Pulp – Common People

Naš današnji Hit dana je pesma ,,Common People” šefildskog benda ,,Pulp”. Pesma je objavljena  22. maja 1995. godine, kao najavni singl njihovog petog studijskog albuma ,,Different Class”, a već 3. juna dospela je na drugo mesto službene britanske top-liste. Sredinom sledeće godine,  na dodeli prestižnih Ajvor Novelo nagrada, ,,Common People” je odnela pobedu u kategoriji ,,Najbolja pesma u protekloj godini”. Najugledniji ostrvski muzički časopis NME (New Musical Express) je 2007. godine ,,Common People” uvrstio u sam vrh liste ,, 50 najvećih indie pesama svih vremena”.

Sve ono što je krasilo karijeru ,,Pulp-a” vidljivo je u ovoj pesmi. Prvo – zarazna, lepršava melodija koja bi  čak i onog najvećeg mrguda oterala na podijum za igru i izmamila mu par plesnih pokreta. Drugo – ironični, surovo iskreni stihovi koji na samo Džarvisu svojstven način slikaju priče iz svakodnevnog života. Treće – originalan i stilski besprekoran video – spot.

Godinama se u novinskim krugovima licitiralo oko identiteta bogate studentkinje umetnosti čiji su prohtevi za ,,običnošču“ centralna tema pesme. Iako nikada nije zvanično potvrđeno, po svemu sudeći, u pitanju je ni manje ni više nego Dana Stratou, poznata grčka umetnica i supruga Janisa Varufakisa, jednog od vođa grčke radikalne levičarske partije poznatije pod imenom Siriza.

stratou-varufakis

Dana i Janis

Neka vam današnji ,,Hit dana” bude opomena da prestanete da stremite i jurite ka novcu i sličnim  materijalnim pošastima. Zastanite na čas, jer pravo bogatstvo je baš tu, oko i pored vas, u vašim prijateljima, u muzici na radiju, u mrzovoljnom šefu, u simpatičnoj kasirki iz lokalnog marketa. Dok zavaljeni u fotelji lagano pijuckate pivo i nervozno iščekujete keca na Sove iz Šefilda, setite se da baš u tom trenutku, na nekom mediteranskom ostrvu, obitava neka tatina ćerka, koja bi sve jahte ovoga sveta zamenila za jednu vašu, oronulu fotelju, jer Bože moj, i bogati plaču !!!

dzarvis-koker

Džarvis Koker na tekmi svog Venzdeja

teskt: Stefan Dragosavac

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply