Džejkove životne borbe

Nikada se od njega nije očekivalo mnogo, nikada nije bio veliki talenat, nikada nije bio na naslovnim stranama novina. Nema nastupa za mlađe reprezentativne selekcije, nije u seniorski fudbal ušao kao omladinska zvezda. Ipak, o njegovom životu može da se snimi film, a meč na Vembliju da odredi žanr tog ostvarenja.

džejk-livermor
Karijeru je počeo u Totenhemu, gde je iz omladinskog pogona prvo prebačen u rezerve a godinu dana kasnije i u prvi tim. Profesionalni debi je imao na pozajmici u MK Donsima, koji su tada igrali u četvrtom rangu. Poslednjeg februarskog dana 2008. je jedan momak od nepunih 19 godina odigrao prvih petnaest minuta u seniorskom fudbalu. Još četiri puta u narednih mesec dana je oblačio dres Donsa ai bez golgeterskog učinka i uvek kao rezerva.
Iste te godine ali naredne sezone je pozajmljen Kru Aleksandriji gde je tokom priprema za novu sezonu povredio fibulu, kost potkolenice. Ozbiljna povreda je značila i odsustvo sa terena pa je Livermor propustio početak sezone.
Na debi u dresu kluba koji ga je učio fudbalu je čekao dugo. Do tada je morao na još dve pozajmice, jesenji deo sezone je proveo u Derbiju a prolećni u Piterborou. Odigrao je dobru sezonu, za oba tima postigao po jedan gol i pokazao čelnicima Totenhema da mogu da računaju na njega. Zato su ga, zbog mnogo povreda u prvom timu, pozvali nazad sa pozajmice pa je krajem marta dobio svoja prva dva minuta u belom dresu. Zamenio je Kranjčara na Britanija stadionu u pobedi 2:1.
Naredne sezone još dve pozajmice u Čempionšip, prvo Ipsvič a zatim i Lids. Iako su partije tada bile slabije nego prethodne sezone, Livermor se izborio za šansu u Totenhemu. Sezona 2011/12 je bila odlična za njega, 24 premijerligaška i 38 mečeva ukupno u sezoni su obećavali mnogo. U avgustu te godine je jedini put nastupio za reprezentaciju Engleske, u prijateljskom meču protiv Italijana. Još jedna sezona u Totenhemu, ovoga puta bleda izdanja. Rastanak je bio blizu i Džejk je pozajmljen Hal Sitiju.

džejk-livermor

Do sada je u Halu odigrao tri sezone, nakon prve godine pozajmice je otkupljen. Sakupio je preko 100 ligaških nastupa i postigao 8 golova, od kojih su 4 u Premijer ligi. Sve je delovalo idilično, Livermor se snašao, igrao dobar fudbal na visokom nivou i činio je prepoznatljiv tandem sa Hadlstonom, nekadašnjim saigračem iz Totenhema.
Sećate se sigurno finala kupa koje su ovi momci izgubili od Arsenala. Lako su poveli na početku ali nisu imali snage da meč privedu kraju. Trofej je izgubljen ali je ovom momku patnja tek tada počela. Njegova devojka je otišla u porodilište, očekivale su se lepe vesti ali one nisu stigle. Dečak je umro na porođaju a sudski proces u kom se dokazuje da je bilo moguće izbeći takav scenario, još uvek traje. I sigurno nije dovoljno velika uteha roditeljima.

džejk-livermor

Džejk se odao porocima. Svoju tugu zbog gubitka deteta je pokušavao da prikrije drogom. Kokainski zavisnik, što je Livermor ubrzo postao, nije imao nikakve šanse u profesionalnom sportu. Naravno, nije dugo trebalo da se rezultati otkriju, afera je pogodila Britaniju, profesionalni fudbaler je bio pozitivan na doping testu. I klub i asocijacija su ga suspendovali u trenutku kada je Hal ispao iz Premijer lige i završio u drugom rangu takmičenja. Kako sam kaže, mislio je da mu je karijera gotova, jer je bio pripremljen za kazne koje slede. Istrage o smrti, celodnevna opsednutost tim događajem i kokain, koji je uvek fudbal bacao u drugi plan, nisu donosili ništa dobro. Osećao se loše, mislio je loše i pomoć mu je bila neophodna.
Ljudi u klubu su bili jedina uteha. Značajan uticaj je imao Stiv Brus, čovek koji je pokušavao da pomogne Livermoru da izađe na pravi put. Fudbalska asocijacija je procenila da je gubitak sina bio razlog za uzimanje droge pa je kazna, koja je doneta nekoliko meseci ranije, izbrisana. Težak period za Džejka je završen, vratio se treninzima tada i u klubu je prihvaćen kao da se ništa nije desilo.

džejk-livermor

Nije bio pošteđen sprdnje ostrvske internet zajednice

Sezona u kojoj je odigrao 34 ligaška meča i postigao 4 gola je jedna od boljih u karijeri ovog centralnog veziste. Dve godine je prošlo nakon tragičnog događaja. Godinu dana od kako je pao na doping testu. Danas će ponovo istrčati na Vembli, stadion na kom je igrao finale FA kupa. Igraće za povratak u Premijer ligu, za ono što mu talentom, zalaganjem ali i karmom svakako pripada. Sa tribina će ga gledati rodbina, prijatelji, poznanici. Rezervisao je 50 karata za svoju ličnu podršku. Najbitniji navijač, Džejsi, drugi sin Džejka Livermora će biti u rukama majke Danijele. Iako je star svega nekoliko meseci i neće znati šta se dešava, on je najznačajniji trofej ponekad previše prgavog veziste.

 

tekst: Dušan Ninković

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

2 komentara

Leave a Reply