Blur – dobili bitku, ali ne i rat

Ovaj mini-serijal o britpopu započeli smo, kako i red nalaže, sa najstarijima, sa rodonačelnicima ovoga pravca, sa bendom „The Stone Roses“. Zatim smo vas upoznali sa likom i delom braće Galager iz benda „Oasis“ i pokušali da odgonetnemo na pitanje zašto su baš oni postali sinonim za britpop. Danas kompletiramo ,,sveto trojstvo”, donoseći vam priču o jednom kvartetu iz Eseksa koji je (ne)zasluženo izgubio rat sa gorepomenutom braćom. Danas je na plejlisti „Blur“.

blur-devedesete

Sredinom 1989. godine, Dejmon Olbarn (vokal), Grejem Kokson (gitara), Aleks Džejms (bas gitara) i Dejv Rauntri (bubnjevi) formiraju bend „Seymour“, koji je ubrzo na nagovor producentske kuće preimenovan u ,,Blur”. Nakon serije singlova, od kojih posebno treba izdvojiti ,,There’s No Other Way”, 1991. godine objavljuju svoj album prvenac nazvan ,,Leisure“. Ovaj album, koji predstavlja svojevrsni koktel shoegazing-a i madchester-a, nije dočekan hvalospevima, ali se uprkos tome popeo na osmo mesto Britanskih lista. Nakon katastrofalne turneje po Americi, bend se vraća radu u studiju i u maju 1993. godine objavljuju svoj drugi album nazvan ,,Modern Life Is Rubbish“. Čistokrvni, lepršavi pop inspirisan britanskim sastavima 60-ih koji je dominirao na albumu nije doneo značajniji komercijlni uspeh.

Svega nekoliko meseci nakon što je ,,Blur“ objavio svoj treći album ,,Parklife”, ,,Oasis” objavljuje svoj antologijski album prvenac ,,Definitely Maybe“ i ,,The Battle of Britpop“ je mogla da počne. Videvši odličnu priču jer su prvi put nakon ,,The Beatles-a“ i ,,The Rolling Stones-a“ imali dva velika benda, novinari su svakodnevno izveštavali o navodnim svađama  „buntovnih rokera sa severa“ i „uglađene londonske svite“, vršili razne komparacije ko je bolji i uspešniji i tako stvorili visok stepen antagonizma i između samih članova benda, a čitavu britpop scenu sveli na dva imena. Rivalstvo dostiže kulminaciju 14. avgusta 1995. godine kada oba benda objavljuju svoje prve singlove sa novih albuma. Na kraju nedelje ,,Blur-ov“ singl ,,Country House“ pobeđuje ,,Oasis-ov“ ,,Roll With It“ i postaje ,,Blur-ov “ prvi broj jedan hit. Na krilima pobede nad najvećim rivalom u septembru iste godine objavljuju album ,,The Great Escape“ sa kojim postižu odličan uspeh.

blur-oasis

Rivalstvo

Bendu, a ponajviše Koksonu, sve više je smetalo lepljenje etikete britpopa, pa su odlučili da naprave zaokret i muzički se potpuno udalje od svojih početaka što je i rezultiralo objavljivanjem albuma ,,Blur“ na kojem dominira lo-fi zvuk. Album je naišao na odličan prijem i kod publike i kod kritike, a naročito je dobro prošao na američkom tržištu. Vođeni uspehom prethodnog albuma, ,,Blur“ nastavlja dalje da eksperimentiše sa zvukom orijentišući se pre svega na elektroniku i hip hop, a posebno na afričku muziku što je i vidljivo na albumima ,,13“ (1999.) i ,,Think Tank“ (2003.). Posle turneje 1999. godine bend pravi pauzu u toku koje se članovi benda bave drugim projektima. Kokson snima niz solo albuma, Dejmon pravi pravu revoluciju u muzičkom svetu osnovavši prvi animirani bend ,,Gorillaz“, Aleks počinje raditi muziku za pozorište, a Dejv se kao aktvista laborističke partije politički angažuje. Nesuglasice, heroin, alkohol i samoubilačke ,,ambicije” pojedinih članova, doveli su do Koksonovog odlaska još tokom snimanja albuma ,,Think Tank”, a na njegovo mesto dolazi bivši gitarista i klavijatirusta benda ,,The Verve“, Sajmon Tong.

2009. godine ponovo se okuplja originalna postava i sledi serija uspešnih koncerata. Nakon višegodišnjeg diskografskog posta ,,Blur” 2015. godine objavljuje album  ,,The Magic Whip” koji publici jasno stavlja do znanja da ovi momci nisu još uvek rekli tj. otpevali sve.

U čast svih nas koji smo satima i satima ,,pikali” FIFU, naš današnji hit dana je pesma ,,Song 2” sa njihovog albuma ,,Blur”. Ova pesma traje tačno 2 minuta i 2 sekunde. Istovremeno, to je druga pesma na albumu, objavljena je kao drugi singl i na njihovom zvaničnom ,,best of” albumu je na mestu broj 2.

Za sam kraj ostavili smo vam jednu zanimljivost.

Da li ste znali da Dejmon Olbarn, nesuđeni pantomimičar i veliki navijač fudbalskog kluba Čelsi, isključivo koristi bicikl kao prevozno sredstvo po Londonu? Ako je verovati pisanju britanskog dnevnika ,,Sun”, njemu je u proteklih nekoliko godina ukradeno čak 30 bicikala u vrednosti od 18,000 funti.

dejmon-olbarn-treningdejmon-olbarn

Ko li mu krade te bicikle?

Neko je rekao Liam Galager?

 

tekst: Stefan Dragosavac

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply