Fantazi menadžer – Uticaj kupova na raspored FPL-a

Prošle sezone sam pisao tekst o ovome baš u ovom periodu, tada još uvek nismo imali ni jedno prazno i duplo kolo i nije se znalo da će Siti odigrati utakmicu sa Evertonom pre datuma na koje je bilo predviđeno da će se igrati finale Liga kupa, ali sam to na neki način predvideo jer sam imao u obzir veću sliku o rasporedu ekipa. Sada smo već imali jedno prazno, a u momentu kada pišem tekst u toku je duplo kolo u kome igraju Liverpul i Vest Hem, međutim još uvek nije kasno započeti planiranje o daljem toku rasporeda. Dakle, sada kada imamo ždreb petog kola FA Kupa interesantne stvari mogu početi.

Liga kup

U utorak i sredu se igraju revanši polufinala Liga Kupa (Karabao kup). Na prvoj utakmici je Siti dobio Junajted sa 3-1 pa je verovatno njihovo mesto u finalu zagarantovano, dok na drugoj utakmici igraju Lester i Aston Vila nakon nerešenog rezultata 1-1 na King Pauer stadionu pre 3 nedelje. Ono što je važno je to što se finale ovog kupa sudara sa utakmicama u 28. kolu Premijer Lige, tako da će ukoliko prođe Siti, njihova utakmica protiv Arsenala biti otkazana. Isti je slučaj sa Aston Vilom, Lesterom i Mančester Junajtedom čije će utakmice protiv Šefilda, Noriča i Evertona biti otkazane ukoliko prođu u finale kupa. Po kladionicama, procentualne šanse da će ove ekipe proći u finale i samim tim imati prazno 28 kolo su ovakve:

Ono što je interesantno je da ta utakmica ne može biti prezakazana za isto kolo jer se tada igra 5. kolo FA Kupa, a sve su ekipe prošle u tom kolu, tako da je ta mogućnost otkazana, a to nam daje sigurnost da će 28. kolo biti prazno ko god da prođe u finalu.

Ono što je neizvesno je za kada će biti prezakazane ove utakmice, najviše zbog toga što Siti lagano prolazi u svim kupovima, pa ukoliko Arsenal ili Siti odu daleko u Evropi, jedini termini nakon finala Karabao kupa su 34. i 37. kolo, termini koji će možda ionako morati biti iskorišteni za otkazane utakmice FA Kupa o kojem ću malo kasnije. Kod Lestera i Aston Vile to nije toliki problem jer ne igraju Evropu, pa i pored toga što Premijer liga nastojava da ne zakazuje otkazane utakmice u danima kada se igra Liga Šampiona, mislim da će napraviti odstupanje u slučaju da onaj koji prođe u finale Liga Kupa, takođe ode daleko i u FA Kupu i time zauzme oba prazna termina kad nema Lige Šampiona.

Međutim, kada se radi o Sitiju i Arsenalu, tu bi morali razmisliti o par mogućnosti. Možda će ova utakmica biti prebačena u 25. kolo (što je najlogičnije rešenje, ali je sad već prekasno da se zakaže utakmica zbog toga što bi ostalo premalo vremena navijačima da isplaniraju odlazak na utakmicu) ili 26. kolu (što je manje logično zbog toga što će morati da prekinu zimsku pauzu zbog toga, međutim ni ta opcija nije isključena).

Takođe, moguće je da utakmicu između Sitija i Čelsija ukoliko jedna od tih ekipa prođe u četvrtfinale FA Kupa (koja bi se trebala igrati u 31. kolu) prebace za utorak ili sredu u 29. kolo (kada se igra Liga Šampiona ali ne Bajern-Čelsi i Siti-Real Madrid) i tako oslobode jedan termin od ona dva koja sam već spomenuo (34. Ili 37. kolo) za utakmicu između Sitija i Arsenala.

Po meni je ovo najlogičnija opcija, ali to bi moralo biti objavljeno pre odigravanja utakmica petog kola FA Kupa kako bi navijači mogli na vreme da kupe kartu i isplaniraju svoj odlazak na utakmici jer je peto kolo kupa samo nedelju dana ranije od mogućeg odigravanja utakmice u 29. kolu. Tako da je u ovom slučaju zaključak da čuvamo transfere dok se ne odigraju ove utakmice polufinala kupa jer bi veoma uskoro mogli imati još jedno duplo kolo, a slobodan transfer više nam može pomoći kako bi nabudžili igrače iz tih ekipa.

Četvrt-finale FA Kupa

Ovde je stvar komplikovanija zbog toga što je uključeno više timova, ali i predvidljivija jer se zna da će otkazane utakmice biti odigrane u 34. i 37. kolu. Prvo ću staviti raspored repriza četvrtog kao i utakmica petog kola FA Kupa (dakle zadnjeg koje se ne poklapa sa rasporedom Premijer Lige).

Kao što vidimo, ždreb je obavljen i treba proći još jedno kolo kako bi se otkazala utakmica ekipa iz Premijer Lige u 31. kolu. Sada ću postaviti raspored i mogućih scenarija koji bi se trebali desiti kako bi utakmica u tom kolu bila otkazana.

Kao što vidimo, najveća je šansa da utakmice Čelsi-Siti i Mančester Junajted-Šefild budu otkazane je su obe ekipe još uvek u FA Kupu i svaka od njih (osim verovatno Čelsija koji će igrati protiv Liverpula ukoliko njihovi mladinci dobiju Šruzberi na Enfildu) igraju protiv niželigaških protivnika. Liverpul će morati da prođe Šruzberi i Čelsi da bi njihova utakmica protiv Palasa bila otkazana, Totenhem bi morao proći Sautempton i Norič, a ukoliko Njukasl dobije Oksford u gostima i Vest Brom takođe u gostima, oni u 31. kolu neće igrati utakmicu protiv Vile.

Odigravanje utakmice Lester-Brajton u 31. kolu zavisi od toga hoće li Lester dobiti Koventri ili Birmingem. Čak i ako Sautempton izgubi u ponovljenoj utakmici od Totenhema, njihova utakmica protiv Arsenala zavisi od toga hoće li Arsenal dobiti Portsmut. Najveći broj otkazanih utakmica može biti 7 (osim Vulvs-Bornmut i Barnli-Votford sigurno će se igrati još najmanje jedna utakmica Norič-Everton ili Totenhem-Vest Hem zbog toga što će Norič igrati protiv Sautemptona ili Totenhema u petom kolu FA Kupa). Što se tiče zakazivanja ovih utakmica, oni će verovatno biti zakazani u 37. kolu kako ne bi bile pometnje zbog onoga što sledi u daljem toku teksta.

Polufinale FA Kupa

Ova faza FA Kupa se poklapa sa 34. kolom Premijer Lige, a tu je stvar interesantna zbog toga što je sledeća nedelja nakon ovog kola slobodna, pa će verovatno sve utakmice koje budu otkazane za vikend, biti prebačene odmah u istom kolu, što bi rezultovalo time da će ovo biti normalno fantazi kolo u kojem svi timovi igraju jednom, međutim neke od utakmica će verovatno biti prebačene za utorak i sredu umesto da oni budu vikendom.

Druga opcija je da neke ekipe imaju prazno kolo, a neke od njih duplo, ali time će se stvoriti velika pometnja pa zbog toga mislim da je verovatnije da jednostavno utakmice iz 31. kola prebace za 37. dok će ove otkazane utakmice zbog polufinala samo odložiti za 3-4 dana. Raspored u 34. kolu kao i procenti da utakmice budu odložene su ovakvi:

To je sve za sada, mislim da je ove sezone Free Hit najmanje značajan od kad je ubačen u upotrebu zbog toga što će najverovatnije biti samo jedno prazno kolo za koje se možemo spremiti bez tog čipa, još više ukoliko bude 4-5 utakmica koje će se odigrati (minimum je 3), jer u tom slučaju možemo proći čak i bez wildcarda odmah nakon toga. Mislim da će biti najbolje da Bench Boost iskoristimo u 37. kolu zbog toga što će tada verovatno biti bar 15 utakmica, triple captain su mnogi iskoristili sada, a oni koji ga još drže u džepu mislim da je idealno sačekati duplo kolo Sitija ili Lestera (ukoliko prođe u finale Liga Kupa), koje bi utakmice dali još jedno duplo kolo osim 37. Nadam se da sam bar malo pomogao u ovom delu praznih i duplih kola. Čujemo se u toku nedelje sa kapitenima i najavom za 25. kolo.

Veliki pozdrav!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply