Džimi Hil – čovek koji je disao fudbal

Kada su mediji na Ostrvu kao jednu od glavnih fudbalskih vesti javili da je preminuo legendarni Džimi Hil – skamenio sam se. Nisam imao pojma ko je on! A kako i da znam, preminuo je u 87. godini a da već dugo nije bio spominjan.

Pa hajde da se i vi i ja upoznamo sa Džimi Hilom.

džimi-hil

Prezenter kultne emisije – ‘Match of The Day’

Najprostije moguće rečeno, Džimi Hil je bio jedan od najvećih sinova fudbala u Engleskoj! Šta to znači? To je u slučaju našeg Džimija vrlo specifično. Bio je navijač, igrač, predsednik Udruženja Profesionalnih Fudbalera, menadžer, predsednik kluba, tv prezenter a na jednoj utakmici čak i linijski sudija! Počinjete da uviđate gde ovo vodi?

Džimi Hil je rođen 22. jula 1928. godine u Londonu, a prve dodire sa fudbalom imao je kao navijač i to Kristal Palasa.

1949. godine zaigrao je za prvi tim Brentforda u kojem je zabeležio 87 nastupa pre nego što se 1952. preselio u Fulam. Statistika kaže da je u Fulamu odigrao 300 mečeva i postigao 52 gola, a i dalje drži klupski rekord po broju postignutih golova u jednoj tekmi – 5 ih je strpao Donkasteru 1958. godine! To je bila godina u kojoj je sa Fulamom izborio plasman u Prvu Diviziju!

džimi-hil

U dresu Fulama postiže gol Mančester Junajtedu u polufinalu FA Kupa

1957. postao je predsednik Udruženja Profesionalnih Fudbalera, a najviše se zalagao za pomeranje granice maksimalne plate fudbalera od 20 funti nedeljno! U tome je i uspeo 1961. kada je njegov saigrač iz Fulama, Džoni Hejns, postao prvi fudbaler sa zaradom od 100 funti nedeljno!

Te 1961. se penzionisao kao fudbaler i odmah seo u menadžersku fotelju! Izazov se zvao – Koventri!

O koliko je samo učinio za ovaj klub! Toliko da je njegovo vreme u klubu poznato kao ’Nebesko-plava revolucija’!  Hm, pa šta je toliko učinio? Pa recimo to ovako:

  • Za 6 godina koliko je bio u klubu, uveo ih je iz Treće u Prvu Diviziju
  • Zajedno sa predsednikom Robinsom zaslužan za izgradnju dve nove tribine na stadionu Hajfild Roud
  • Etablirao je klupsku boju kao nebesko-plavu (do tada razne varijante plave)
  • Uveo je zvaničan program na utakmice i zabavni sadržaj pred samu utakmicu kako bi navijači dolazili ranije na stadion
  • Uveo elektronski semafor, a 1981. ceo stadion pokrio stolicama – prvi u Engleskoj
  • Napisao je navijačku pesmu Nebesko – plavih

“The Sky Blue Song”

Let’s all sing together

Play up, Sky Blues

While we sing together

They will never lose

Proud Posh or Cobblers

Oysters or anyone

They shan’t defeat them

They’ll fight ’til the game is won!

City! City! City!

koventri-siti

Nebesko-plava revolucija

Nakon menadžerskog posla posvetio se televiziji. Počeo je kao tehnički savetni za BBC a svakako najveći pečat je ostavio u sada već kultnoj emisiji ’Match of The Day’ koja se emituje preko 50 godina! 1970. godine na Svetskom Prvenstvu, na ideju Džimija Hila, kreirana je uloga fudbalskog pundita koja je i danas vrlo popularna u sportskom (fudbalskom) novinarstvu.

Bio je prezenter ’Match of The Day’-a u preko 600 emisija, a 1999. Prelazi na Sky gde je dobio emisiju  ’Jimmy Hill’s Sunday Supplement’ koja je išla nedeljom ujutru, a odvijala se za doručkom između Džimija i 3 fudbalska novinara koji zajedno komentarišu utakmice od subote. Prikazivala se 8 godina, kada je Džimi zamenjen a njegovo ime izbačeno iz imena emisije.

1972.godine na Hajberiju u meču Arsenal – Liverpul, linijski sudija Denis Druit istegao je mišić i nije moga da nastavi meč. Oficijelni spiker je preko razglasa pitao da li postoji osoba na stadionu koja je kvalifikovana da obavlja sudijsku posao, u suprotnom utakmica se prekida. Tu na scenu stupa Džimi koji je bio na stadionu jer je radio svoju emisiju, i odsudi čovek tekmu do kraja!

džimi-hil

Kao linijski sudija

U međuvremenu, 1975. godine vratio se u Koventri, ali kao predsednik. U sezoni 1976-77 igrala se ključna tekma za opstanak protiv Bristol Sitija. Direktan rival bio je Sanderlend koji je igrao u gostima kod Evertona. U slučaju Sanderlendovog poraza, nerešen rezultat je odgovarao i Koventriju i Bristolu da bi ostali u ligi. Kako je oko stadiona Koventrija  nastala saobraćajna gužva Džimi je uspeo da odloži početak utakmice 15 minuta kako bi svi navijači ušli na početak. Everton je pobedio Sanderlend 2:0, dok je u Koventriju još bilo nerešeno (2:2). Ta informacija se pročula preko razglasa a Crne Mačke su optužile Hila da je dao instrukcije igračima da se dodaju na svojoj polovini i tako potroše ostatak vremena. Istraga je sprovedena ali rezultat je ostao. Kao i Koventri u Prvoj Diviziji.

Imao je kratak izlet u Čarlton i u Fulam gde je kao predsednik  1987. i uspeo je da ih spasi bankrota i pripajanja Kvins Park Rendžersu!

Pripisuju mu se i zasluge za osmišljavanje sistema po kojem se za pobedu dodeljuju 3 boda.

2005. na poslednjoj utakmici Koventrija na starom stadionu Hajfild Roud uz sve počasti koje su mu ukazane, Džimi je vodio horsko navijanje i pevanje pesme koju je on napisao – The Sky Blue Song!

2011.dobio je statuu ispred novog stadiona Koventrija, Rikoh arene.

Ženio se 3 puta, ima petoro dece, nekoliko knjiga o menadžerskim savetima ali ima i svoju autobiografiju.  2008. dijagnostifikovana mu je Alchajmerova bolest.

Preminuo je 19. decembra 2015. u 87. godini života!

koventri-siti

Navijači su mu odali poštu

Džimi Hil, englezi bi rekli ’game changer’ a ja nakon što sam ga upoznao – čovek koji je disao fudbal!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply