Pola veka narednika Pepera – A Day in the Life

Na današnji dan, pre ravno pola veka, Bitlsi su obelodanili ,,Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, za većinu kritičara najveći rok album svih vremena. Ovaj komad vinila, smešten među šarene korice Pitera Blejka, sadrži trinaest pesama, a prva među jednakima je ,,A Day in the Life” , naš današnji hit dana.

Umoran od ,,bitlmanije”, zaglavljen između porodične monotonije s jedne strane i svežeg poznanstva sa kontroverznom japanskom umetnicom Joko Ono s druge strane, Lenon je izlaz tražio u blagodetima LSD-ja i svakodnevnom češljanju mas medija. 17. januara 1967. godine dok je u svojoj sobi sedeo za klavirom prelistavao je Dejli mejl i krajičkom oka okrznuo vest o saobraćajnoj nesreći u kojoj je usled konzumacije opijata život izgubio njegov poznanik Tara Braun, sin člana Gornjeg doma Parlamenta i naslednik bogatstva preduzeća Ginis.  Ova vest, zajedno sa vešću o četiri hilajde rupa na putevima u Blekburnu koja se nalazila na sledećoj strani, inspirisala je Lenona da napiše najveći deo melodije i teksta. Središnji, poletni deo pesme koji govori o običnom jutru običnog radnog engleskog čoveka delo je Makartnija. Lenonov cinizam i Makartnijeva poletnost nigde nisu toliko savršeno usklađeni kao ovde. Monumentalno, vanmremensko muzičko delo naslova ,,A Day in the Life” nosi i više nego jasnu poruku tako bih voleo da vas pokrenem.

narednik-peper-1

Ova poruka, koja je u jednom trenutku bila okarakterisana kao narko slogan i kumovala zabrani pesme, je možda i najveći doprinos najvećeg muzičkog tandem u popularnoj muzici. Život je prolazan, poručuju Džon i Pol, ali isto tako i naglašavaju da ne moramo da budemo samo njegovi puki posmatrači, kolekcionari banalnih svakodnevnih informacija, već se možemo pokrenuti i uzeti učešća u njemu.

,,Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” je najveći rok album svih vremena, između ostalog jer poseduje i ,,A Day in the Life”, pesmu nad pesmama.

tekst: Stefan Dragosavac

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply