Korintijan – gospoda u kopačkama

Ne idemo do zemlje karnevala, sambe i prelepih plaža ako vas je možda zavarao naslov. Ostajemo u kišovitoj Engleskoj i govorićemo o klubu koji je mogao biti veći od Liverpula, Mančester Junajteda, Arsenala i ostalih trofejnih klubova engleskog fudbala, samo da je hteo. A nije.

Fudbalski klub Korintijan osnovan je 1882. u Londonu a osnovao ga je Nik Lejn Džekson, tadašnji pomoćnik sekretara FA. N.L. Džekson, po profesiji novinar, bio je čovek koji je uživao veliki ugled u sportskim krugovima pre svega zbog toga što je bio jako svestran. Bavio se kriketom,tenisom, golfom,fudbalom i dosta je pešačio. Čak je jednom izjavio da mu uopšte nije neobično da u jednom danu prepešači i po 20-30 milja! Takođe ako ste se pitali zašto nastup za reprezentaciju Englezi nazivaju kep (eng. Cap) – to je upravo zbog Džeksona. Na njegov predlog, pri svakom nastupu za reprezentaciju fudbaleri su nosili kape da bi se raspoznavali te bi tako pri svakom nastupu za reprezentaciju, fudbaler dobijao novu kapu. To je samo jedna od njegovih zasluga kojima je zaslužio poštovanje.Ideju da osnuje fudbalski klub dobio je iz dva razloga pre svega – da razbije nadmoć Škotske fudbalske reprezentacije i da fudbal ostane amaterska igra sa džentlmenskim odnosom.

Gospodin N. L. Džekson

Gospodin N. L. Džekson

Pri samom osnivanju rešeno je da će klub igrati samo prijateljske utakmice bez takmičarskog značaja i tako u periodu u kom je profesionalizam uzimao maha u engleskom fudbalu, Korintijan se žestoko suprotstavljao. Od samog osnivanja klub je uspeo da okupi brojne igrače koji su kasnije nastupali za Englesku. Dosta igrača koji su nastupali za Korintijan imalo je i druge klubove za koji su nastupali paralelno pri igranju za Korintijan ali to ih nije remetilo da Korintijan igra lepršavo, napadački i što je najvažnije – džentlmenski. I pri ovom poslednjem ”džentlmenski” mislim na fer plej u bukvalnom značenju te reči.  Na primer ukoliko bi protivnik ostao bez igrača zbog povrede ili isključenja, Korintijan bi samoincijativno sklonio jednog svog igrača sa terena da bi utakmica ostala fer i izjednačena.  Penali nisu dolazili u obzir. Smatrali su da niko ne bi namerno faulirao protivnika namerno i time stekao nezasluženu prednost. Penale su izvodili tako što bi lagano šutnuli loptu protivničkom golmanu tako da je on može uhvatiti. Za njih, jedanaesterci jednostavno nisu bili džentlemenski.

Prigovori sudiji su bili striktno zabranjeni pravilnikom kluba. Čak je i Džekson napisao u svojoj autobiografiji – ”fudbaler bi trebalo da bude osoba koje je naučila da kontroliše svoj bes, koja je obazriva prema saigračima i na samu pomisao prevare gleda kao na sramotu. Fudbaler bi trebalo zadrži veselo lice i pri razočarenju.”

Takođe inistiralo se na poštovanju discipline i kako je sam Džekson govorio ”garantujem da ni u jednom drugom klubu nije bilo lakše održavati disciplinu jer su svi članovi bili inteligentni ljudi koji su shvatali da je disciplina i poštovanje pravila najvažnije za dobrobit celog kluba.” Takođe nijedan član nije smeo propustiti večeru i zabavu nakon utakmice. Koliko se držao svoje reči govori i činjenica da jednom prilikom kada su gostovali u Prestonu, pri povratku jedan od najboljih igrača nije došao na voz i krenuli su ka Mančesteru bez njega. Džekson je u razgovoru sa 2 člana kojima je najviše verovao odlučio da treba poštovati pravila i uručiti mu ispisnicu iz kluba. Nakon par dana kada su gostovali Barnliju isti taj igrač ih je sačekao tamo ali saopšteno mu je da više nije član Korintijana. Uprkos zalaganju saigrača da bi ga trebalo poštedeti i progledati mu kroz prste zbog prethodnih dobrih igara, Džekson nije promenio odluku.

714px-Corinthians_1896-7 (1)

Gospoda koja su činila sastav Korintijana u sezoni 1896/1897

Igrali su protiv kluba širom zemlje a domaći stadion su menjali više puta, koristili su stadione Kristal Palasa, Lejton Orijenta i mnogih drugih. Koliko je Korintijan bio nadmoćan govore sami rezultati protiv tada profesionalnih klubova i osvajača trofeja u Engleskoj. Nakon što su Blekburn Roversi osvojili 1884. FA kup, Korintijan je iste igrače samo malo kasnije isprašio sa neverovatnih 8:1. Iako se odbijali da se takmiče za bilo kakav trofej, 1900. su donekle popustili i u kupu Šerif Londona (eng. Sheriff of London Shield) su porazili tadašnjeg osvajača prve lige Aston Vilu rezultatom 2:1. Još jedan osvajač FA kupa, Bari, je takođe doživeo težak poraz 1903. godine i to opet nedavno posle finala u kom su dobili Derbi Kaunti sa 6:0! Deset od startnih jedanaest iz finala je poraženo rezultatom 10:3. Takođe, upravo je Korintijan naneo najubedljiviji poraz Mančester Junajtedu u njegovoj istoriji – 11:3!

Pored toga što su žarili i palili širom Ostrva, klub je imao i jako uspešne turneje širom sveta. Obišli su Brazil, SAD, Čehoslovačku, Mađarsku, Španiju, Dansku, Nemačku i mnoge druge zemlje a jedno se nije menjalo – gde god da su otišli publika nikako nije ostajala ravnodušna. Sada vam je jasno odakle je brazilski Korintijans dobio ime. Takođe, Real Madrid a pretpostavlja se i Engleska reprezentacija, nose bele dresove u čast upravo Korintijanu.

Momci koji su oduševili svet

Momci koji su oduševili svet

Korintijan je dugo odolevao profesionalizmu i nadmetanju u bilo kakvom takmičenju pod okriljem FA ali nakon Prvog svetskog rata, to se promenilo. Korintijan je popustio i počeo je da učestvuje maltene redovno u FA kupu ali nije bilo nekih značajnih podviga. Zbog sve masovnijeg prelaska klubova u profesionalizam i pristupanja pod okrilje FA, Korintijan se spojio 1939. godine sa fudbalskim klubom Kežuals i tako stvorio Korintijan Kežuals. Klub trenutno i dalje postoji i takmiči se, malo ironično, upravo u 8. rangu takmičenja koji spada u amaterizam.

Zbog neiskvarene ljubavi prema igri i gospodskih manira i principa, klub je svesno propuštao priliku da osvoji brdo trofeja i tako se svrsta među velikane engleskog fudbala. Da nije bilo tih principa možda svet ne bi nikad upoznao neke od poznatih londonskih klubova poput Arsenala, Čelsija ili Totenhema. Ko zna šta bi bilo, možda bi gledali Korintijan u finalu Lige Šampiona ili bi ponovo cela startna postava Engleske reprezentacije igrala upravo za Korintijan. Ostaje nam samo da zamišljamo šta bi bilo kad bi bilo.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

3 komentara

Leave a Reply