Pikls – pas koji je spasio Svetsko Prvenstvo 1966.

Trofej Žila Rimea originalni je naziv trofeja koji se dodeljuje ekipi koja  postane prvak sveta! Naravno kao takav je jedan od najprestižnijih trofeja u fudbalu, ali i u svetu sporta uopšte. Ime Žila Rimea nosio je do 1970. godine, a od 1974. zove se jednostavno- FIFA  Trofej Svetskog Prvenstva.

1966. godine održano je SP u Engleskoj, prvaci su prvi i jedini put postali Englezi predvođeni Bobijem Čarltonom, Bobijem Murom i Džefom Harstom! U finalu su savladali Zapadnu Nemačku 4:2 uz het-trik Harsta. Euzebio je bio zvezda, Bobi Mur kapiten domaćina i osvajača, Harst je postigao het-trik u finalu ali heroj celog prvenstva je neko sasvim anoniman!

pikls-pozira

Sledi gotovo filmska priča a ovo je glavni glumac – pas Pikls

Gde je sve počelo? 

FA je trofej dobio u januaru 1966. Uglavnom su ga čuvali u svom sedištu zvanom Lankaster Gejt. Povremeno su ga micali zbog nekih izložbi, a jedna takva bila je 19. marta. Firma Stepmeks dobila je dopuštenje da izloži trofej uz uslov da će uz trofej celo vreme biti bar 2 čuvara. Trofej je bio osiguran na 30 hiljada funti, iako je sam trofej vredio oko 3000 funti.

20. marta na podnevnoj smeni čuvara trofej je nestao! Novi čuvari primetili su da je neko ušao kroz zadnja vrata Vestminster Central Hola (tamo je bila izložba) i provalio u vitrinu u kojoj se čuvao trofej. Lopovi su bili brzi, vratili se istim putem kojim su i došli bez da ih je iko video. Sledeći dan priča je obišla svet, a čuvari su pokušali izbeći sramotu opisivajući potencijalne kradljivce, ali nisu dobro uskladili priče pa su dali različite opise!

20. marta, predsednik FA-a, Džo Mers dobio je anoniman poziv u kojem mu je bilo rečeno da će mu biti dostavljen paket na adresu Fudbalskog Kluba Čelsi! U paketu je bio pomični deo trofeja i zahtev za 15 hiljada funti u zamenu za trofej. Kontaktirao je policiju i dogovorili su primopredaju koja je bila donekle bezuspešna. Uspeli su pronaći krivca- Edvarda Bečlija, sitnog lopova i prodavca polovnih automobila, ali nisu uspeli pronaći trofej.

Par dana kasnije, Dejvid Korbet šetao je po Londonu sa svojim psom Piklsom. Pikls je nešto njuškao, a Dejvid je mislio da to nije ništa neuobičajeno, a itekako je bilo! Pikls je pronašao paket u kojem je bio neki predmet umotan u stare novine. To je bio, ni manje ni više, nego Trofej Žila Rimea!!

pikls-policajci

Policajci sa trofejom

Gospodin Korbet dobio je nagradu od 6 hiljada funti na večeri u povodu osvajanja Svetskog Prvenstva. Pas Pikls na kratko je bio zvezda te se pojavio u nekoliko TV emisija i filmova. Postao je heroj jer ipak je pronašao trofej koji je nakon osvajanja SP-a podigao veliki Bobi Mur! Preminuo je godinu dana kasnije tako što se udavio o svoj povodac jureći mačku. Sahranjen je u dvorištu a njegova ogrlica se nalazi u Nacionalnom Fudbalskom Muzeju u Mančesteru.

pikls-porodica

Pikls sa porodicom

Zamislite situaciju: odete u šetnju sa psom, vratite se s trofejem SP-a, a par meseci kasnije družite se Bobijem Murom, Bobijem Čarltonom, Džimijem Grivsom ili Džefom Harstom! Neverovatno!!

Odoh da udomim psa…

pikls-bokser

Britanski bokser Henri Kuper dodeljuje Piklsu nagradu – ćureći batak

 

tekst: D.J.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply