Šefild – fudbal slavi svoj 161. rođendan!

Na današnji dan 1857. godine u Šefildu osnovan je istoimeni fudbalski klub. Šefild je odoleo godinama i stoga je najstariji fudbalski klub na svetu. Ali kako je sve počelo?

Sredinom 19. veka tačnije 1855. godine članovi kriket kluba Šefild neformalno su razmatrali međusobno da osnuju fudbalski klub. Naime, fudbal je tada bio igra bez jasno definisanih pravila, ona su se razlikovala od sela do sela, od grada do grada, od škole do škole. Ali što su više pažnje posvećivali fudbalu sve ih je više privlačio i na kraju 1857. osnivaju fudbalski klub. Dva čoveka su bila među najzaslužnijima za to – Natanijel Kresvik i Vilijam Prest. Njih dvojica su zaslužni za prva jasno definisana i pisana pravila fudbala, takozvana Šefild pravila.

Jedna od prvih slika igrača Šefilda

Jedna od prvih slika igrača Šefilda

Nakon osnivanja prve utakmice su igrane uglavnom između članova kluba a delili su se na primer ’’Oženjeni protiv Samaca’’ ili slično. Prva utakmica protiv drugog kluba je bila protiv obližnjeg Halema koji je osnovan 3 godine nakon Šefilda i to je možemo reći najstariji derbi na svetu koji se igra i dan danas!

Kako se fudbal ubrzano širio kroz celo Ostrvo i svuda su osnivali klubovi u okolini Šefilda krajem 1862. bilo je čak 15 registrovanih klubova. Usled ogromne popularnosti koju je dobio fudbal, osnovana je Fudbalska Asocijacija (FA nadalje u tekstu) 1863. koja je postavila svoja pravila a Šefild ih nije ispočetka prihvatio i nastavio je da igra po svojim.  Postali su ravnopravni članovi FA tokom 1863. godine ali su odbili da se povinuju njihovim pravilima i nastavili su da koriste svoja.

Šefild pravila - prva zvanična pravila fudbala

Šefild pravila – prva zvanična pravila fudbala

Svoju prvu utakmicu izvan Šefilda odigrali su 1865. protiv Notingema po pravilima Notingema i utakmica se igrala 18 protiv 18 igrača! Nakon toga klub je odlučio da igra samo protiv timova izvan Šefilda usled većeg izazova i već sledeće godine organizovana je utakmica između najboljih igrača Šefilda i najboljih igrača Londona. Igralo se pod pravilima koja se neznatno razlikuju od pravila FA a na kraju je slavio tim iz Londona rezultatom od 2 gola i 4 tačdauna prema nula. Zanimljiv krajnji rezultat, zar ne?

Klub je nastavio da igra svoje utakmice širom zemlje ali usled pojave profesionalizma u fudbalu i njegovog definisanja 1885. godine, klub nije bio u stanju to da isprati i predložio je FA da osnuje takmičenja za amaterske klubove što je FA prihvatio. Ispostaviće se da će Šefild celo svoje postojanje provesti po amaterskim takmičenjima i nižim rangovima.

Skorije su se izborili za svoj stadion s obzirom da su menjali dom više puta tokom postojanja. U tome su im pomogle donacije širom sveta od strane zaljubljenika u fudbal.

Srećan rođendan klubu i neizmerna zahvalnost ovoj dvojici gospodina!

Srećan rođendan klubu i neizmerna zahvalnost ovoj dvojici gospodina!

Preteča fudbala kakvog ga danas poznajemo je napravila svoje prve korake pre 160 godina u Šefildu, stoga poželimo srećan rođendan najvažnijoj sporednoj stvari na svetu!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply