Hit dana su Rolingstonsi – 8.septembar 1965.

Današnji hit dana je pesma ’Satisfaction’ grupe Rolingstonsi. Pesma je snimljena u maju 1965.godine, u Americi je izašla kao singl  6 .juna a u Britaniji tek 20.avgusta. Razlog ? Kontroverzan tekst koji aludira na seks.

Znate li kako je pesma nastala?

Pesma je nastala za vreme  turneje koju su Rolingstonsi organizovali u Americi. Bend je u to vreme bio na Floridi, a Kit Ričards je muziku za pesmu iskomponovao u snu! Kada se probudio i pustio diktafon čuli su se rifovi  ’Satisfaction’ a ostatak je bilo hrkanje! Sve to Ričards je napisao i u svojoj autobiografiji ‘Život’.

Tekst za pesmu je napisao Mik Džeger, a kao i svaki rok hit iz tog doba ima nekoliko interpretacija. Već smo spomenuli onu seksualnu koja je više nego očigledna, a sam Džeger je rekao da je bio inspirisan  otuđenjem mladog čoveka, odnosno razočaranošću tadašnjom konzumerističkom kulturom. Ipak, to mu nije pomoglo da pesma ne bude predmet cenzura.

Uprkos svemu je postala ogroman hit i, prema rečima samog Džegera, “stvorila Rolingstonse”. Britanski bend je upravo zahvaljujući njoj stekao reputaciju antiestablišmentske institucije sa čijim su se stavovima i načinom života počele identifikovati buntovne generacije.

Čuveni magazin Roling Stoun stavio ju je na 2. mesto u listi Najboljih 500 pesama svih vremena. Ispred je ostao samo Bob Dilan i njegova ’Like a Rolling Stone’.

Ovo je nastup koji su Rolingstonsi održali pre 2 godine na čuvenom Glestonburi festivalu u Engleskoj.

Ne-ve-ro-va-tno!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply