Fantazi menadžer – zašto FA kup treba pažljivo ispratiti

Mnogi od vas su pitali u prazničnom periodu, jesu li to dupla kola i ako nisu, kada će ona doći. Kako je vikend za FA Kup u toku, nema svrhe za redovnim tekstom o „differentialsima“, jer se kolo igra tek sredinom sledeće nedelje, pa zato ću pokušati da objasnim celu situaciju sa duplim kolima za kojih nikada nije rano započeti pripremu. Pre nego što počnem, moram reći za datume kada su zakazane runde FA Kupa koji se poklapaju sa Premijer Ligom. Četvrtfinale FA Kupa je zakazano za 16. i 17. mart, to se poklapa sa 31. kolom Premijer Lige, a polufinala će se igrati 6. i 7. aprila, što se poklapa sa 33. kolom Premijer Lige.

Slobodni termini za dupla kola su 32. i 35. kolo, jer nakon svakog drugog kola se igraju Evropska takmičenja (na kojih imaju TV prava i Britanske televizije koje, može se reći, diktiraju zakazivanje otkazanih utakmica, a samim tim i dupla kola, pa zato se veoma retko, može se reći i nikada kada baš ne mora, igra utakmica iz Premijer Lige radnim danima kada se igra Liga Šampiona baš zbog toga) ili je reprezentativna pauza.

Ono što znamo je da jedna ekipa može imati i 3 otkazane utakmice (to sada mogu jedino Čelsi, Siti i Brajton). Da bi se ispunilo to da Brajton ima tri dupla kola, mora stići bar do četvrtfinala FA Kupa i da nakon toga ili oni ili Totenhem uđu u polufinale. Što se tiče Sitija i Čelsija, ovo se može dogoditi samo ukoliko stignu do polufinala FA Kupa jer su njihovi protivnici u 33. kolu, Kardif i Vest Hem, već ispali u tom takmičenju. Ovo pišem zato što bi u slučaju treće otkazane utakmice (trećeg duplog kola) jedne ekipe, FA morala da nađe način da uklopi ovu utakmicu u raspored van 32. i 35. kola. To je veoma interesantno za Fantazi menadžere jer je najčešće tada najbolja šansa da se odigra “Triple Captain” čip.

Počeću prvo sa „onim drugim“ kupom (EFL, Karabao, Liga Kup, Karling Kup, kako god). Verovatno svi znamo da će u finalu igrati Mančester Siti i Čelsi. Finale je zakazano za 24. februar, što je nedelja u vikendu kada se igra redovno 27. kolo Premijer Lige. To znači da su utakmice između Čelsija i Brajtona, kao i između Evertona i Mančester Sitija otkazane. To je takozvano „prazno kolo“, dakle kolo u kojem ove 4 ekipe neće igrati. To logično dovodi do posledice da kada te dve utakmice budu pomerene, to će biti takozvano „duplo kolo“. Ovaj tekst pišem u noći između subote i nedelje, u ovom momentu još uvek nije pomerena nijedna od te dve utakmice.

Bila je velika mogućnost da se Čelsi – Brajton odigra u 25. kolu, što bi za nas značilo da bi Čelsi imao duplo kolo protiv Hadersfilda i Brajtona kod kuće, međutim jedini uslov koji je bio da se ta utakmica odigra u toj nedelji je bio taj da Brajton ili Čelsi ne odigraju nerešeno u FA Kupu, jer svi znamo da se u FA Kupu do 4. kola igra takozvani „replay“, dakle ponovljena utakmica, a u ovom slučaju su te ponovljene utakmice zakazane za tu nedelju nakon 25. kola. Brajton nije ispunio taj uslov jer je kući protiv WBA odigrao 0-0 i samim tim upropastio nadu svakom FPL menadžeru da može doći do toga. Dakle, ta utakmica će morati da bude odigrana kasnije u sezoni.

Što se tiče utakmice između Evertona i Sitija, tu je situacija malo jasnija. Kako već znam rezultate iz subotnjeg dela mečeva FA Kupa, mogu reći da je Siti prošao dalje u 5. rundu bez potrebe da igra replay, a Everton je izgubio kod Milvola (još jedan podsetnik zašto volimo i zašto treba pratiti FA kup i ako niste Fantazi menadžer). Ovo dovodi do mogućnosti da se ova utakmica odigra u 25. kolu, jer je velika šansa da Siti ima tri otkazane utakmice do kraja sezone kao i to da prođe daleko u Evropi (gde u prvom kolu igra protiv Šalkea). Dakle sva je šansa da je ovo jedna od tri slobodne nedelje (drugi su 26. i 29. kolo) kada se može odigrati to treće duplo kolo koje će imati Siti, a ovo je jedina od te tri nedelje u kojoj nema Lige Šampiona. Da je utakmica ostala na televiziji BT Sport, koja prenosi Evropska takmičenja, već bi govorili o sigurnom duplom kolu, ali kako je juče BT Sport otkazala svoja prava za prenos, sve ovo možemo shvatiti sa malom rezervom. Ipak višegodišnje iskustvo igranja FPL-a i planiranja duplih kola mesecima unapred mi govori da će ipak verovatno utakmica između Evertona i Sitija biti zakazana za utorak ili sredu, 5. Ili 6. februara, što znači da bi to bilo prvo duplo kolo u sezoni. U tom slučaju bi dobili Everton koji kod kuće igra dve utakmice, protiv Vulverhemptona i Mančester Sitija, kao i Siti koji igra kod kuće sa Arsenalom i u gostima kod Evertona. Bodovi igrača iz obe utakmice se računaju u skor za 25. kolo.

Što se tiče FA Kupa, svega tri kluba su prošli u 5. kolo (oba Mančesterska kluba i Votford), Brajton i Vulverhempton će igrati ponovljenu utakmicu za prolaz dalje, dok u nedelju igraju Kristal Palas, Totenhem i Čelsi, s tim što jedan od prvih dva tima ispada sigurno, jer igraju jedan protiv drugog. U najboljem slučaju možemo imati 7 premijerligaša u 5. kolu FA Kupa, što je manje od 50%, verovatno prvi put posle mnogo godina.

To automatski dovodi do manje turbulencija u kasnijem delu sezone kada se igraju prazna i dupla kola. Za sada su već zakazane 4 utakmice u 31. kolu i isto toliko u 33. kolu. Ime tima koje odskače među tim utakmicama koje će se sigurno odigrati je Liverpul koji treću sezonu zaredom nema prazno i duplo kolo.

 

  1. kolo izgleda ovako: 33. kolo izgleda ovako:

Kao što vidimo, tamna zelena boja označava da će se sigurno odigrati utakmica, ona malo svetlija zelena označava da je ekipa ispala iz FA Kupa, ekipe označene žutom bojom igraju ponovljenu utakmicu, oni sa svetlijom crvenom još uvek nisu odigrali, dok oni sa najtamnijom crvenom bojom su prošli u peto kolo. Ždreb za 5. rundu je u ponedeljak, 28. januara.

Naglašavam da će se ova situacija menjati sve do kraja pete runde FA Kupa (osmina finale), a nakon toga će se znati koje će utakmice biti sigurno otkazane iz 31. kola i prebačeni najverovatnije u 32. kolo. To je ponedeljak, 18. februara, za kada vam najavljujem novi tekst o ovome, sa više osvrta na strategiju oko praznih i duplih kola jer će se znati većina podataka, pa na osnovu toga možemo napraviti strategiju.

Sve u svemu, možemo reći da je ovim rezultatima FA Kup dobio na popularnosti jer su mnogi favoriti ispali, ali je naša FPL sezona izgubila na interesantnosti jer su po meni, a i po mnogim drugim fantazi menadžerima tih 4-5 kola u kojima se ne igraju sve utakmice ili neki timovi igraju više od jednom, najinteresantnije u celoj sezoni. To su ona kola u kojima ne možemo dobiti zelenu strelicu ukoliko ne planiramo unapred, i ona kola u kojima nas koštaju bezveze potrošeni čipovi u ranijem toku sezone. Najveći dobitnici od ovih rezultata u FA Kupu među fantazi menadžerima su oni koji su već iskoristili drugu divlju kartu ili možda Free Hit, jer što je manje otkazanih utakmica to lakše mogu sastaviti pun sastav kada dođe vreme za to.

To je to od mene za sada na temu prazna i dupla kola, novi susret sa ovom tematikom vam zakazujem za 18. februara, a mi se čujemo pre 24. kola sa tekstom o differentialsima. Moj savet je da budete pametni i sačuvate transfer do utorka jer se mnogo toga može promeniti, jedna od tih mogućih promena je zakazivanje jedne ili obe otkazane utakmice u februaru. Veliki pozdrav!

Ivan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply