Džejms Ričardson Spensli – Otac italijanskog fudbala

Džejms je rođen u Engleskoj. Oba roditelja su mu bili Englezi. Veći deo svog života je proveo u toj zemlji. Fudbal je bio jedna od najbitnijih stvari u njegovom životu. Ali, Džejms Ričardson Spensli nema nikakve veze sa engleskim fudbalom.

dzejms-ricardson-spensli

Na samom početku, da razjasnimo ovo oko prezimena. Spensli je prezime njegovog oca Vilijema dok se majka, Elizabeta Alisa, prezivala Ričardson. Rođen je u Londonu, davne 1867. godine. Školovao se za doktora, što će mu kasnije biti i profesija, ali su ga zanimale i mnoge druge stvari, poput boksa, fudbala, novinarstva, religije, stranih jezika…Radio je kao lekar i to mu je pružilo priliku da putuje po svetu. Posao ga je odveo u Đenovu, gde mu je zadatak bio da brine o zdravlju britanskih mornara koji pristaju u taj lučki grad. Svega nekoliko meseci kasnije, Džejms se pridružio sportskom društvu koje je tada imalo dve sekcije, kriket koji je bio veoma popularan među Britancima i atletiku.

Samo nekoliko meseci kasnije, odlučeno je da se napravi i treći klub u okviru društva. Početkom 1897. godine, kada je Džejms već imao 30 godina nastao je i fudbalski klub. Fudbalski klub Đenova je najstariji fudbalski klub u Italiji. Kako je nastao iz kluba koji se pre toga već takmičio u kriketu, sačuvao je i delić tog vremena pa je skraćenica kluba GCFC (Genova Cricket and Football Club). Naravno, prvi trener kluba je bio čovek koji ga je i osnovao, a tokom prve godine postojanja se oprobao i u ulozi defanzivca. Kasnije će preći na gol liniju i narednih desetak godina stajati između stativa.

dzejms-ricardson-spensli

Prva utakmica u istoriji italijanskog fudbala je odigrana u Đenovi, gostova je ekipa iz Torina koja je i pobedila na tom meču pred neverovatnim brojem od 154 gledaoca! Godinu dana kasnije će se Đenova revanširati za ovaj poraz. Prvo prvenstvo u Italiji je odigrano 1898. godine, po kup sistemu, sa četiri učesnika. Tri tima su bila iz Torina, gde su mečevi i odigrani, a četvrti tim je bila Đenova, koja će kasnije i osvojiti takmičenje. Šampionska ekipa Đenove je u toj sezoni imala četiri Engleza i jednog Švajcarca, dok su ostali igrači bili lokalni mladići koje je zainteresovao fudbal. U finalu je pobeđen Internacionale iz Torina, tim koji će ubrzo prestati da postoji.

dzejms-ricardson-spensli-2

U narednih šest godina će samo Milan uspeti da prekine dominaciju Đenovljana. Ričardson Spensli će ekipu voditi do još pet šampionskih titula, ukupno šest u prvih sedam godina italijanskog fudbala. Jedini put kad nisu osvojili titulu, poraženi su u finalu od danas mnogo trofejnijih crveno-crnih. Đenova je bila i prvi italijanski klub koji je odigrao neku međunarodnu utakmicu. Početkom 20. veka su gostovali Nici i domaćina ubedljivo savladali. Konačan rezultat tog meča je bio 0:3.

djenova-kriket-klub-1900

1900. godina kriket klub Đenove

Dominacija je prekinuta 1905. Juventus je u finalu bio bolji i po prvi put postao šampion. Džejms je već bio blizu svoje 40. godine i tokom naredne sezone je odlučio da prekine da brani za ekipu. Ostao je na poziciji trenera još jednu godinu. Oprobao se i kao fudbalski sudija a jedno vreme je radio kao dopisnik Dejli Mejla.

Poginuo je u Prvom svetskom ratu. Preminuo je u bolnici u Majncu nedugo nakon ranjavanja.

Iako su Italijani znali šta je fudbal pre nego što je Džejms Ričardson Spensli došao da na obalama Ligurskog mora leči mornare iz Britanije, on je zasigurno najbitnija osoba za prvobitni razvoj fudbala na Apeninima. Tokom svoje duge istorije Đenova će samo još jednom uspeti da dostigne ove visine ali će tada najznačajniji čovek za uspeh biti jedan  drugi Englez.

O njegovoj priči drugi put.

 

tekst: Dušan Ninković

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply