Odlazak Velikog Fila

Danas je u 64. godini života preminuo dugogodišnji predsednik Bolton Vonderersa, Fil Gartsajd.

Gartsajd je u Bolton stigao pre 27 godina, kada je postao član uprave kluba za koji je od malena navijao. Na kormilo Vonderersa seo je 1999. godine, gotovo u isto vreme kada je za šefa stručnog štaba postavljen Sem Olerdajs. Zajedno sa Big Semom, Fil je činio tandem koji je odličnim rukovođenjem stvorio nekoliko fantastičnih generacija Boltona koji je u narednih 10ak godina četiri puta završavao u prvih 8 na tabeli, igrao Ligu UEFA u dva navrata, stizao do finala Liga kupa i polufinala FA Kupa. Beli dres u tom periodu nosila su neka velika imena evropskog fudbala kao što su Juri Đorkaef, Hidetoši Nakata, Džej Džej Okoča, Nikolas Anelka, Ivan Kampo i mnogi drugi.

Fil u društvu dugogodišnjeg vlasnika kluba, Edija Dejvisa

Fil u društvu dugogodišnjeg vlasnika kluba, Edija Dejvisa

Drugi deo njegovog mandata obeležila je velika finansijska kriza i niz promašenih investicija, među kojima se najviše ističe kupovina Johana Elmandera za rekordnih 8.2 miliona funti. Isti igrač nije opravdao očekivanja, a zatim je klub napustio kao slobodan igrač tako da Bolton na njemu nije zaradio ni peni. Od ispadanja kluba iz Premijer lige 2012. godine cela uprava bila je uglavnom na udaru navijača, koji su najčešće za velike probleme optuživali upravo Gartsajda i njegovu klupsku politiku. U poslednjih nekoliko meseci Bolton se suočava sa najtežim trenucima u svojoj istoriji i tokom decembra im je čak pretilo oduzimanje bodova zbog neisplaćenih zarada prema igračima, stručnom štabu i zaposlenima.

Otprilike u isto vreme Gartsajd je odlučio da se povuče i otvori bolovanje, što su pojedini navijači Vonderersa videli kao kukavički čin, ali se ispostavilo da predsednik kluba zapravo boluje od raka. Posle dva meseca kratke, ali teške borbe, preminuo je u toku današnjeg dana, a brojni navijači i članovi kluba, kako bivši tako i sadašnji, izrazili su svoju žalost putem društvenih mreža.

Poruke saučešća ostavili su Kevin Dejvis, Stjuart Holden, Fabris Muamba,...

Poruke saučešća ostavili su Ivan KampoKevin Dejvis, Stjuart Holden, Fabris Muamba,…

Bilo je ispravnih odluka, baš kao i pogrešnih, a definitivno je samo da će Fil Gartsajd ostati upamćen kao predsednik u najsvetlijim danima kluba i čovek koji je pomogao da se i Evropa upozna sa ekipom iz Lankašira i jednom od njenih najboljih generacija.

Rest in peace, Mr Gartside.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply