Gol koji je spasao posao Aleksu Fergusonu

Da li znate ko je na slici? Nije strašno ako ne znate ali bi trebalo da znate.

Ser Aleksov spasitelj.

Ser Aleksov spasitelj – Mark Robins

Bila je to četvrta sezona Aleksa Fergusona na kormilu Mančester Junajteda. Osim što su bili vicešampioni u njegovoj drugoj sezoni u klubu (prvoj ako ne bismo računali sezonu pre toga jer je stigao tek u novembru), klub nije ostvario neke zapažene rezultate i nije osvojio nijedan trofej.

Ni četvrta sezona nije bila sjajna, osrednji pa čak i loši rezultati su beleženi te sezone. Tog 7. januara, kada su igrali treće kolo FA kupa protiv Notingem Foresta, Junajted je već odavno ispao iz Liga kupa i nalazio se na jako slabom 15. mestu. Pritisak medija kakav je moguć samo u Engleskoj i loši rezultati su i te kako uzdrmali fotelju Fergusonu. Šuškalo se da ukoliko Junajted ispadne od Foresta, Ferguson će dobiti otkaz. I bio je blizu, jako blizu.

Igrao se 56. minut utakmice na stadionu Notingem Foresta, prava rovovska bitka na izriljanom terenu je do tad vođena. Mark Hjuz je primio presečenu loptu na sredini terena i poslao je u šesnaesterac a tamo je glavom dočekao Mark Robins i poslao u gol. Junajted je poveo 1:0 a tako je ostalo do kraja utakmice. Na kraju, Junajted je otišao do samog kraja i osvojio FA kup te sezone i prekinuo dugogodišnju sušu što se tiče trofeja.

Desetak godina kasnije u jednom intervjuu tadašnji predsednik kluba Martin Edvards, koji je i doveo Fergusona, na pitanje da li je taj gol spasio Ser Aleksovu karijeru u Junajtedu odgovorio je – ’’Ne, znali smo koliko naporno radi i želeli smo da istrajemo s njim’’, ali je ipak priznao da bi ga teško zadržali da nije osvojio FA kup te sezone.

Put do finala je takođe bio trnovit a u ponovljenom polufinalu protiv Oldama, gol u produžecima postigao je – Mark Robins.

Iako Robins nije imao preterano uspešnu karijeru, svakako je bila dosta bogata. A verujemo da Ser Aleks pored slike porodice drži i njegovu sliku u novčaniku.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply