Kengur među Kanarincima – jedan od najgorih debija u Engleskoj

Svi smo gledali kako za prvi tim Mančester Junajteda debituje Markus Rašford. Prvi meč u Evropi, dva pogotka za prolaz dalje. Prvi meč u Engleskoj, dva gola i asistencija, za pobedu nad Arsenalom. Kao sušta suprotnost, setimo se debitantskog meča nemačkog internacionalca Jana Kirhofa. Ušao je u igru, očajno reagovao posle šuta Eriksena a kasnije i napravio penal nad Denijem Rouzom. Jedan od najslabijih debitantskih nastupa desio se ekipi Noriča.

majkl-teoklitos-norič

Ono kad prvo nije muško

Talentovani Majkl Teoklitos, dete grčkih iseljenika u daleku Australiju, se pojavio početkom ovog veka među stativama. Već sa 20 godina je postao prvi čuvar mreže u drugoligaškoj ekipi Bulin Zebras. Naredne sezone je napravio korak napred i karijeru je nastavio u ekipi Fudbal Kings koja se takmičila u tadašnjoj prvoj ligi Australije. Primetio ga je Blekpul koji se takmičio u trećoj ligi u Engleske i on se pred sezonu 02/03 seli na severoistok Engleske. Zbog povreda koje su ga mučile branio je na samo dva meča te sezone i povratak u Australiju se sam nametnuo. Jedna dobra sezona u Zebrama i prelazak u Melburn. Sa jednim od najboljih timova na kontinentu je dva puta bio državni prvak i u četiri sezone zabeležio blizu 80 ligaških mečeva.

Ponovo ga je skautirao jedan tim iz trećeg engleskog ranga. Leta 2009., kao već iskusan golman prelazi u Norič. Početkom avgusta je, na otvaranje sezone, Kerou Roud posetio Kolčester Junajted. Trener gostujućeg sastava je na toj utakmici bio Pol Lambert.

Konačan rezultat meča: 1:7! Pet golova Kolčestera u prvom poluvremenu i još dva u drugom za potpuni šok čelnika Noriča. Teoklitos, kasnije je skratio prezime izbacivanjem grčkog nastavka, je izjavio da je ”to najgori meč u njegovoj karijeri”. To svakako govori dovoljno. Brajan Gan, menadžer Noriča je i pored katastrofalne partije pružio podršku svom golmanu, kog je planirao za prvog čuvara mreže u sezoni. Čelnici kluba nisu pružili podršku Ganu i na njegovo mesto je odmah došao već pomenuti Lambert. Teoklitos je postao treći čuvar mreže kod Lamberta i više nije zabeležio ni jedan nastup u sezoni. Lambert je sa Noričom izborio promociju u Čempionšip te sezone!

Trebalo je da bude rezervni golman na kup meču protiv Džilingema ali se na tom meču nije pojavio. Ili bar tako kaže klub. On kaže da je došao, sa zakašnjenjem od pola sata. Izgovor nije bio dovoljno dobar. U martu 2010. ugovor je raskinut na obostrano zadovoljstvo.

norič-ekipa

Ekipa Noriča koja je izborila plasman u Čempionšip

Nakon neslavne epizode u Engleskoj, Teoklitos potpisuje ugovor za Brizbejn Roar i tamo i danas brani sa velikim uspehom. Veoma trofejna karijera za australijske uslove mu je donela i pozive u reprezentaciju, iako nikada nije debitovao. Sada je na zalasku karijere, ima 35 godina i kada bude uspavljivao unuke sigurno će gledati da preskoči deo o dve sezone provedene u Ligi 1.

brizbejn

Više mu prija australijsko sunce – ekipa Brizbejna

tekst: Dušan Ninković

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply