Šta smo naučili iz utakmice Arsenal – Vest Hem 0-2

Vest Hem je šokirao Arsenal na Emirejtsu pobedivši ih 0-2 i zadao neprijatan udarac u sezoni kada svi najavljuju konačno ozbiljnu borbu za titulu. Šeik Kujate i Mauro Zarate bili su strelci dok su Petr Čeh i Ris Oksford imali potpuno različite debije na suprotnim stranama. Evo par stvari koje smo naučili iz ove utakmice.

Ko je Ris Oksfod?

Sa 16 godina i 236 dana, Ris Oksford je najmlađi igrač Vest Hema ikada u Premijer Ligi (drugi najmlađi ikada u PL). Međutim, njegova igra bila je daleko iznad njegovih godina. Momak je igrao defanzivnog veznog, dakle ispred odbrane Čekićara i najveći deo posla uradio je bez lopte. Iako je imao skoro najmanje dodira sa loptom (33, samo Sako je imao manje) nijedan Vest Hemov igrač nije napravio više startova i presekao više napada od kapitena Engleske U17. Oksford je takođe ekonomičan sa loptama izgubivši posed samo jednom uz najbolji procenat tačnih pasova na terenu (samo jedan pogrešan od 21). Igrati na toliko odgovornoj poziciji sa samo 16 godina a protiv sebe imati Ozila, Kazorlu i Remzija je neverovatno. Rođeni Londonac je jedan od najsjajnijih talenate engleske bez sumnje.

Mladi Ris Oksford

Mladi Ris Oksford

Čehove greške

Ovo je bio dan za zaborav za Arsenalovo pojačanje od 10 miliona funti. Pre ove utakmice Čeh je imao najbolji procenat odbrana u Premijer Ligi ali u nedelju je ličio na sve osim na sigurnog golmana. Pogrešno istrčavanje kod prvog gola ostavilo ga je „ni na nebu ni na zemlji“, a šta tek reći za drugi gol Zaratea kad je ostao na „krivoj nozi“ i primio ne baš tako sjajan šut sa 20ak metara. Jedno je sigurno – lošije od ovoga ne može. Čeh ima previše iskustva da se ne bi digao posle katastrofalnog debija.

Nova sezona isti problemi za Arsenal

Ovo je trebala biti Arsenalova sezona u kojoj pokazuju konstantnost i zrelost, zar ne? Pobedili su Čekićare 9 utakmica u nizu do ove. Ali ponove je sve nekako izgledalo isto za Tobdžije. Još jednom su pokazali ranjivost iz prekida (najveći procenat primljenih golova iz prekida prošle godine 36%) ovaj put Kujate je profitirao. Samo dve pobede u prvih 8 utakmica prošle sezone odmah ih je izbacilo iz trke za titulu da li gledamo reprizu? Sada im sledi gostovanje Palasu pa derbi s Liverpulom. Samo jedan klub je uspevao da osvoji titulu nakon što je izgubio prvu utakmicu – Mančester Junajted 1992/93, 1995/96 i 2012/13.

Nova sezona stari problemi za Arsenal

Nova sezona stari problemi za Arsenal

Bilićevi momci su bili odlični

Sjajna taktika Slavena Bilića i ako ovako budu nastavili da igraju čeka ih mnogo poena u gostima ove sezone. Imali su posvećenost i entuzijazam, Paje je pokazao koliko će biti dobro pojačanje (svi su već zaboravili na Dauninga) a još je i Valensija povređen. Koju god ekipu je do sada vodio Bilić uspevao je da uvede disciplinu koja je presudna za uspeh.

Bilić startovao s pobedon na Emiratima, može li bolje?

Bilić startovao s pobedon na Emiratima, može li bolje?

Arsenal mora bolje, a Vest hem je na dobrom putu. Jedno je sigurno – očekuje nas paklena sezona!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply