Grupa Badfinger – najbolje iz Svonsija

Oni su sinonim za power pop … Oni su ispisali jednu od najtužnijih stranica u istoriji rock ‘n’ roll-a … Oni su uz Ketrin Zitu-Džouns nešto najbolje što nam je došlo iz Svonsija … Oni su „Badfinger” !!!

čupavci

Prepoznatljiva moda 70’ih

Na reci Taui leži drugi po veličini grad u Velsu, Svonsi. U njemu su 1961. godine Pete Ham (vokal, gitara),  Ron Griffiths (bas gitara), David Jenkins (gitara) i Roy Anderson (bubnjevi) oformili grupu “The Panthers”  koja je nakon nekoliko godina preimenovana u “The Iveys”. 1965. godine grupi se pridružuje bubnjar  Mike Gibbins. Sredinom 60-tih grupa nastupa širom Engleske, uglavnom kao predgrupa bendovima „The Who“, „The Spencer Davis Group“, „The Moody Blues“ i „The Yardbirds“. 1967. godine grupu napušta David Jenkins, a na njegovo mesto dolazi rođeni „skauzer“ Tom Evans. Godinu dana kasnije grupa potpisuje ugovor sa diskografskom kućom Apple koju su osnovali članovi benda „The Beatles“, i od tada polako kreće njihov uspon na muzičkoj sceni. 1969. godine ponovo dolazi do personalne promene jer na mesto Griffiths-a dolazi Joey Molland. Iste godine grupa menja ime u Badfinger. Novom imenu benda kumovao je Neil Aspinall, aludirajući na “Bad Finger Boogie”, prvobitni radni naslov Lenonove i Makartnijeve pesme “With a Little Help from My Friends”. U periodu od 1970. do 1972. godine, pod patronatom Bitlsa, grupa doživljava vrtoglavi uspeh zahvaljujući svetskim hitovima “Come and Get It”, “No Matter What”, “Day After Day” i  “Baby Blue”. Nakon raspada Apple-a, grupa potpisuje za Warner Bros. Records. 1974. godine tadašnji menadžer grupe Stan Polley svojim finansijskim spletkama izaziva tužbu Warnera-a što je za posledicu imalo to da je Warner sa tržišta samo sedam nedelja nakon objavljivanja povukao album “Wish You Were Here” nakon čega je grupa ostala bez prihoda. Nakon ove katastrofe, Pete Ham je samo nekoliko nedelja pre svog 28. rođendana izvršio samoubistvo vešanjem. Jedan od prvih koji je video leš mrtvog Pete-a bio je Tom Evans. Nikada se nije oporavio od toga i često je govorio “da bi voleo da ode na mesto gde je otišao i Pete”. Ovaj šok, finansijska kriza, loš prijem novih pesama od strane kritičara i publike, kao i neprestana svađa sa ostalim članovima benda oko autorskih prava naveli su Tom Evans-a da 1983. godine izvrši samoubistvo. Iako su nakon ovih nesrećnih događaja Molland i Gibbins (preminuo je 2005.godine) nastavili da sporadično drže turneje kao “Badfinger”, Evans-ovo samoubistvo stavilo je tačku na postojanje jednog od najvećih bendova u istoriji  rock ‘n’ roll-a.

Pripremajući ovaj mini-tekst o Badfingeru, pomalo simbolično, pratio sam i duel Svonsija i Vest Bromvič Albiona. Nakon završetka utakmice, dok su domaći navijači sa osmehom polako napuštali svoja mesta, sa razglasa Liberti stadiona začula se pesma “Without You”. Ljubitelji serije “Breaking Bad” su verovatno priželjkivali da se u rubrici “Hit dana ” nađe pesma “Baby Blue”, ali sam prednost ipak dao onoj koju sam poslednju čuo. Pesmu “Without You” napisali su 1970. godine Tom Evans i Pete Ham i iste je godine snimili na albumu “No Dice”. Pesma je inspirisana Tom-ovim prekidom sa dugogodišnjom devojkom. Planetarnu popularnost ova pesma je doživela 1972.godine kada ju je obradio Harry Nillson.

 

tekst napisao: Stefan Dragosavac

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply