Zašto Čekićari pevaju Blowing Bubbles?

Nema ljubitelja engleskog fudbala koji nije čuo kako navijači na Apton parku pevaju ovu kultnu melodiju.

Pesma potiče iz valcera napisanog od strane američkih pisaca i muzičara iz kompanije „Tin Pan Alley“, pa zašto je onda toliko povezano sa Vest Hem Junajtedom?

Ova keči optimistična melodija „I’m forever blowing bubbles“ je pesma Tin Pan Alley-a koja je debitovala na Brodveju u predstavi „Prolazi Sneg“ (eng. The Passing Snow) 1918. godine pre nego što je postala popularna u Britaniji u 20im godinama. Takva muzika je obožavana od strane masa i pesme kao „Pack Up Your Troubles“ i „It’s a  Long Way to Tipperary“ su bile pop pesme tih dana i pevane su na svim okupljanjima ljudi pa i na fudbalskim mečevima.

Postoji dve teorije kako je ta pesma usvojena od strane navijača Vest Hema. Prva je vezana za 1920-e godine i fudbalera Čekićara Vila Mareja koji je imao nadimak „Babls“ (eng. Bubbles) jer je jako ličio na lika sa plakata reklame za sapun od kruške. Pošto je još uvek išao u školu kada je igrao za Vest Hem njegov razredni starešina je poveo navijanje sa svojim đacima „I’m forever Blowing Bubbles“ i ostali navijači su se priključili. Od tada na svakoj utakmici Čekićara peva se ta pesma. Postoji verovatnoća da su navijači zaista pevali tu pesmu tokom 20-ih ali nema zabeleženih podataka o tome. I ako jesu verovatno nema veze sa ovim srednjoškolcem i reklamom za sapun.

Međutim zabeleženo je da su navijači Svonsija pevali „Bubbles“ na meču FA Kupa 1921. sa Barijem. Vest Hem je pre toga izbačen iz kupa od Svonsija i to su se igrala dva ponovljena meča, pa je moguće da su pokupili pesmu od Labudova u tim susretima, što je druga teorija.

Prvi zapisi da se pesma peva od strane  navijača Vest Hema su iz 1940. za vreme finala Ratnog Kupa Fudbalske Lige na Vembliju, gde su pobedili Blekburn sa 1-0. Pesma se takođe pevala u skloništima i podzemnim stanicama tokom bombrdovanja Londona i tako je ostala urezana među navijačima Vest Hema.

Bilo kako bilo divno je videti ovakve tradicije na ostrvu i bez obzira kako je nastala prelepo je videti i doživeti početak tekme na Bolejn Graundu, a kako li je tek onima na terenu?

Keti-Peri

Keti Peri verovatno iz vremena kada je bila u braku sa Raselom Brendom

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply