Ugašeni, ne i zaboravljeni

Život ume da bude surov, a ništa drugačije nije ni u sportu. Živimo u vremenu kada se mnogi klubovi bore da prevaziđu finansijsku krizu i ostanu u životu, na ovaj ili na onaj način. Nekim klubovima je to pošlo za rukom, drugima, pak, nije i danas više ne postoje.

akrington

Akrington

Akrington

Dobar poznavalac engleskog fudbala će reći: “Šta će oni na ovoj listi, pa igraju u četvrtom rangu?!” Ne, nije to ONAJ Akrington koji je 1888. godine sa još 11 timova osnovao prvu fudbalsku ligu na planeti. Taj Akrington je pune četiri sezone igrao u najjačem rangu, dva puta bio u sredini tabele, a zatim posle tesne borbe ispao 1892. i nikada se više nije vratio. Naredne četiri godine igrali su najpre u Prvoj diviziji, a zatim po okružnim ligama, dok se 1896. nisu i zvanično ugasili. Drugi klub, sličnog imena – Akrington Stenli, osnovan je koju godinu ranije, ali je takođe ugašen sredinom šezdesetih godina prošlog veka. A onaj Akrington koji danas nastupa u Ligi 2 je relativno mlad klub, osnovan 1968. i na neki način naslednik maločas pomenutog Stenlija, jer je praktično preuzeo navijače tog, tada ugašenog, kluba.

lids-siti

Lids Siti sezona 1905-06

Lids Siti

Klub koji je na neki način preteča Lids Junajteda osnovan je 1904. ali je ugašen neposredno nakon završetka Prvog svetskog rata. Početkom 20. veka Lids je bio jedan od retkih većih engleskih gradova koji nije imao fudbalski klub koji bi nosio njegovo ime. Na konto toga osnovan je Lids Siti, čija je kratka istorija bila ispunjena kontroverzama i finansijskim malverzacijama. Sve što su imali 1919. godine preuzeo je novoformirani Lids Junajted. Izborili su se da igraju na Eland Roudu i da koriste klupske boje Sitija, a već naredne godine izabrani su za punopravne članove Fudbalske lige. Ostalo je istorija. Lids Siti je bivao oživljavan nekoliko puta tokom idućih decenija, ali je sve to ostalo na amaterskom, gotovo rekreativnom nivou.

Roteram Taun

Maleni klub iz istoimenog grada se možda ne bi ni našao u ovim redovima da nije ostao upisan u istoriju kao prvi protivnik slavnog Liverpula, s kojim su odmerili snage 1. septembra 1892. godine. Ono što je takođe interesantno jeste da je za njih tokom nekoliko sezona nastupao Artur Vorton, čovek koji se smatra prvim profesionalnim tamnoputim fudbalerom. Klub nije dugo poživeo, osnovan je 1878. a ugašen 18 godina kasnije. 1899. osnovan je novi tim pod istim imenom, koji je nakon fuzije sa Roteram Kauntijem formirao klub koji se danas takmiči u Čempionšipu pod imenom Roteram Junajted.

Izvestaj sa prve utakmice u Liverpulovoj istoriji, protiv Roteram Tauna - klik za uvećanje

Izveštaj sa prve utakmice u Liverpulovoj istoriji, protiv Roteram Tauna

FC Vimbldon

Postoji li ljubitelj fudbala koji ne zna za čuveni londonski klub? Luda družina iz Vimbldona ostala je upamćena po sjajnoj sezoni 1987/88 u kojoj su osvojili FA Kup, ali uskraćeni za priliku da nastupaju u Kupu Pobednika Kupova, s obzirom na zabranu nastupa u evropskim takmičenjima koja je obuhvatila sve engleske klubove nakon događaja na Hejselu. Početkom 20. veka klub se našao u nezavidnoj finansijskoj situaciji i doneta je odluka o relokaciji i promeni imena, što bi značilo da se ekipa seli iz Londona u Milton Kins, mesto udaljeno oko 70 kilometara od engleske prestonice. Takve vesti naišle su na podeljene reakcije navijača, pa je jedan deo ostao uz svoj klub uprkos promeni identiteta, a drugi osnovao AFC Vimbldon koji smatraju za legitimnog naslednika danas ugašenog kluba. Zvanično, ni jedan ni drugi klub nisu naslednici Vimbldona, ali je iz cele priče stvoreno jedno rivalstvo između klubova i navijača koji su ne tako davno navijali za isti tim. Od ove sezone po prvi put nastupaju u istom rangu takmičenja!

luda-družina

Luda družina sa trofejom FA kupa

Vredi pomenuti još i Darlington, Čester Siti i Halifaks, s obzirom da su sva tri kluba postojala jako dugo (Čester i Darlington duže od veka). Međutim, iako su doživeli da se ugase, nije im dugo trebalo da ožive u amaterskom obliku i krenu od nule, tako da se izdvajaju od klubova koje smo pomenuli gore.

darlington

Ekipa Darlingtona, na slici je i gore pomenuti Artur Vorton (nije ga teško pronaći)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply