Bitka za Vels – Svonsi vs Kardif

U 2009. prvi derbi Južnog Velsa u toj deceniji spojio je rivale čija je mržnja zbog izostanka derbija samo porasla! Ovi klubovi su jači nego ikad, a netrpeljivost je na najvišem nivou. Sve što niste znali o najvećem derbiju Velsa je ovde.

Kada se odigrava u Svonsiju uvek na jutro derbija, dok se Sunce lagano izdiže iznad siluete Port Talbot železare, na obližnjem M4 autoputu vijori se zastava sa mosta i ometa vozače. Na njoj piše “CCFC Port Talbot Bluebirds”. Ponosni vlasnik zastave dočekuje konvoj od uvek bar 30ak autobusa koji donose podršku Kardif Sitiju u Svonsi. Na autoputu se stvaraju zagušenja zbog vozila policije, a i helikopter je uvek prisutan. Kada prođu ispod zastave navijači se potapšu po glavi sa obe ruke tj urade „Ajatola“. Neverovatan gest koji je postao popularan 1990. godine kada ga je uvela jedna pank grupa u Velsu, a oni su taj detalj uočili na sahrani bivšeg Iranskog lidera Ajatola Komeinija godinu dana ranije.

Čim su pristignu navijači policija stane u svoju formaciju, a verbalne provokacije gostiju uvek počnu povicima „you Jack bastards“ i „get back in your f****ing caravan. Swansea is a s***hole.“ Kultna pesma navijača Kardifa je i „You look in the dustbins for something to eat, you find a dead rat and you think it’s a treat…“ (srp. Gledate u kante za smeće tražeći nešto za jelo, nađete mrtvog pacova i mislite to je poslastica…na engleskom se rimuje).

Zapravo, osim prelepe obale koja se prostire van grada do Mambls svetionika i Gouer Poluostrva, Svonsi nije baš rival Sidneju i San Francisku po svojoj estetici. Čak ga je najpoznatiji gradski sin, Dilan Tomas, opisao kao „ružan, divan grad“ (eng. ugly, lovely town), dok je od komediji Twin Town nazvan „prilično usran grad“ (eng. „pretty shitty city“).

Mržnja Labudova ka Kardifu počinje od toga da je Svonsi oduvek „drugi“ grad u Velsu. Samim tim novac države više je ulagan u Kardif i mnogo novih projekata otišlo je u glavni grad kao Milenijum Stadion i Skupština Velsa. Čak i navijači Plavih Ptica priznaju da Labudovi njih više mrze nego oni Labudove. Kardif je glavni grad Velsa od 1995. godine, a Svonsi je dobio status grada tek 1969. i to im nikada nisu zaboravili.

Kardif-grad

Kardif iz vazduha, vidi se Milenijum Stadion

Klasik ovog derbija koji se konstantno prepričava odigrao se 1988. kada su 50 Svonsijevih navijača posle tekme saterali 30 Kardifovih navijača u more. Očevidci kažu da su ušli u vodu do grudi i tek kada su uz pratnju policije smeli da izađu izgledali su kao mokri pacovi. Naravno da broj varira u zavisnosti s kojim navijačima pričate. I dan danas na derbijima provokacija navijača Svonsija je oponašanje plivača.

Uzimajući u obzir borbu za političku i ekonomsku nadmoć u Južnom Velsu prirodno je da i fudbalski klubovi budu veliki rivali. Ono što je iznenađujuće je da je po istraživanju „New Football Pools-a“ iz 2008. ovaj derbi uvršten kao veći i žustriji od derbija Severnog Londona, Šefildskog derbija, derbija između Aston Vile i Birmingema pa čak i ispred derbija Njukasl Sanderlend. Ovaj rezultat postaje još veći kada znate „jo-jo“ istoriju ovih klubova sa njihovim čestim kretanjem kroz rangove pa je tim bilo i mnogo manje derbija. Prvi sudar u ligi imali su staroj Diviziji 2 1929. dve godine nakon što je Kardif osvojio FA Kup (njihov jedini trofej). Zatim se nisu susreli od 1931. do 1950. i ponovo od 1965. do 1980., u tim periodima igrali su samo utakmice Velškog Kupa i „prijateljske“.

Kada su se susretali rivalstvo se često oslikavalo kroz huliganizam. Pikado strelica je završila u glavi jednog policajca u finalu Velškog Kupa 1980., a derbi 1993. poznat je kao „Borba za Ninian Park“ gde su navijači ušli na teren, bacali stolice i mnogo njih je uhapšeno. Tako nešto je postalo uobičajeno i ovo je prvi derbi u Britaniji koji je dobio zabranu dolazaka gostujućih navijača da bi se sprečio huliganizam i bukvalno pravljenje ratnih zona od gradova domaćina. Navijači Svonsija su jednom pokušali da se ušunjaju u Kardif tako što su iznajmili duge limuzine ali ih je policija provalila. Tih godina igrači su morali u svlačionicu odmah posle zvižduka.

derbi-Velsa

Uobičajena slika na derbiju Južnog Velsa

Iako se nisu susreli od 1999. u 2008. godini izlazi knjiga „Svonsi Džek“ (eng. „Swansea Jack“) koja prati istoimenu navijačku grupu Labudova i njihovo rivalstvo sa Kardifom, uključuje huliganizam, političku scenu, puteve droge i sve što prati podzemlje Velsa. Knjiga je doživela veliki uspeh a tuče ova dva kluba detaljno su opisana čak i kada su putovali zajedno da bodre reprezentaciju.

Ime „Svonsi Džek“ je inače od psa Džeka koji je živeo od 1930. do 1937. i spasio 27 ljudskih života sa dokova i obala reka. Bio je crni retriver i njemu u čast nosi naziv jedan pab u gradu ali i nadimak mornara iz Svonsija je isti jer važe za vredne i dobre radnike.

svonsi-dzek

Spomenik crnom retriveru Džeku

Ono što je posebno specifično u ovom derbiju je ogromna netrpeljivost igrača. Nakon što su igrači Svonsija osvojili Trofej Fudbalske Lige (eng. Football League Trophy) 2006. na Milenium stadionu u Kardifu, Li Trandl i Alan Tejt nosili su Velšku zastavu na kojoj je pisalo „F*** off Cardiff“. Heroj navijača Trandl je takođe nosio majicu na kojoj je bila slika navijača Svonsija kako urinira na majicu Kardifa.

Alan-Tejt

Alan Tejt širi ljubav

Žordi Gomez je 2009. u derbiju postigao jedini gol u pobedi Svonsija i rekao je da su mu posle navijači nudili vino i svoje žene i da nikada nije doživeo tako nešto u karijeri. Dugogodišnji vojnik Svonsija Kris O’Liri pričao je kako uvek trpi dobacivanja od navijača Kardifa gde god da krene i kako nije pametno ići u Kardif sa Svonsijevskim akcentom.

Oba kluba su mnogo napredovala u poslednjoj deceniji i prešla na nove stadione. Svonsijev Liberti prima oko 20 500 ljudi i ima sjajnu akustiku. Kardifov novi Karidf Siti Stadion završen je 2009. sa kapacitetom 26 800 mesta ali je proširen 2014. na sadašnjih 33 300 mesta. Oba kluba imaju bazu navijača dostojnu Premijer Lige i mnogo su radili na suzbijanju huliganizma. Sada ih ponovo razdvaja jedan rang ali oba kluba odlično stoje i imaju ambicije da idu napred. Osim fudbala koji je na najboljem nivou od kada klubovi postoje i ragbi je u izuzetno dobrom stanju u Velsu. Otvaraju se novi tržni centri i pabovi i sami gradovi idu napred. Vels se kvalifikovao i za EURO 2016! Samo se nadamo da će ovi navijači zaboraviti na rivalstvo u Velsu bar u Francuskoj i navijati zajedno za svoju zemlju.

Več-Fild

Stari stadion Svonsija, Več Fild, odmah do privatnih kuća

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply