Bitlsi – Žuta podmornica 7.septembar 1966.

Predstavljamo vam novu rubriku na sajtu – Hit dana!

U ovoj rubrici ćemo pokušati da vam približimo muziku koja je bliska englezima, a to bi uglavnom trebalo da budu pesme koje su u nekom vremenu bile na vrhu UK top liste.

Pesma kojom otvaramo rubriku je ’Yellow submarine’  svima dobro poznate grupe The Beatles.

Pesma je izašla u sklopu albuma ’Revolver’ koji je izašao 5.avgusta 1966.godine u Engleskoj, a 3 dana kasnije u Americi. Žuta podmornica (eng. Yellow submarine) se na vrhu top liste zadržala 4 nedelje, dok je na samoj listi bila 13 nedelja!

Pesmu je napisao Pol Mekartni, a postoji nekoliko verzija značenja ove pesme.

One najsočnije vezane su marihuanu i esid koje su tih dana Pol, Džon, Ringo i Džordž sa zadovoljstvom konzumirali.  E sad zamislite na kakvom ’putovanju’ je bio Mekartni kada je pisao ovu pesmu.

Zvanična verzija koju je Mekartni istakao kada je nastanak ove pesme u pitanju je da je ona nastala za vreme dok je živeo u kući roditelja Džejn Ašer (engleska glumica), ležao je na krevetu u potkrovlju i smišljao pesmu koju bi mogao Ringo da peva. Bio je inspirisan ostarelim moreplovcem koji priča deci o svom životu. U nastajanju pesme podmornica nije bila žuta, isprobavao je boje ali na kraju se odlučio za žutu.

Pesma je podstakla mnoge socijalne i političke konotacije: rat u Vijetnamu, rasne diskriminacije, aluzija na nuklearne podmornice itd. Eto kakvu lavinu može da pokrene  trip jednog uticajnog lika.

Vi sad znate obe verzije, pa razmislite koja više pije vodu. Uglavnom, dve godine kasnije snimljen je istoimeni animirani film čija je naslovna numera bila baš ova od grupe Bitlsi.

Pesma je kultna i svakako je obeležila 1966.godinu.

Uživajte uz momke iz Liverpula!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply