim. Domaćini nisu bili u najjačem sastavu jer Artur Kinard iz Vonderersa i Henri Reni-Tejlor iz Rojal Endžinirsa nisu uspeli da stignu na meč. Golman Robert Gardner bio je kapiten škotima. Čarls Alkok je bio povređen pa nije igrao ali je bio selektor englezima.

Rezultat je bio 0-0.

Izveštaj sa meča je postojao, verovali ili ne. U njemu piše da su škoti bili bolji jer su se bolje poznavali. Navodno su mnogo bolje driblali i kontrolisali loptu ali su englezi igrali pametno. Dodavanja skoro da nije ni bilo. Najbliže golu bio je Robert Leki kada je njegov šut preleteo preko trake koja je predstavljala prečku. Škotska je igrala sa dva beka, dva half-beka i 6 napadača, dok je Engleska igrala sa jednim bekom, jednim half-bekom i 8 napadača.

Zanimljivo je prisetiti se samih početaka ovog sporta koji obožavamo. Fudbal se i sada konstantno usavršava u čemu prednjače englezi, a ceo svet ih prati.

Kao i uvek.

hamilton-kresent

Mesto odigravanja meča danas

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply