Sex Pistols –  punk danas, punk sutra, punk zauvek

Otvori rečnik, nađi pojam ,,punk“ i videćeš njihovu sliku.

seks-pistols

Jedne avgustovske subote 1975. godine u londonskoj četvrti Čelsi, u muzičko-modnom butiku ,,SEX”, gluvarile su dve poprilično nesvakidašnje družine. Prvu su činili Stiv Džouns (gitara), Glen Matlok (bas gitara) i Pol Kuk (bubnjevi), članovi grupe ,,The Strand” (jedno vreme se zvala ,,The Swankers”), koja je svirala, ako je verovati čaršijskim pričama, na ukradenim instrumentima Dejvida Bouvija, a drugu, grupa bučnih severnolondonskih momaka od kojih se  posebno izdvajao mladić zelene kose sa majicom ,, Mrzim Pink Flojd” imena Džon Lidon. Nakon par piva u obližnjem pabu i Lidonovog performansa ispred džuboksa na kojem je išla  pesma ,,I’m Eighteen” američkog benda ,,Alice Cooper”, Lidon pristupa bendu, dobivši usput i novo ime Džoni Roten (eng. rotten – truli, zbog katastrofalnog osmeha). Da bi slika bila kompletna nedostajala su još dva dela, menadžer i ime benda. Za oba dela pobrinuo se Malkom Meklaren, propali student umetnosti i vlasnik gorepomenutog butika, samoproglasivši se menadžerom i kumovavši novom imenu ,,Sex Pistols” (eng. pistol-pištolj, ali u žargonu i penis). Tako je rođen  najpoznatiji punk bend svih vremena !!!

Nakon serije energičnih i destruktivnih nastupa po londonskim koledžima i pabovima, i više nego zapaženom nastupu na punk-festivalu koji je organizovao poznati londonski klub ,,100”, Pistolsi  u oktobru 1976. godine  potpisuju ugovor na 40,000 funti sa kompanijom ,,EMI“. Odmah, posle nekoliko dana, u prodaju se pušta debi singl ,,Anarchy In The U.K.“ . Nakon skandaloznog nastupa u popularnoj emisiji ,,Today show“, usledila je zabrana velikog broja koncerata, kao i raskid saradnje sa kompanijom ,,EMI”. U međuvremenu, bend napušta basista Glen Matlok, a na njegovo mesto, po preporuci Rotena, dolazi mladi Džon Simon Riči, poznatiji kao Sid Višos, koji vrlo brzo svojim raskalašnim načinom života i anarhističkim stavom postaje zaštitni znak grupe i prava punk ikona. Interesantna je priča oko  Sidovog imena. Naime, prema jednoj teoriji on je ovo ime dobio nakon jednog nastupa Pistolsa kada je lancem udario jednog novinara u publici, otuda Višos (eng. vicious-opasan, zloban, žestok). Prema drugoj, verovatnijoj teoriji, imenu je kumovao Roten nakon što je njegov hrčak Sid ujeo Višosa za prst, nakon čega je ovaj uplašeno odskočio sa stolice.

sid-višos-džoni-roten

Sid i Džoni

U martu 1977. godne sa etiketom nove diskografske kuće ,,A and M Records“, Pistolsi objavljuju skandaloznu ,,God Save The Queen“. Objavljivanje pesme (slučajno) se poklopilo sa proslavom dvadesetpetogodišnje vladavine britanske kraljice Elizabete II. Ideja Pistolsa je bila da obeleže ovu svečanost tako što će pesmu izvesti na jednom brodu koji bi bio usidren na Temzi, neposredno ispred Bakingemske palate. Naravno, plan nije realizovan, a cela ekipa je uhapšena i odvedena u zatvor.

Bend ubrzo raskida ugovor i potpisuje novi sa izdavačkom kućom ,,Virgin” koja u oktobru i objavljuje njihov jedini album ,,Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols”. Odmah po objavljivanju album je izazvao mnoge kontroverze. Najpre, sam naziv je bio poprilično kontroverzan budući da je reč ,,bollocks“ pogrdan žargonizam za testise. Da stvar bude gora i crkva se oglasila primetivši da ,,bollocks“ na starom engleskom jeziku znači sveštenik (u tom slučaju naziv albuma bi glasio ”Zaboravite na sveštenike, stižu Sex Pistolsi”) . Pod patronatom producenta Krisa Tomasa, skoro 40 minuta Pistolsi sjajnom svirkom provociraju konzervativnu javnost pevajući o globalizaciji i korporativnoj pohlepi, o abortusu, nevernosti, malodušnosti, neprestano peckajuć britanski establišment. Iako je album u početku bojkotovan na gotovo svim radio i tv stanicama našao je svoj put do publike koju je mahom činila unesrećena  radnička klasa i socijalno nezbrinuta adolescencija.

seks-pistols-2

U januaru 1978. godine Pistolsi kreću na turneju po Americi. Turneju je obeležila nepodnošljiva atmosfera stvorena neprestanim razmiricama potpomognutom basnoslovnom količinom alkohola i droga, što je kulminiralo  odlaskom Rotena nakon koncerta u San Francisku. Preostali trojac nastupao je ostali deo godine sa pevačima koje je doveo Džouns, Edvardom Tjudor-Poulom i Ronaldom Bigzom, poznatim pljačkašom poštanskog voza iz 1963. godine koji je pobegao u Brazil, državu s kojom Velika Britanija nije imala ugovor o izručivanju. 12. oktobra iste godine Nensi Spandžen, devojka basiste Višosa, pronađena je mrtva u jednom hotelu. Višos je uhapšen i priznao je ubistvo.  Dok je na slobodi čekao suđenje, umro je od prevelike doze heroina 2. februara 1979. godine. Grupa se od tada okupljala nekoliko puta zbog turneja 1996.,  2002. i  2003. godine , ali nisu izdavali novi materijal. Takođe, u grupu je vraćen originalni basista Glen Matlok.  24. februara 2006. godine Pistolsi su zvanično uvedeni u Rokenrol kuću slavnih, ali su odbili da dođu na ceremoniju.

Sex Pistolsi su nesumnjivo veliki bend. Sa samo jednim albumom, ostavili su neizbrisiv trag u rokenrol muzici, inspirisavši čitavu plejadu mladih, talentovanih ljudi da svojim stvaralaštvom, bar na kratko, probude uspavanu masu i ukažu im na stvarne probleme oko njih. Dok je muzike Pistolsa, šminkanje stvarnosti neće biti moguće !!!

džoni-roten-arsenal

Džoni Roten navijač Arsenala, ljubav prema klubu nasledio od oca

4. juna 1976. godine u Mančesteru, pred jedva dvadesetak ljudi, Pistolsi su održali jedan od svojih koncerata. Taj koncert nije ostao upamćen po svirci, niti po nekom skandaloznom ispadu, ostao je upamćen po jednom bledunjavom, visokom lokalnom momku koji se te večeri našao u publici. Taj momak je Ijan Kertis. TO BE CONTINUED …

tekst: Stefan Dragosavac

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

1 komentar

Leave a Reply