Adrian Mutu i dug od 17 miliona evra

Verujem da većina na ovoj stranici zna ko je Adrian Mutu. Rumun. Napadač. Parma, Čelsi, kokain, Fiorentina. Jedan od onih likova koje volimo, iako nikad nisu bili svetska klasa. Jedan od onih likova koje volimo, iako nikad nisu davali sve od sebe. Mutu je još jedan fudbaler koji nije ostvario svoj potencijal, nikad nije bio primer drugima, ali je i na svojih 80% bio predobar igrač. Nećemo o njegovoj celoj karijeri, nego o jednom periodu koji mu je obeležio karijeru dok je igrao za Čelsi.

mutu-celsi

Adrian Mutu bio je jedan od prvih fudbalera koji su došli na Stemford Bridž za vreme Abramovičeve ere. Nakon sjajne sezone u Parmi kada je s 18 golova bio drugi strelac lige i zajedno s Adrianom vodio Parmu do petog mesta, prelazi u Čelsi za 22 miliona evra. Tadašnji menadžer Čelsija bio je Klaudio Ranijeri i u klub su tog leta osim Mutua stigli igrači poput Makelelea, Dafa, Bridža, Verona i Krespa. 03/04 sezonu obeležili su Arsenalovi ‘Nepobedivi’, a Čelsi je bio drugi. Mutu je sezonu započeo sa 4 gola u prve 3 utakmice, ali forma mu je bivala lošija kako je sezona odmicala.

Na početku sezone 04/05 na klupu Čelsija došao je Žoze Murinjo i tu počinje saga o Adrianu Mutuu. U julu 2004. Mutu prvi put pada na doping testu, pozitivan na kokain. Testiran je ponovo u oktobru i rezultat je bio isti – Mutu je bio na kokainu. Prema ugovoru koji je imao s Čelsijem i prema pravilniku FIFA-e o regulaciji transfera i statusa igrača, takav prekršaj je jedan od najvećih mogućih i Čelsiju daje pravo na terminaciju ugovora i traženje kompenzacije. To je bio jedan od prvih velikih slučajeva slične tematike i nije bilo jasno određeno kolika kompenzacija treba biti i ko je plaća. Ali, idemo videti šta se događalo s Mutuom.

Prvo je dobio suspenziju od 7 meseci i najveću moguću kaznu od 20 000 funti od FA-a. Za vreme suspenzije potpisuje za Livorno za koji nikad nije nastupio, te se radilo samo o tehnikalijama. Naime, znalo se da on odmah ide u Juventus, ali Italija je imala pravilo da ako je klub popunio kvotu stranaca u timu, sledeći stranac kojeg potpisuju mora doći iz italijanskog kluba. I tako je Mutu 2 dana bio igrač Livorna, samo da bi prešao u Juventus. Debitovao je za Juventus 29. maja 2005 i u Staroj Dami je proveo sezonu 05/06. Zašto je ovaj period važan? Naime, Čelsi je znao da imaju pravo na kompenzaciju i zahtevali su velike pare. U pravilniku FIFA-e stoji da i optuženi igrač (Mutu) i novi klub (Livorno i Juventus) zajedno snose krivicu u slučaju raskida ugovora. Čelsi je ovde pogrešio, jer su oni sami raskinuli ugovor, što automatski znači da ni Livorno ni Juventus ne snose krivicu. Dužnik je samo Adrian Mutu, i dužan je puno, jer je on kriv zbog raskida ugovora.

Nakon godina povlačenja po sudovima, i raznih presuda i žalbi sa svih strana, prva službena presuda glasila je ovako. FIFA je potvrdila da je Čelsi imao potpuno pravo raskinuti ugovor s igračem nakon dvostrukog pada doping testa, i igrač je na taj način naneo štetu klubu. Nivo kompenzacije se određuje na sledeći način: uzimaju se u obzir svi troškovi koje je Čelsi imao zbog Mutua, na primer: novac plaćen Parmi, bonusi, trening troškovi, davanja agentima i plata isplaćena u periodu dok je nastupao za klub (iako je to u ovom slučaju ignorisano) i novac koji će Čelsi potrošiti na njegovu zamenu. Izgledalo je kako će dug biti miliioni i milioni evra. Ali, FIFA je pogrešila te donela prvobitnu odluku da kompenzaciju plaćaju i Juve i Livorno i Mutu. Kompenzacija je bila određena na preko 17 miliona evra, i klubovi su se žalili Sportskom Arbitražnom Sudu.

Imajte na umu da je ovaj proces trajao godinama, Mutu je već uspeo oživeti karijeru, igrao je fantastično u Fiorentini.

mutu-fiorentina

Naposletku, konačna presuda donesena je u julu 2009. godine, znači 5 godina nakon raskida ugovora s Čelsijem. Sportski Arbitražni Sud proglasio je krivim samo Mutua, jer je Čelsi stranka koja je raskinula ugovor i prema tome, Juventus i Livorno ovde nisu igrali ulogu. 17, 173,990 evra je iznosila kompenzacija koju samo Adrian Mutu mora platiti Čelsiju.

9 godina kasnije, Čelsi nije video ni centa od toga. Adrian Mutu nema toliki novac (ili barem tako kažu) i verovatno ga nikad neće vratiti.

Nije bilo puno ovakvih kompleksnih slučajeva u svetu sporta, a nekako navijamo da ih ni ne bude više.

mutu-danas

Mutu i Kozmin Kontra, predstavnici FS Rumunije

D.J.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply