Šta sve čini jedan transfer – od A do Š

Znate li kako funkcioniše transfer?

mucke

Transferi igrača iz kluba u klub su mnogo više od slanja ponude i potpisivanja ugovora. Pre slike nasmejanog igrača kako pozira sa šalom kluba dok potpisuje ugovor slede stotine pređenih kilometara, desetine odgledanih utakmica i telefonskih poziva, kao i dosta teškog posla sa dokumentima, vizama i radnim dozvolama. Pred vama je tekst koji će vas detaljno uputiti u anatomiju transfera i sve poslove o kojima ne znamo ništa dok čitamo vesti o transferima na raznim sportskim portalima.

Skauting

Za neka slavna menadžerska imena ne bi smo čuli da iza njih ne stoji kvalitetan tim skauta, koji detaljno analizira svaku utakmicu, svaki gol i svaki potez potencijalne transfer mete i da ima 15 godina i igra u nekom srednjeevropskom niželigašu i da je zvezda nekog evropskog velikana

Dejvid Mojes je za glavne mete tokom prelaznih rokova zahtevao oko 50 dugih i detaljnih izveštaja koje je sastavljao tim od 12 skauta. Dobio je 5000 izveštaja o igrama 1000 fudbalera od kojih je otpisivao sve koji nisu ispunjavali njegovih 12 kriterijuma za određenu poziciju i na kraju bi potpisao jednog ili dvojicu igrača! Kako bi ste se osećali da posle nekoliko meseci ili čak godina koje ste proveli prateći nekoliko igrača vaš šef posle desetina pročitanih izveštaja te igrače samo otpiše i baci oko na igrača kojeg je pratio vaš kolega?

Neki sajtovi i programi uključujući i Fudbal Menadžer mogu znatno da pomognu pri skautingu, ali mašine nikada neće moći da zamene skaute jer nemaju instinkt i veštinu procene kao oni. Igrače je nemoguće skautirati preko laptopa ili televizora jer, kako je za Skaj Sports rekao Geri Nevil, utakmicu na televizoru većina ljudi gleda, ali je ne vidi. Kamera često ume da ‘prevari’ oko i menadžeri obično koriste snimke snimljene iz ptičije perspektive.

Menadžeri u svoje skaute gaje mnogo poverenja jer se samo na osnovu njihovih izveštaja mogu potrošiti milioni. Sume koje klubovi izdvajaju za igrače su abnormalno velike i mi to teško razumemo. Kada posle nekoliko meseci koje je skaut proveo skupljajući izveštaje menadžer oceni da je igrač vredan dovođenja,  sledi stupanje u kontakt sa agentom željenog fudbalera.

Upit 

Konverzacija između kluba i agenta potencijalnog pojačanja obično izgleda ovako: ‘Koliko će igrač koštati? Koliko mu je ostalo vremena do isteka ugovora? Koliko bi igrač želeo da zarađuje? Koliko igrač trenutno zarađuje? Kakva mu je situacija u porodici i privatnom životu?’

Ukoliko klub oceni da može priuštiti igrača i ako bi igrač želeo da se preseli, sledi cenkanje sa klubom za koji željeni igrač trenutno nastupa. Nekada preko pisama, danas preko elektronske pošte sekretar kluba pošalje početnu ponudu koja u 99% slučajeva bude odbijena i sledeća ponuda obično bude dosta bliža željenoj ceni. Posle treće ili četvrte ponude, cena obično bude dogovorena, ali naravno ima i slučajeva kada cenkanje ume dugo da potraje.

Pregovori sa igračem

Kada se klubovi dogovore, na redu je dogovor između igračevog agenta i novog kluba. Ugovor je mnogo više od plate i zbog najmanjih detalja pregovori mogu da padnu u vodu. Klauzule, bonusi za pobede, golove i utakmice bez primljenog gola se nalaze u skoro svakom ugovoru ali često ume biti najraznovrsnijih zahteva igrača i agenata, od učenja novog jezika, preko psihologa zarad lakšeg privikavanja pa do novih automobila.

Beri Fraj, sportski direktor u Piterborou ima svoje gledište na fudbalske agente:

‘Zahtevi agenata su sramni. Većina njih nikada nije videla svoje klijente kako šutiraju loptu, što je sramota. Agente ne zanima razvoj fudbalera, njima je samo stalo do novca koji će im pripasti. Kada igrači dođu u Piterboro, kažemo im da nisu postali milioneri u trenutku kada su stigli u klub ali će postati kada ga budu napuštali. Verujem da to svojim igračima govore i u premijerligaškim klubovima.’

beri-fraj

Nekim igračima su ambicije na drugom mestu i bitno im je da što više zarade prelaskom u drugi klub da bi se finansijski osigurali i to je povoljna okolnost za neke klubove. Pol Gaskojn je prešao u Totenhem umesto Mančester Junajteda sa znatno većim ambicijama od ‘Spursa’, ali klub iz severnog Londona mu je ponudio kuću i automobil za porodicu, što mu je bilo preko potrebno.

Klauzule i potvrda transfera

Otpusne klauzule u ugovorima igrača služe da bi osigurale igrača, klub ili i jedne i druge i bilo je nekih zaista urnebesnih klauzula. Veznom igraču Sanderlenda Stefanu Švarcu je bilo strogo zabranjeno da ide u svemir zbog bezbednosnih razloga jer je zbog jedne reklame završio van Zemljine orbite jednom prilikom i bio veliki fan Baza Oldrina, dok je Hari Rednap često stavljao klauzule o maksimalnoj težini svojih pojačanja.

Kada su pregovori između igrača i kluba privedeni kraju, sledi veoma bitan medicinski pregled. Svrha medicinskih pregleda je da se klub u koji igrač prelazi osigura da nema srčanih mana, krvnih bolesti ili prikrivenih povreda. Medicinski pregledi su u par navrata spasili život nekim igračima, na primer Manuelu Almuniji i Lukasu Silvi kojima su na pregledima dijagnostifikovane srčane mane zbog kojih bi im na terenu život bio ugrožen.

Transfer se može kompletirati i ako je igrač pao medicinske preglede, na primer, Dominiku Mateu koji je 2000. godine prelazio iz Lidsa u Liverpul je dijagnostifikovano da ima jako slabe članke i zglobove, loše rezultate posle vađenja krvi i manje srčane probleme.

Stjuart Pirs je pitao lekare da li ima nečeg dobrog na Mateovom telu, a oni su mu odgovorili: ‘Da, ima zaista prelepe zube.’

Kada je obavljen i medicinski pregled, ostaje ‘samo’ da se pošalje sva potrebna papirologija UEFI, FIFI, fudbalskim savezima klubova između kojih je transfer izvršen. Potom se organizuje konferencija za štampu, slikanje u klupskim bojama i transfer može biti objavljen na društvenim mrežama.

sol kembel

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply