Rajan Sesenjon – „čovek“ 21. veka

Prvi igrač koji je rođen u 21. veku i zaigrao u Čempionšipu, Rajan Sesenjon, se već potrudio da ne ostane zapamćen samo kao nosilac nekog trivijalnog rekorda.

Rođen je  18. maja 2000. godine, dobro ste izračunali – nema ni 17 godina, a već cela zemlja priča o njemu. Levi bek Fulama se priključio klubu kada je imao 9 godina. Rajan ima brata blizanca, Stivena, koji je trenutno u Fulamovoj akademiji.

Svoj profesionalni debi imao je ove sezone, tačnije 9. avgusta 2016. u Liga Kupu protiv Lejton Orienta sa 16 godina  i 81 danom. Ligaški debi desio se 16 avgusta 2016. protiv Lids Junajteda u remiju 1-1. Već 20. avgusta postigao je prvi gol protiv Kardifa i postao prvi fudbaler rođen posle 2000. godine koji je postigao gol u profesionalnom fudbalu. Takođe, i najmlađi strelac u Čempionšipu ikada.

Povezuje se sa Arsenalom, Totenhemom, Liverpulom i oba kluba iz Mančestera što znači da ja njegov debi protiv Lidsa prošle sezone pomno propraćen. Nije razočarao nego je više puta prošao po levoj strani ubacujući sjajne lopte u šesnaesterac protivnika.

Direktor akademije Fulama, Hju Dženkins, hvalio je Sesenjonovu zrelost sa kojom je iskočio jako brzo preko svojih vršnjaka. Dženkins je rekao „Ima neverovatnu mirnoću, on ne dopušta da spoljni faktori utiču na njega ni najmanje.“

Slaviša Jokanović ga je primetio i uveo u prvi tim i za to treba da preuzme zasluge. Ali kakva je ovo debitantska sezona postala! Odigrao je preko 25 utakmica i postigao 6 golova jer je dosta ofanzivan i ima osećaj za gol. Naslove je pokupio sa 2 komada protiv lidera, Njukasl Junajteda.

Saigrači za njega kažu da je miran, tih i povučen. Najčešće igra igrice na svom mobilnom telefonu. Jokanović je rekao „On će biti dobar igrač u budućnosti. Sada od njega zavisi da li hoće da bude najbolji ili samo dobar igrač. Njegova budućnost je u njegovim rukama.“

I u reprezentaciji je lako preskakao kategorije tako da je posle U16 i U17 već stigao do U19 gde je na 5 tekmi postigao i jedan gol.

Procenjena vrednost mu je 3m, a pitanje je koliko će još Fulam moći da odoleva jer je i pre ove sezone bilo dosta zainteresovanih klubova. Rajan Sesenjon je istinski dragulj englskog fudbala, nadamo se da é uspeti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply