Navijači Prestona – gospoda!

Fudbal u Engleskoj se igra preko 120 godina i za to vreme stvorene su mnoge tradicije koje se i danas poštuju. Verovatno je to jedan od najvećih razloga zašto toliko volimo fudbal i kulturu ove zemlje.

Danas su nas navijači Prestona na gostovanju Boltonu podsetili na jednu tradiciju koja je počela ’70ih godina prošlog veka a ponovo  oživljena  2005. godine – ’Dan gospode’.

preston

Lepa slika na stadionu bilo gde u svetu

Tradicija je nastala tako što je jednom prilikom Alan Bol Senior koji je u to vreme bio menadžer Prestona nakon jedne gostujuće utakmice  za navijače rekao  ’Najbolji su navijači Prestona, oni su prava gospoda.’  Navijači su prihvatili ideju i počeli na tekme da dolaze u odelima i cilindar šeširima.

Vremenom je fama oko toga utihnula, ali oživeo ju je Džon Trejsi 2005. Godine. On je bio navijač baš u tom periodu ’70ih. ’Povratak gospode’ zakazan je na Loftus Roudu kod KPR-a. Preston je slavio 1:2, golovima Luketija i Nadženta.

2008. godine ’Dan gospode’ je zvanično postao tradicija koja se održava 1x godišnje – na gostovanju sredinom marta! Održava se u čast navijača koji su preminuli u prethodnih 12 meseci.

Danas je 5,000 navijača Prestona došlo na Makron stadion u Bolton da bodri svoj tim i ispoštuje tradiciju. Preston je slavio 1:2!

Kao što reče lik u videu iznad ‘Nije stvar u odelu i šeširu, već u poštovanju!’

Stvarno su gospoda!

Fudbal u Engleskoj je kultura!

preston

preston

Prestonove junoše

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply