Znate li kako je Igors Stepanovs  ’upao’ u Arsenal?

Nedavno  je izašla biografija bivšeg fudbalera Arsenala Reja Parlora pod nazivom ‘The Romford Pele: It’s Only Ray Parlour’s Autobiography’.rej-parlor-autobiografija  Ima mnogo zanimljivih detalja, videćete ih i kod nas ukoliko nas budete pratili, a za početak bi izdvojili pomalo bizarnu i nadasve smešnu situaciju oko dolaska letonskog štopera Igorsa Stepanovsa u klub.

Evo šta je rekao Rej:

’’Arsen je bio mudar prilikom selekcije igrača koji dolaze u klub. Ipak, bilo je nekoliko situacija koje nisu prošle najslavnije. U leto 2000. na probu je došao fudbaler u okviru priprema za novu sezonu. Bio je to visoki štoper. E sad, Martin Kion je uvek bio zabrinut da mu neki od novajlija neće zauzet mesto u timu. Kada bi imali štopera na probi Martin bi uvek rekao da je beskoristan. A onda se pojavio visoki i snažni Letonac, Igors Stepanovs.

Nekoliko nas na klupi posmatralo je njegov probni meč. Svaki njegov pas ispratili smo aplauzom, samo zato što smo znali da će to Kiona nervirati. Denis Berkamp je sedeo tačno iza Vengera i dodavao ulje na vatru ’Sjajan start! Odličan udarac glavom!’. Stepanovs je šibnuo loptu 20 metara od mesta gde je želeo, lopta je ipak stigla do našeg igrača a mi smo ustali i aplaudirali. Martin se nervirao i gunđao ’Nije TOLIKO dobar!’. Počeo je da ukazuje na greške koje Letonac pravi.

To veče izašli smo na večeru i smejali se kako smo taj dan zezali Martina. Svi smo znali da Stepanovs kvalitetom nije ni blizu Adamsu, Kionu i Boldu. Ipak, Martin je bio laka meta jer lako plane. Na treninzima je stalno udarao Berkampa objašnjavajući mu da ga to čeka na utakmicama i da je bolje da ga on pripremi.  Sjajan igrač, sjajan karakter i veliki pobednik.

martin-kion

Kada smo se vratili u London 7 dana kasnije čekalo nas je malo iznenađenje. Igors Stepanovs.

’Otkud ti ovde?’

’Potpisao sam ugovor. Na 4 godine!’

Neverovatno! Arsen nije skapirao da se mi samo zezamo sa Kionom i podlegao je našim hvalospevima o Letoncu. Mislim ako Denis Berkamp ustane sa klupe i tapše govoreći ’Kakav igrač!’ teško je ostati imun na to. Koštao je oko milion funti. Poštovanje svima, ali on nije bio na potrebnom nivou. To je bilo kao da sam ja doveo svog brata.

igors-stepanovs

Ubrzo smo upali u probleme sa povredama odbrambenih igrača. Jedini zdrav štoper – Igors Stepanovs.  A utakmica? Mančester Junajted na Old Trafordu! Odbrambena linija: Lužnji, Grimandi, Stepanovs i Kol.

Dvajt Jork nas je ubio u pojam! Bilo je ponižavajuće. Poveli su 1:0, izjednačili smo i taman kad smo pomislili da smo ok dobili smo još 4 komada do poluvremena. U dugoj šetnji  do svlačionice video sam kako Venger kipi od besa! On retko kada viče i psuje, a upravo to je radio tada.

Sećam se dok smo išli ka svlačionici da mi je Dvajt Jork rekao ’Gde ste OVOG našli?’ 

igors-stepanovs-dvajt-jork

’Vidi, duga je to priča…’

Sedeli smo tako u svlačionici, moglo je biti 9:1 da Dejvid Siman nije skinuo nekoliko zicera.

Arsen besni a u ja pucam od smeha u sebi. Pogledam u Pet Rajsa a on mi pogledom govori ’Šta god radio samo se nemoj smejati! Samo to ne.’

Izgubili smo 6:1 a Stepanovs jedva da je ponovo dobio priliku.’

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply