Sezone iz snova – Endi Kol 1993/94

Jun 1993. je vreme kada je Kevin Kigen znao nešto što niko od nas nije. „Ako mu daju šansu, Endi Kol bi mogao biti odgovor i rešenje za snove ove zemlje“ rekao je menadžer Njukasla.

Istina, King Keni je znao da pretera, ali da je Engleska prošla kvalifikacije za Svetsko Prvenstvo 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama imala bi napadača u nenormalnoj formi i sa njim bi sve bilo moguće.

Da li bi on bio selektovan u najbolji tim Engleske je sasvim drugo pitanje? Kol je debitovao za Gordi Albion  tek u martu 1995. dva meseca nakon šokantnog prelaska u Mančester Junajted za 7m funti. Do tada, navijači Svraka su se pitali da li je sve bio samo san?

endi-kol-njukasl

 

GOL MAŠINA

Kigenovo proročanstvo se obistinilo jer je u sklopu Njukaslove promocije u Premijer Ligu Kol postigao 12 golova u 12 utakmica, jer je tek u zimskom prelaznom roku došao iz Bristol Sitija. Nakon završetka sezone pozvao je mladog napadača u svoju kancelariju i rekao „Dovešću jednog igrača baš za tebe.“

Taj igrač bio je Piter Bardsli, koji je sa svojih 1,5m važio za preskupo pojačanje s obzirom da je imao 32 godine. Ipak, Bardsli se vratio u svoj matični klub, u svom gradu. Dok se Bardsli vratio na teren i osetio akciju (debi je odgođen zbog lakta Nila Rudoka u prijateljskoj sa Liverpulom), Kol je već postigao 5 golova u Premijer Ligi. Ovo partnerstvo donelo je obojici igrača statistiku kakvu nikada više u svojim karijerama nisu ponovili.

Ne zaboravimo, Piter Bardsli, postigao je 21 gol u ligi i Njukasl Junajted je završio kao treći, ali sve naslovne strane pokupio je momak iz Notingema sa eksplozivnom brzinom, sjajnim kretanjem i nepredvidljivom završnicom.

Nesumnjivo, to su bila druga vremena. Ovaj tandem postigao je 68% Njukaslovih golova te sezone, ali Kolova 34 gola u ligi su neverovatan poduhvat, a uzmite još u obzir da nije bio izvođač penala. Vezni redi iza njega igrao je praktično i produktivno, a ne lepo na oko.

„Kada Endi igra možeš samo da udariš loptu slepo i znaš da će on biti tamo“, rekao je jedan od neopevanih heroja tog tima, Skot Selars, koga je Kigen kasnije zamenio sa Davidom Žinolom. Kigen je tada dvadesetdvogodišnjeg Kola nazvao najuzbudljivijim igračem u zemlji i poredio ga sa legendarnog devetkom Njukasla Džekijem Milburnom.

NEOČEKIVAN HEROJ

Na stranu to što nije bio klasičan napadač kakve je Njukasl imao, tu pre svega mislim po stilu igre, Kol je bio poseban na svaki drugi način. Klupski magazin „The Mag“ napisao je „Da ste pre 10 godina rekli da će heroj navijača biti tamnoputi igrač, verovatno bi dobili mnogo pretećih pogleda.“ Podetili su i na Tonija Kaningema, kojeg su navijači okrutno zvali „Blackie Milburn“ samo deceniju ranije.

„Uticaj Endija Kola na Njukasl Junajted je enorman. On je edukovao sve koji su još živeli u prošlosti, sve koji su mislili da nam je bolje bez crnih igrača. Sve sa svojom brzinom i okom za gol.“

Kol nije dobio ništa osim obožavanja od Džordijske publike, iako je njegova porodica doživela neke rasističke ispade kada su mu bili u poseti. On nije bio potpuno srećan u Tajnsajdu. „Ljudi tamo žele da govore samo o fudbalu, fudbalu i fudbalu. Morao sam da pobegnem odande.“

Sve se desilo ranije nego što je bilo ko očekivao. Dok su golovi stizali kao na traci i to sve vrste golova, Kol i Kigen nikada nisu kliknuli. Prvi sastanak, dok je stizao iz Bristol Sitija kada je Kigen tek trebao da mu postane menadžer, Kol je odložio jer je prao veš. U Liga Kup utakmici u oktobru 1993. odstranjen je iz tima zbog svađe na treningu između ovog dvojca.

Godinu dana kasnije pokupio je nagradu za najboljeg mladog igrača PL (PFA Yonug Player of the Year award), a i dalje je zabijao golove – 15 u 18 utakmica u sezoni 1994/95 pre nego što je upao u niz 9 tekmi bez gola, što je sugerisalo da nije sve baš sjajno.

„Voleo sam moj fudbal u Njukaslu ali sam se osećao zarobljeno,“ rekao je Kol. I klub je želeo da ga proda i naplati, a Kigen je to morao da objasni navijačima kojima je to sa tribina delovalo kao besmislen potez.

endi-kol-njukasl

Kol nikada nije postao rešenje za reprezentaciju Engleske i u 15 nastupa za istu postigao je samo jedan gol, iako je imao sjajnu karijeru na Old Trafordu. Ove sezone jedan engleski napadač ima šansu da dostigne Kolov 41 gol u sezoni u svim takmičenjima, a zatim će imati šansu da na Svetskom Prvenstvu pokaže da je on rešenje za engleske snove.

*tekst preuzet sa sajta fourfourtwo

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply