Keni Davenport – prvi golgeter Fudbalske lige

Dok Bolton Vonderersi sigurnim korakom krče sebi put ka povratku u Čempionšip, navijači kluba sa Makron stadiona ovih dana imali su još jedan veliki razlog za zadovoljstvo i ponos. Uoči utakmice odigrane 22. novembra, na mestu gde je nekada bio stari stadion fudbalera Boltona, Pajks Lejn, izložena je plaketa u čast strelca prvog gola u istoriji Fudbalske lige.

keni-davenport

Bilo je to 8. septembra 1888. godine, tačno u 15 časova i 47 minuta po lokalnom vremenu. Iako se čitavih 125 godina mislilo da je prvi gol delo defanzivca Aston Vile Geršama Koksa (i to autogol), 2013. je otkriveno da je početak meča između ekipe sa Vila Parka i Vulverhempton Vonderersa počela sa nekoliko minuta zakašnjenja, i da je prvi pogodak zapravo delo napadača Boltona, Kenija Davenporta. Kašnjenja nisu bila retka pojava u to vreme, s obzirom da nije bilo TV prava, sponzora ili čitača karata na ulazima, kao ni drugih oblika organizacije zbog kojih danas sve funkcioniše sa velikom preciznošću. Igrači i arbitri su često kasnili jer nisu mogli na vreme da izađu s posla, ili su jednostavno upadali u gužve ispred stadiona.

pajks-lejn

Boltonov Pajks Lejn

Džejms Kenjon “Keni” Davenport je bio “local lad” što bi rekli Englezi, dete kluba i grada Boltona koji je za Vondererse nastupao devet godina i odigrao preko 150 utakmica u svim takmičenjima. Bio je krilni napadač i delovao po desnoj strani terena, a iako je na premijernom meču Fudbalske lige postigao dva gola, Bolton je taj meč protiv Derbi Kauntija izgubio sa 6-3. Ipak, njegovo ime ostalo je urezano u istoriju engleskog i svetskog fudbala. I verovatno za svog života nije bio svestan da je tako nešto uopšte moguće. Fudbal je tada, ipak, bio pre svega razonoda u pauzama između napornih smena u fabrici, a Davenport nije bio izuzetak. Radio je u lokalnom preduzeću u Boltonu i godinama bio koordinator radnicima koji su dolazili “sa strane”, odnosno iz drugih delova Ostrva. Kažu da je zbog svoje nesebičnosti i spremnosti da svakom pomogne u bilo kojoj situaciji bio omiljen u društvu, ali i u klubu za koji je nastupao. U istoriju Vonderersa upisao se i kao prvi igrač koji je zaigrao za Englesku, postigavši dva pogotka u pobedi nad Irskom od 9-1. Kasnije ga je posao odveo u Sautport, gde je kratko nastupao za lokalni klub, a potom se vratio u rodni grad gde je nekoliko sezona trenirao rezervni tim Boltona.

keni-davenport-1

Keni Davenport u timu Boltona, 1885. godina (sedi, prvi s leva)

Umro je 1908. u 46. godini života.

Ceremoniji svečanog otkrivanja plakete prisustvovao je i njegov praunuk, inače odani navijač Vonderersa, poput oca, dede i slavnog pradede.

Tradicija.

Kultura.

gradonacelnik-boltona

Gradonačelnik Boltona sa porodicom Kenija Davenporta

 

tekst: Nikola Kelović

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply