Fantazi menadžer – specijal “Salah”

fantazi-millennium

Klik na sliku te vodi na Millennium sajt

Jedna od najvećih dilema kada su izašle cene za novu sezonu Premijer Lige bila je: MO SALAH or NO SALAH??

Dakle, fantazi ekipa je odlučila da napiše prvi specijal ove sezone, posvećen baš ovom problemu i to u periodu kada će veliki broj fantazi menadžera posegnuti po “Wildcard” dugmetu. Ovu temu ćemo podeliti na nekoliko delova, odnosno zanemarićemo psiholoski deo (strah), da lakše shvatimo zašto bi neko pomislio da menja igrača koji je rekorder svih vremena po bodovima u jednoj sezoni, tj. igrača koji je na prve tri tekme ove sezone doneo 25 bodova. Takođe neću puno ulaziti u individualnu statistiku Salaha i ostalih igrača, jer nema svrhe raditi to nakon samo 4 kola u kojima su neki od igrača koje ću spomenuti igrali manje, neki su imali bolji raspored i tako dalje. Unapred se izvinjavam zbog dužine teksta, nadam se da će vredeti da se pročita do kraja.

PRVI I NAJVEĆI FAKTOR: CENA

Dakle, cena je jedan od glavnih razloga žašto bi neko pomislio da menja Salaha kada donosi bodove, kad njegova ekipa igra u sjajnoj formi i nalazi se u konverzaciji za osvajanje titule posle dužeg vremena. Kada se gleda cena jednog ovakvog igrača, moramo razmisliti: šta nam omogućuje njegova prodaja, a da nismo mogli uraditi sa njim u timu? Lako je prodati igrača njegove cene jer možemo uzeti koga god igrača poželimo zbog toga što je najskuplji igrač, a težak deo je:

a) Poboljšati tim rasporedjivanjem novca u što manje poteza (ukoliko ne koristimo “vajld kard”) ili b) Napraviti tim koji je dovoljno fleksibilan da ga vratimo kada bude trebalo, jer je svakako za očekivati da nam Salah ponovo treba ove sezone (ukoliko iskoristimo “vajld kard” da ga izvadimo i rasporedimo novac u timu).

DRUGI FAKTOR: RASPORED

Kada sam pre početka sezone razmišljao da li da izostavim Salaha iz ekipe, najveći argument koji je išao u njegovu korist jeste bio raspored koji je imao Liverpul. Međutim, to se promenilo, a sada u Premijer Ligi izgleda ovako za sledeca 4 kola (uz veoma težak raspored u drugim takmicenjima u kojima se nalaze.

TREĆI FAKTOR: KAKO POKRITI NJEGOVO ODSUSTVO

Pre svega, ovde mislim na igrače iz njegovog tima, jer nam niko ne moze garantovati da Liverpul neće otići na Vembliju i dati 3-4 gola. Ovde su igrači kao Mane, Firmino, Robertson ključni. Ukoliko je Salah jedini igrač iz ekipe Liverpula koga imate, onda je najlogičnije uzeti Manea za te pare, jer u bilo kom drugom slučaju vi se kockate da Liverpul neće davati golove, da neće uzimati bodove, a svima je jasno da se to neće događati ove sezone, bar ne u više utakmica u nizu. Ovde dolazi do izražaja individualno razmišljanje svakog fantazi menadžera. U ovom delu moramo odabrati njegovu zamenu, biti sigurni da će taj igrač pre svega sigurno igrati u idućih nekoliko utakmica, imati dobar raspored, kao i to da će biti glavni igrač svoje ekipe, odnosno da bez njegovog pravog doprinosa, ekipa ima manje šanse da dobije utakmicu koju bi realno trebalo. Koliko god voleli igrače kao što su Pogba, Pedro, Moura i svi vezni igrači Sitija, ne možemo očekivati od njih da dostojno zamene Salaha, to je jednostavno fantazi samoubistvo jer čak i ukoliko se oni ne pojave na terenu njihov tim moze lagano dobiti utakmicu. Takvi igrači mogu biti onaj drugi korak, odnosno “upgrade” u odnosu na drugog, trećeg, četvrtog igrača kojeg želimo zameniti, a to ne možemo uraditi sa Salahom.

salah

Ovde je vrlo bitno naći dobar odnos cene i bodova koji će igraci donositi. Salahova cena od 13 miliona, naravno zahteva više poena od njega da bi fantazi tim bio uspešan, nego što bi, recimo, to bilo slučaj sa Maneom. Salahovih 27 poena koje je postigao do sad su 2,1 poena po milionu (dalje u tekstu PPM), dok Maneovih 39 poena po ceni od 9,9 miliona su 3,9 PPM što je skoro dvostruko više. PPM nam naravno ne govori ništa ukoliko u njemu tražimo igrača kojeg treba uzeti da zameni Salaha jer je previše rano da bi to imalo smisla, ali su nam stvari puno jasnije kada PPM gledamo kao odraz toga šta treba očekivati od onog kog odaberemo da nam bude Salahova zamena (kada se uporedi sa njim). Možda sve ovo izgleda komplikovano, ali u poslednjem delu ovog teksta ću pokušati svojim primerom objasniti sve što sam do sad napisao, verujem da će biti puno jasnije. Ja sam Salaha zamenio Azarom, a pokazaću vam moju logiku iza toga.

Jedan primer kako najjednostavnije zameniti Salaha-

Ovo je bio moj tim nakon trećeg kola:

Na skrinšotu se jasno vidi razlika sredine terena i ostalih delova tima. Međutim, kada se vidi raspored i forma većine igrača, bilo bi ludost koristiti vajldkard kako bih napravio ovaj potez. Rešio sam da idem sa 2 poteza, dakle izgubiti 4 poena da bih izvadio Salaha i pojačao nekog drugog dela tima (Ričarlisona sam odlučio prodati za Volkota zbog vrednosti tima, taj potez nije deo ove priče). Kako nema dovoljno “mid-price” napadačkih opcija koji mi se sviđaju, jedini način da pojačam napad prodajom Salaha je bio da izvadim jednog jeftinijeg napadača i ubacim Obamejanga ili Lakazeta koji imaju sjajan raspored. Međutim, ne bih želeo da u toliko velikoj meri menjam strukturu tima, zbog toga sto mislim da mogu sa Vilsonom i Ingsom dobiti dobar PPM, a takođe imaju i lep raspored. Imam Manea i Robertsona, što mi je dozvolilo da umesto Salaha uzmem igrača iz nekog drugog tima, a na kraju se ovo razmisljanje potpuno isplatilo jer je protiv Lestera prvi gol pao tako što je Robertson asistirao Maneu. Filtrirao sam igrače kroz parametre koje sam nabrojao u tekstu i automatski se Eden Azar izdvajio od drugih. Cena Azara je bila za 2,5 m niža od Salahove.

Drugi korak je bila upoređivanje rasporeda, a ovo je u trenutku transfera bio Čelsijev:

Dakle, domaće utakmice protiv Bornmuta i Kardifa odskaču na ovom skrinšotu, a i gostovanja Vest Hemu i Sautemptonu ne deluju preteško za Azara, imajući u vidu koliko voli igrati protiv tih ekipa. U derbiju protiv Liverpula ću imati “cover” iz obe ekipe, u utakmici koja obećava goleadu, dakle to neće biti loš potez. Azar jeste glavni igrač Čelsija, a još jedan plus u odnosu na Salaha je to što je na penalima, Sarijev Čelsi je jednako ofanzivan kao Liverpul Jirgena Klopa. Forma ove dve ekipe je takođe uporediva, a još jedan parametar koji ide u korist Azara je to što će Čelsi najverovatnije odmarati igrače u Evropa Ligi, dok će Salah morati da igra u Ligi Šampiona u kojoj ima veoma tešku grupu. Oba takmičenja počinju nakon petog kola tako da moramo imati ovo u vidu.

Samim tim sto Peltier koga sam imao u timu ne igra (očekivani PPM je 0, a čak i ako bude igrao ima katastrofalan raspored), imao sam 2,5 miliona više u odnosu na situaciju kada sam imao Salaha da ga zamenim. Ako na to dodam pola miliona u banci, to su ukupno 3, sto mi pomaže da mogu da uzmem bilo kojeg odbranbenog igrača. Dakle sa uzimanjem samo 8 poena(zanemarite Mouru koga sam uzeo tek ove nedelje) tim izgleda ovako:

Možemo zaključiti da je za mene Salah imao vrednost kao Azar + Alonso. Ako se uzme u obzir da Azar i Alonso imaju puno bolji raspored, da su u boljoj formi, kao i da im je skakala cena kada sam ih uzimao, a takodje je Peltieru padala, onda je jasno da je bilo više nego dovoljno razloga za ovakav potez. Možda najbolji deo svega je što mi ostaje “vajldkard”, ali i ukoliko sam to morao žrtvovati, fleksibilnost ovog tima mi dozvoljava da, ako treba, vratim Salaha u dva poteza. Imam dovoljnu fleksibilnost da igram i sa 4 igrača u odbrani, jer se Van Bisaka i Sedrik lepo rotiraju, dakle formacija može varirati u koju god zelim. Čak i ukoliko računam transfer Ričarlisona, zbog toga što je Salah doneo svega 2 boda protiv Lestera, Ričarlison i Peltier nisu igrali, izgubio sam ukupno 10 poena, dok sam kupovinom Azara, Alonsa i Volkota koji se povredio i morao izaći pre 60-tog minuta zaradio ukupno 21 poen, što je plus od 11 poena i pored toga što je Volkot doneo svega 1 poen protiv Hadersfilda kući što se nije moglo pretpostaviti. Uz to, svim promenama u ceni sam do sada ukupno dobio 0.4 više za kupovinu igrača (što je važno zbog toga što imam vajldkard u džepu), Alonso, Azar i Volkot su skočili za 0.2, a Peltier pao za 0.1, dok ukoliko gledamo čisto vrednost tima taj broj dolazi na oko 1 milion u samo 8 dana. Takođe, raspored je debelo na strani igrača koje sam uzeo tako da bi trebalo očekivati da se ovakav trend nastavi u sledećih 3-4 kola.

Zaključak

Ceo ovaj tekst može pasti u vodu, koliko god sve u njemu bilo logično, ukoliko Salah donese više poena nego igrači koje ćemo uvesti umesto njega u periodu u kojem smo odredili da ga nećemo imati. Međutim čak i u takvoj situaciji, njegov loš raspored nam donosi neku sigurnost da dosta onih koji ga imaju se neće odlučiti da ga stave za kapitena, jer u tom periodu ima puno boljih opcija, a samim tim pad u ranku onima koji su ga izvadili svakim njegovim bodom neće biti toliko strašan. Dobitak može biti fenomenalan ukoliko Salah ne donese bodove bar u 2 od te 4 utakmice kao što nije doneo protiv Lestera, zbog njegovog “ownershipa”.

Za kraj, rekao bih da me je iskustvo u prethodne 2 sezone (u kojima sam završio 8899. i 1204. na svetu) naučilo da nema igrača bez kojeg se ne može, ali da fleksibilnost u timu moramo zadržati šta god da se desi. Nadam se da će tekst pomoći bar nekima od vas, a takođe se nadam da je dovoljno kvalitetan da zanemarite dužinu i pročitate ga do kraja 😀

Do idućeg čitanja, veliki pozdrav!

Ivan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

9 komentara

 • StefanB

  Jel mozete da objasnite sistem cena, kada se igrac kupuje i kada se prodaju, zasto nastaju razlike i kako to funkcionise

  • Ivan

   Najveci faktor za promene cena igraca je njihova popularnost, t.j. odnos transfera IN i OUT. Ukoliko kupis igraca po nekoj ceni i njegova vrednost skoci 0.1 ti i dalje ne mozes tog igraca prodati skuplje, moras cekati jos jedan skok cene. Objasnicu primerom : kupujes igraca za 6.5 i njemu nakon toga skace cena na 6.7, ti ga mozes prodati za 6.6. Ukoliko bude 6.8 ti ga i dalje mozes prodati za 6.6, dok ne bude 6.9… Cena igraca moze skociti ili pasti za 0.1 preko noci, ne vise od 0.3 u jednom kolu. Ukoliko padne cena igraca na 6.4, mozes ga toliko i prodati(dakle ne treba cekati dvostruki pad kao kod rasta cene), s tim sto ukoliko se opet vrati na 6.5 koliko si ga kupio, moci ces da ga prodas za 6.5 .

 • uvekmozegore

  Slažem se za vađenje Salaha i ja ga vadim sad pre 5. kolo, nego da pitam šta mislite o ovoj opciji:
  Salah i King OUT
  Pedro i Kane IN
  Ovo je pre svega zbog odičnog rasporeda Totenhema koji ima redom Brajton, Hadersfild, Kardif i Vest Hem i ne znam kad će opet imati ovakvu seriju.
  Jedina dilema mi je da li Kejna odmah ubaciti i ići u -4 ili sačekati da prođe meč sa Liverpulom pa ga ubaciti u sledećem kolu, ali u tom slučaju imati skoro 7m u banci tokom sledećeg kola… ???

  • Ivan

   Ja bih licno cekao sledece kolo da bi ubacio Kejna jer King ima lepu utakmicu sa Lesterom kod kuce, a Kejn jos uvek nije u onako strasnoj formi da ga mora ubacivati po svaku cenu, plus ima derbi sa Liverpulom koji se cini da je defanzivno vise nego solidan ove sezone (mozda je to zato sto nisu imali ozbiljniji ispit ali do sad su najbolja odbrana lige)

 • EricC

  Salah košta 13, nije na penalima i nije miljenik bonusa, a Azar je na penalima i kad uradi nešto uvijek je u bonusu i Celzi djeluje odlično u napadu pod Sarijem i još će ga vjerovatno odmarati u ligi evrope. Ja sam se odlučio sa Azara i Manea. Jeste da je uvijek strepnja gledati Liverpul kada znaš da Salaha ima preko 50% ljudi i da ga vrlo često najviše ljudi ima za kapitena, ali to je fantazi.

 • nikolaikonic

  Moje dileme su: Mitrovic ili Zaha i Robertson ili Shaw. Nekako Zaha igra standardno dobro, dok je Mitar jeftiniji i u boljoj je formi. Robertson mi je privlacniji, ali ima tezi raspored i mozda bude menjan zbog rotacije. Inace, nisam nigde video da uzimaju Alisona, on je primio 1 gol, odbrana Liverpula je sad mnogo ozbiljnija nego prosle god.

  • Ivan

   Ukoliko si na vajldkarti mislim da je pametnije uzeti Soa zbog rasporeda i cene, a takodje je moguce i da ce Klop rotirati bekove oko Lige Sampiona. Mitar je u strasnoj formi, pre bih uzeo njega nego Zahu i pored toga sto se Zaha najverovatnije vraca sledece utakmice.

 • Bielsismo

  Prvo, sve pohvale za tekst 🙂

  Ja sam počeo sa Salahom ali ću ovo i sledeće kolo se prebaciti na Azara. Salaha sam držao zbog odličnog rasporeda kao i zbog toga što je Azar (po meni jedini može da zameni Salaha) imao nerazjašnjenu situaciju pred kraj prelaznog roka, znalo se da će ga Sari odmarati prvih par kola, i zbog toga što uprkos pretpostavkama nismo tačno znali kako će se Sari snaći i kako će mu ekipa igrati. Sada ću se prebaciti na Azara što zbog njegove forme što zbog Salahovog rasporeda. Ne znam samo da li to da odradim pre ovog kola ili posle, jer u ekipi imam Mhkitarijana, rovitog Volkota i polupanog Zahu 😀 Mikija bih ostavio jer vjerujem da mu Emeri mora dati makar pola sata igre protiv Njuke, ajde Volkot bi trebalo da bude spreman ali za Zahu pojma nemam šta se dešava.

  • Ivan

   Hvala 🙂 Zaha ce inace najverovatnije igrati kao i Volkot, a sa Mkitarjanom ne znam sta je najpametnije raditi, ja sam ga prodao. Imajuci u vidu da Salah igra na Vembliju, a Azar kod kuce protiv Kardifa, ja bi najpre uradio taj potez.

Leave a Reply