Jirgen Klinsman i njegov ljubimac

29. jula  1994. godine za Totenhem Hotspur je potpisao Jirgen Klinsman!  Došao je iz Monaka za 2 miliona funti.

Iako je proveo samo jednu sezonu u Londonu, postao je veoma omiljen među navijačima pa je zabežena prodaja dresova sa njegovim imenom u iznosu od 150 hiljada komada!

A nije počelo tako bajno za Klinsija!

Njegov dolazak mediji nisu propratili sa oduševljenjem. Razlog? Sa Zapadnom Nemačkom je izbacio Engleze u polufinalu Mundijala 1990. u Italiji, a drugi je bio taj da je važio za “simulanta” (eng. diver) što englezi takvi kakvi jesu baš ne vole!

 

Klinsman na predstavljanju, te sada već davne 1994.

Klinsman na predstavljanju, te sada već davne 1994.

Međutim, nema tog greha koje dobre partije ne mogu da iskupe!

U svojoj debitantskoj sezoni postigao je 21 ligaški gol i još 9 u ostalim takmičenjima! U svom debiju protiv Šefild Venzdeja  je postigao gol i proslavio je tako što se bacio na zemlju aludirajući na titulu simulanta! Sprdajući se na svoj račun kupio je srca navijača ali i medija takođe! Postao je prepoznatljiv po tom radovanju.

Novinar Gardijana koji je uoči njegovog dolaska napisao tekst  “Zašto mrzim Jirgen Klinsmana” (eng. Why I Hate Jürgen Klinsmann) posle nekoliko meseci napisao je “Zašto volim Jirgen Klinsmana” (eng.Why I Love Jürgen Klinsmann),  a svi znamo koliko su englezi sujetni!  Te sezone Klinsman je bio proglašen za igrača sezone od strane novinara! Na kraju sezone prešao je u Bajern.

A jel znate šta je Klinsman vozio dok je živeo u Londonu? Bubu!

– Imao sam Bubu dosta dugo i to mi je bio omiljeni auto u kom sam uživao, ali pre nego što sam prešao u Totenhem ’94 – dok sam igrao za Monako i u Italiji – imao sam više modela Poršea. Ali Buba je uvek nekako bila sa mnom i kada sam se doselio u London nije imalo nikakvog smisla voziti Poršea zbog količine saobraćaja. Nije se moglo voziti brzo tako da imati Poršea umesto Bube i nije pravilo neku veliku razliku. Nažalost kada sam napustio Totenhem ’95 vozio sam Bubu ka Minhenu i čak tri puta mi se kvarila na pumpama pa sam je zato odvezao kod automehaničara i on mi je rekao – ”jednostavno zaboravi, auto se raspada.”  Tako da je to bio kraj Bube, bila je suviše stara i skroz zarđala.  Zanimljivo je ipak da mi je prišao jedan čovek i rekao da bi voleo da je sredi na šta sam mu ja rekao  ”Tvoja je.” rekao je Klinsman u jednom intervjuu.

Klinsman i njegova buba

Klinsman i njegova buba

U sezoni  1997-1998. vratio se među Pevce na pozajmicu u prolećnom delu sezone i svojim golovima spasio ih ispadanja!

Njegova figura ima i mesto u muzeju voštanih figura  Madame Tiso u Londonu!

Zanimljivo je da je nakon igračke karijere i dalje igrao fudbal u 4. rangu takmičenja u Americi ali pod pseudonimom Džej  Gepingen (Gepingen je njegov rodni grad)!

Veliki majstor i zanimljiva glava, šteta što nije duže boravio u Engleskoj!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply