Njukasl – teška industrija, težak provod, Sting i Jehovini svedoci

Njukasl je grad u okrugu Tajn i Ver, na severoistoku Engleske. Grad je smešten na obalama reke Tajn, istorijski je bio deo grofovije( engleski: county ) Severna Umbrija  (Northumberland).

Od glavnog grada Škotske, Edinburga, nalazi se 166 km  južno a od glavnog grada Engleske, Londona, 446 km severno. Zbog svoje burne istorije i specifičnog položaja imaju jedinstven akcenat tzv. Džordi, koji ima dosta toga starinskog u sebi još iz doba Anglosaksonskog kraljevstva.

Prvi put se spominje kao rimsko naselje pod imenom  Pons  Aelius, podignuto  u 2. veku od strane rimskog cara Hadrijana.  Ime vuče korene  iz Hadrijanove porodice, a naselje je tada brojalo oko 2,000 stanovnika.  Rimljani su sagradili i tvrđavu pokraj mosta preko reke Tajn u blizini Hadrijanovog zida koji je štitio rimsku provinciju Britaniju od napada varvara sa severa.

Hadrijanov zid i prelep severo-istok Engleske

Hadrijanov zid i prelep severo-istok Engleske

Nakon pada Rimskog Carstva i njihovog napuštanja tih prostora oko 410. godine, Njukasl je postao deo Anglosaksonskog kraljevstva  Severna Umbrija (eng. Northumbria) i tada se zvao Monkčester.  876. godine grad je razoren u sukobu sa Dancima. Jeste li gledali seriju ’Vikinzi’ u produkciji Histori kanala?

1080. ga je Robert Kortoz, sin Vilijama Osvajača,  obnovio i podigao drveni zamak. Grad se od tada naziva Novum Castellum ili New Castle ( Novi Zamak). Drvena konstrukcija zamka zamenjena je kamenom 1087. godine, a 1172. Henri II ga je restruktuirao onako kako ga i danas možemo videti ukoliko posetimo Njukasl.  U to vreme bio je na značajnom strateškom položaju i najsevernija engleska tvrđava u blizini granice sa Škotskom.

Zamak - glavna kula

Zamak – glavna kula

U 13. veku  grad je utvrđen zidinama visokim skoro 8 metara, a razlog je bio rat oko granica sa Škotskom . Škoti su ga tokom  14.-og veka  tri puta neuspešno napadali, a 1400.godine Henri IV im je dao status okruga sa svojim šerifom. Gledali ste ’Hrabro srce’?

1530. godina je jedna od važnijih u istoriji grada. Tada su dobili monopol na prevoz uglja preko reke Tajn, što je bio ogroman podsticaj za ekonomski rast grada. Toliko su izvozili ugalj da iz tog vremena potiče izreka ’nosimo ugalj u Njukasl’ za neku radnju koja nema svrhu. Kod nas bi to bilo ’ išla guzica da vidi puta’, čisto da znate na šta se misli. Pre nego što su postali centar teške industrije, bili su najpoznatiji kao centar za trgovinu vunom.

I sami znate da je srednjevokovno doba bilo doba epidemijskih bolesti velikih razmera, pa je tako  30-ih godina 17.-og veka Njukasl  pogodila kuga koja je odnela živote trećine stanovnika grada koji je tad brojao 20,000 stanovnika. Najgora je bila 1636.godina, umrlo je čak 47% stanovnika- najviše u celom Britanskom kraljevstvu.

Grad se još nije opravio od velike pošasti, a već su usledili novi udarci. U Građanskom ratu koji je trajao od 1642. do 1651. godine grad je stao na stranu kralja, a 1644. godine nakon višemesečne opsade grad je pao pred trupama Olivera Kromvela.  Kao posledica ratova Engleska je postala republika, odnosno diktatura na čelu s Oliverom Kromvelom. Iako je kromvelovski režim nestao nedugo nakon njegove smrti te se Čarls II vratio na presto, rat je kao trajnu posledicu ostavio napuštanje koncepta o božanskom pravu kraljeva, pa su svi budući engleski kraljevi bili prisiljeni da vladaju uz blagoslov zakonodavne vlasti. Zato se smatra da je upravo engleski građanski rat zaslužan za stvaranje moderne demokratije na Britanskom ostrvu, ali više o tome drugom prilikom.

U 18. veku  Njukasl je bio četvrti centar štamparstva u Engleskoj,  nakon Londona, Oksforda i Kembridža  i razvio je značajnu kulturnu i naučnu delatnost.  Od 1793. u gradu deluje Literarno i Filozofsko društvo, biblioteku su dobili skoro 50 godina pre Londona,  tako da  je od tog vremena  Njukasl postao poznat i kao kulturni centar.

Tokom industrijske revolucije u 19. veku grad se razvio u značajan industrijski centar. Njukasl i njegova okolina imaju  tradiciju rudarstva,  još od srednjeg veka, a na čijim temeljima su podignuta i brojna industrijska preduzeća (brodogradnja, metalurgija).  1842. godine je otvoren Viktorijin tunel dug  4km koji je izlazio na reku Tajn i služio je za brži transport uglja do brodova koji su ga prevozili.  Sve ovo imalo je za posledicu veliku urbanizaciju  tih godina, a grad je jedan od prvih na svetu koji je dobio savremenu uličnu rasvetu.

Viktorijin tunel, važan i za industriju i za bezbednost

Viktorijin tunel, važan i za industriju i za bezbednost

1901. godine grad je dobio javni prevoz u vidu tramvaja, a 1935. i trolejbuse koji su u drugi plan bacili tramvaj koji je ukinut 1950.godine. U to vreme počela je i gradnja putne mreže, s obzirom da su u grad stigli i prvi automobili.

Za vreme Velike depresije 30-ih godina 20. veka zabeležena je rekordna nezaposlenost, a poslednji rudnik uglja zatvoren je 1956.godine. Sve to uzrokovalo je drastičan pad važnosti dokova i same reke Tajn.

Kao centar teške industrije, grad je bio bombardovan za vreme Drugog svetskog rata.  Poginula je 141 osoba.  Grad nije stradao u meri kao što su recimo to bili London ili Koventri, a gore pomenuti Viktorijin tunel dug 4 km poslužio je kao sklonište za 9,000 ljudi!

Njukasl, tipična panorama iz 1954. godine

Njukasl, tipična panorama iz 1954. godine

1963. osnovan je Univerzitet a 1969. i Politehnička visoka škola koja je 1992.godine prerasla u Northumbria Univerzitet.  1978. grad je dobio svoj metro.

Današnji izgleda grada se nije mnogo promenio od onog srednjovekovnog,  bar u onoj osnovi. Pored modernih i savremenih građevina i dalje ima mnogo uskih ulica, pogotovo oko reke,  kroz koje je moguće samo  peške proći.   Ulica Grejndžer, koja vodi od spomenika Čarlsu Greju prema reci Tajn,  je jedna od najlepših u Engleskoj a 2005. u anketi  BBC radija je bila proglašena za najlepšu.

Najstariji park u gradu je Lizis, koji je nastao 1873. godine, peticijom 3,000 radnika koji su tražili odgovarajuće mesto za sport, rekreaciju i opuštanje. Odmah iza ugla nalazi se i Sent Džejms Park, gde je i stadion, dom Svraka od 1892. godine.

Lizis park

Lizis park – jesen

U blizini keja nalazi se Biker Vol, možda i jedinstveni kompleks zgrada na svetu koje je  70-ih osmislio arhitekta  Ralf Erskin. Biker Vol je dobio mnoge nagrade a UNESCO ga je uvrstio među najbolje zgrade 20.veka.

Kada pričamo o kulturnom životu grada, prvo ćemo se dotaći noćnog života. Njukasl je ovde visoko plasiran na svim listama: engleskim, evropskim i svetskim. Turistički vodiči ga često stavljaju na 1. mesto za provod u Britaniji, po korisnicima  Trip Advajzora  4 od 10 mesta najboljeg provoda u Britaniji nalaze se u Njukaslu, 3. je u Evropi po provodu (iza Londona i Berlina) a 7. na svetskoj listi. Najveća koncetracija pabova i klubova je oko Big Marketa i Keja.  2002. godine otvoren je Gejt kompleks u kojem se takođe nalazi velik broj barova, ali i restorani, prodavnice i multipleks bioskop sa 12 sala.

Pozorišni život je takođe bogat. Kraljevsko pozorište postoji od 1788., tada je bilo u ulici Mozli pa je srušeno zbog rekonstrukcije užeg centra. Novo i veće je podignuto  1837. u ulici Grej.  Stiven Kembel, iz čuvene londonske pozorišne porodice Kembel, bio je upravnik pozorišta od 1791. do 1806.godine.

Bilo je to zlatno doba pozorišta u Njukaslu. Ovo pozorište je preko 25 godina ugošćavalo Kraljevsku Šekspirovu družinu kao i mjuzikle sa Vest Enda. Kad smo kod pozorišta  zanimljivo je da je na gradskom Univerzitetu  studirao Rouvan Etkinson, poznatiji kao Mister Bin.

Kraljevsko pozorište

Kraljevsko pozorište

Već smo vam spomenuli Literarno i Filozofsko društvo koje je osnovano krajem 18. veka, a zanimljiv je podatak da je njihova biblioteka druga najveća nezavisna van Londona i da broji preko 150 hiljada naslova, preko 8 hiljada kompakt diskova i 10 hiljada ploča.

U gradu se nalazi i muzej Sedam priča koji je otvoren 2005. godine, a posvećen je literaturi za decu.

Skontali ste da je ovo pogodno kulturno tlo. Iz ovog grada su po svetu krenuli grupa Animals, Brajan Feri, Brajan Džons pevač grupe AC/DC i nama najdrži  Gordon Samner poznatiji kao Sting! Jeste znali kako je Sting dobio nadimak? Dok je svirao sa lokalnim džez bendom voleo je da nosi žuto-crni džemper na pruge, u kojem je pomalo ličio na pčelu (sting  je u prevodu žaoka). U jednom intervjuu u kojem ga je novinar oslovio sa ’Gordon’ rekao je ’Moja deca me zovu Sting, majka me zove Sting. Ko je Gordon?’. Elem, da se vratimo na temu.

Njukasl Big Bend

Njukasl Big Bend i poznato lice među njima

Svi oni su u nekom momentu nastupali u kultnom klubu ’A Go Go’! Ovo je bilo kultno mesto dobre svirke u Njukaslu, ovde su nastupali: Džeri Li Luis, Rolingstonsi, ’The Who’, Pink Flojd i Džimi Hendriks! Ono što je recimo za Njujork ’CBGB’,  za Liverpul ’Cavern Club’ to je za Njukasl ’A Go Go’.

Tajnsajd bioskop

Tajnsajd bioskop

U gradu se nalazi i Tajnsajd bioskop koji je otvoren 1. februara 1937. godine. Šta je još zanimljivo kod njega?  Otvorio ga je Dikson Skot, deda –ujak slavnih reditelja Tonija i Ridlija. Danas ovim bioskopom rukovode dva filmska radnika Majk Figis i Majk Hodžis i dva muzičara, Nil Tenant iz Pet Šop Bojsa i Pol Smit iz Maksimo Parka. U bioskop je u periodu od 2006. do 2008. uloženo 7 miliona funti, i ceo filmski program čine nezavisni filmovi koji potiču iz raznih kultura i delova sveta! Ovakvi objekti čine jedan grad metropolom.

Od koncertnih mesta treba istaći Metro Radio Arenu koja je otvorena 1995.godine koncertom Dejvida Bouvija i prima 11 hiljada ljudi. Ovde su se održavali mečevi u hokeju, košarci, boksu, tenisu, snukeru a nastupe su imali Elton Džon, Rijana, Pavaroti, Metalika, Koldplej i mnogi, mnogi drugi. Od 1997.godine ovde se 3 dana u junu održava godišnja konvencija Jehovinih Svedoka, oko 7,000 ljudi prisustvuje. Princ Nasim Hamed je ovde odbranio titulu 1996.godine, u VBO verziji.  Eto, od Jehova do Rijane.

Izdvojili smo ono najlepše i najbitnije što krasi ovaj grad na severo-istoku Engleske. Bogata prošlost, raznovrsna sadašnjost i svetla budućnost.  Svakako ga vredi posetiti, čak i u periodu kada se ne igra Premijer Liga.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

7 komentara

Leave a Reply