Fantazi menadžer – special “wildcard”

fantazi-millennium

Klik na sliku te vodi na Millennium sajt

Na početku sezone sam planirao da oko 5. kola koristim WC, ali sam se naravno potajno nadao da neću morati…ali eto, moram.

Iskreno, nije da mi je gorelo pod nogama.

ekipa pre wc

Sa ovom ekipom sam mogao lagano da guram, ali bi to značilo da opet idem -4 ovo kolo, verovatno i sledeće, da propustim neke promene u ceni i tako dalje… a ono najbitnije je da ja lično nisam bio oduševljen sa ekipom, pa sam rešio da iskoristim WC. Razumem ja ljude koji čuvaju WC, ali…šta mi dobijamo ako sačuvamo WC za kasnije faze?

*napomena ovaj prvi WC MORATE iskoristiti do 1. januara, tada dobijate drugi WC. Dakle ne možemo da imamo 2 WC, ne možemo ovaj prvi da čuvamo za kraj sezone, za dupla kola što bi bilo super.

Kad tako pogledam, iskoristio sad WC za 5. ili 10. kolo mi je svejedno. Kasnije ćemo imati jasniju sliku, više informacija ali isto tako ću sada ubaciti ključne igrače koje ne verujem da ću vaditi narednih 10-ak kola, a ove sporedne mogu sa jednim, ili 2 FT da menjam. Dakle cilj je sad da napravim dobru, zdravu osnovu i da posle samo menjam jednog, dva igrača u zavisnosti od rasporeda. Tako planiram da smanjim negativne bodove koje bih oduzimao ukoliko sad ne iskoristim WC pa bih onda radio više izmena. Najveće briga ovog mog WC sad je, što ne znam kako će LŠ uticati na sastave ekipa, pre svih Sitija i Liverpula, ali to je rizik koji ću morati da prihvatim. Takođe, sad vodim računa o onoj fleksibilnosti što je Ivan spominjao o tekstu o Salahu. Moram imati plan kako bih mogao u najviše dva transfera da ubacim Salaha ili Kejna, a da ne narušim balans ekipe. Sve zavisi ko prvi prokida.

E sad idemo na WC!

Prvo – Mohamed Salah

To je apsolutno tema broj jedan, tako je bilo i na početku sezone. U prva četiri kola je donosio bodove ali drugi su donosili više tako da su realno bolje prošli ljudi koji ga nisu imali, drugim rečima nije opravdao svoju visoku cenu. Ivan je u posebnom tekstu o Salahu sve odlično objasnio tako da ne bih više o tome (ako već niste pročital taj tekst, obavezno čekirajte). Prvi put sam odlučio da idem sa Salahom zbog odličnog rasporeda, a sad se taj raspored obrnuo, Liverpul ima jako težak raspored, kreće LŠ i moje mišljenje je da će Salah biti odmaran kad se za to ukaže prilika, tako da je 13m previše, dakle Salah OUT!

Drugo – zamena za Salaha

Nisam ni razmišljao, niti ću, tu je sve jasno kao dan, Eden Azar i ćao, mirni ste! Odličan raspored ima Čelsi, igra LE, gde sam ubeđen da će Azar igrati malo ili bolje da kažem PL je prioritet za Čelsi tako da će Azar igrati prvenstvene mečeve, a u LE zavisi od potrebe. Eden polako diže formu, očekujem još da popravi igru, da bude još konkretniji ali i do sada već ima 2 asistencije i 2 gola što je isti učinak kao i Salah ali sa skoro dve tekme manje. Plus Azar je na penalima, dobija bonuse. Kad podvučemo crtu Azar je na penalima, ima bolji raspored, dobija bonuse, neće trpeti zbog Evrope, četiri velika, ogromna plusa…a tu nisam ni spomenuo 2,4m što uštedimo!

  Dodira u protivničkoj trećini Primljeni pasovi protivnička trećina Dodira u 16m
Salah 127 65 34
Azar 204 141 25
  Šutevi Šutevi iz 16m Šutevi u okvir gola Velike šanse Stvorene šanse/ velike šanse
Salah 19 14 7 5 13/2
Azar 10 4 3 1 10/2

Kad ovako izvadite brojke, Salah deluje bolje ali morate uzeti u obzir da je Salah proveo 115 minuta više na terenu od Azara. Ono što je Azarov veliki plus je to što Azar ima više od duplo primljenih pasova u poslednjoj trećini, dakle mnogo više lopta ide na njega nego na Salaha, mnogo više ima loptu u nogama i njegove brojke će samo da rastu.

Ovo je slikovit prikaz toga, dakle to su primljeni pasovi. Vidite da Salah prima loptu znatno povučenije od Azara. Što se tiče Azara, zar vam ova slika nije poznata, zar već ne možete da zamislite kako prima loptu na ivici šesnaesterca, jedan lažnjak ulazi u sredinu i gađa drugi ugao, to je to, to je Eden Azar. Najbolji primer da li ste vidite da li treba Salaha da prodajete, jeste da vidite koliko dobijate na drugoj poziciji sa ti viškom para od Salaha. Moj konkretan primer.

OUT IN
Salah 13m Azar 10,7m
Kolman 5,4m Alonso 6,8m
Ukupno 18,4m  i 33 boda Ukupno 17,5m i 71 bod

Ok, ne zanima me prošlost, gledam u budućnost i ne mogu da se otmem utisku da je Čelsijev dvojac znatno bolji od Salaha i Kolmana. Tako da u ovom odnosu izmena Azar za Salaha još više dobija na vrednosti. Dakle, nemojte gledati jedan za jedan Salah vs Azar, već gledajte Azara i igrača kojeg sad sa viškom keša od Salaha možete ubaciti i Salaha i igrača kojeg ste imali pre prodaje Salaha. U tom odmeru snaga leži ključ.

E tako, to smo rešili, sad idemo po linijama da sastavljamo ekipu.

Golmani

Teško da ću ići sa premium golmanom, jer samo je Liverpul dobro delovao u odbrani, a tu imamo Robertsona, TAA, Gomeza koji su bolje opcije od Alisona, a da dupliram Liverpulovu odbranu u ovim trenucima kad imaju paklen raspored – neka hvala. Siti ima super raspored, Ederson bi bio odlično rešenje ali ne vidim na duže staze da će Siti biti čvrst u defanzivi jer do sad imaju jedan clean sheet i to uz lak raspored i bez drugih takmičenja. Dakle premium golmani verovatno otpadaju, a u igri su Rui Patrisio iz Vulvsa (4,5), Fabijanski iz Vest Hema (4,5), Foster iz Votforda (4,5) i Hart iz Barnlija (4,5). S obzirom da Lester ima super raspored, razmatraću i Šmajhela mada je on za 0,5m skuplji od svih ostalih. Ne planiram da rotiram golmane tako da ću za rezervnog golmana staviti Hamera iz Hadersfilda (4m) koji je bio prvi golman dok se nije povredio, ali povreda nije ozbiljna i očekuje se da se vrati za sledeće kolo ili ono tamo. Takođe nije ni sigurno da će se vratiti u prvu postavu ali ajde neka bude da hoće.

Za sad ja naginjem Hartu jer je Barnli ispao iz LE, imaju samo PL i sad očekujem da igraju kao prošle sezone, da budu jako čvrsti, pritom imaju i dobar raspored.

Odbrana

Ovo je sad možda i najbitniji deo tima, ovde imamo stvarno dosta dobrih opcija. Ali ono očigledno je da je Alonso „must have“! Dobar raspored, ne bi trebalo da bude bojazni od rotacije plus njegov ogroman napadački potencijal. Pored njega, ja bih rekao da su i Van Bisaka i Benet iz Vulvsa “must have“. Oni su u toj kategoriji jer im je cena 4m, sigurni su starteri, a Palas ima super raspored, dok Vulvsi nemaju toliko dobar raspored ali su dobri u defanzivi, baš su čvrsti. Njih dvojica nam pružaju dobru opciju svako kolo, imamo mogućnost da rotiramo u zavisnosti ko s kim igra i ono najvažnije, oslobađaju nam novac za napad. Dakle po meni ova trojica su sigurni. Sad mi trebaju još dvojica.

Za druga dva mesta, prvo ću gledati raspored u narednih par kola.

Barnli – pokrivam sa Hartom, a da dupliram odbranu Barlija je previše.

Kristal Palas – pokrivam sa Van Bisakom, ovaj super raspored i cena od 4m razlog zašto je on „must have“. Da znam da je siguran starter odmah bih ubacio i Šlupa, ali nisam siguran zbog Majera koji polako ulazi u formu.

Junajted – Luk Šou najbolja, najjfetinija opcija. Dobar u napadu, korektan u defanzivi, ali ono najbitnije prva je postava. Očekujem da će igrati u PL, a da će Jang igrati u LŠ. Ozbiljan kandidat za moju ekipu.

LesterPereira, Čilvel. Mada ja nisam oduševljen sa Lesterovom odbranom.

Arsenal – neka hvala, deluju očajno u defanzivi.

Bornmut – slično kao i Arsenal, ne bih uzimao njihove defanzivce u obzir. Iako ove sezone uopšte nisu loši u defanzivi, ali ja ih ne doživljam kao defanzivnu ekipu i mislim da je samo pitanje vremena kad će početi redovno da primaju golove.

Siti – ima najbolje naredne tri tekme, tako da Mendi deluje super, Laport je jeftinija solucija.

Totehem – kad prođe Liverpul imaju super raspored, a kod njih je Tripije sad najozbiljniji kandidat, ali zbog LŠ se ne usudim da kažem da je siguran starter jer Poketino ima odličnog Orijea kao rezervnog beka, pa bolje da sačekam još ovo kolo da prođe.

To je što se tiče rasporeda, a tu su još i Robertson/TAA i Holebas. Mada teško da ću sad ubacivati Liverpulovu odbranu kad imaju paklen raspored. Sve mi se čini da su Mendi i Šou najbolje opcije.

endrju-robertson

Endrju Robertson

Sredina/Napad

Pisaću zajedno o napadu i sredini, jer ću u oba slučaja gledati na raspored za narednih 5 kola, to je ovaj isti raspored od gore.

Dakle meni treba 8 igrača, od tih 8 pozicija 3 su već zauzete, to su 3 “must have” igrača, Azar, Mane, Aguero! E sad kreću muke, a to je da nađem 5 dobrih igrača.  Gledamo dakle na raspored.

Barnli – njihov napad, neka hvala

Kristal Palas – imaju baš dobre prve tri tekme, pogotovo za napad, gde nijedna od te tri ekipe sa kojima igraju nije dobra u defanzivi. Zaha je jedini vredan pažnje, ali on je trenutno upitan tako da Palas za sad preskačem.

Junjated – iskreno ne razmišljam o Junajtedovom napadu, jer za mene (kao navijač Junajteda) veliko mučenje da gledam Junajted, pogotovo kad „napada“. Ali Lukaku deluje dobro, on je poznat kao špic koji briljira sa malim ekipama, tako da verujem da će se on isplatiti, samo je pitanje da li je za te pare možda Arsenalov napad bolja opcija? Pored Lukakua, imamo Pogbu, koji je na penalima za Junajted, ima ok cenu, i tu je Lingard, koji je siguran starter, a cena mu je 6,8m. Sančeza ne razmatram, jer ako već moram nekog veznog iz Junajteda, pre će to biti Pogba nego Sančez i još ću dosta para uštedeti. Jednstavno Sančez trenutno ne pruža nista više od Pogbe.

Lester – Vardi i Medison, samo dve opcije ali po meni dve odlične opcije pogotovo Medison. Jednog od ova dva igrača moram imati.

Arsenal –  kako bi sve bilo jedonstavno da je Miharijan počeo prošlu tekmu i da znamo da će počinjati i narednih par. Ali ne znamo, tako da moramo tražiti dalje. Možda smo izgubili Mikija, ali smo dobili Lakazeta. Odličnog Lakazeta, koji je po meni najbolje rešenje, samo što je malo riskantno. Kao što ne znamo da li će Miki opet biti klupa, tako ne znamo ni da li će Lakazet opet početi? Ako počne, to su bodnovi sigurni. Obamejang je siguran starter, ali je i za 1,5m skuplji od Lakazeta i relano je manje opasan. U odsustvu Mihtarijana, Remzi se nameće kao dobro rešenje.

  Dodira u 16m Šutevi Šutevi iz 16m U okvir gola Velike šanse
Obamejang 8 10 5 4 2
Lakazet 16 9 6 5 1

Obamejang je na terenu proveo 158 minuta više. Lakazet deluje dosta bolje, samo da bude starter i to je to.

Bornmut – odličan raspored i to na duže staze, tako da jedan igrač iz Bornmuta bi bio poželjan. A to po meni mož biti ili Frejzer ili Vilson, nema dalje.

Siti – svi znamo koje su muke sa Sitijevim napadom, ne zna se nikad ko će kad početi, ali i pored toga zbog tako dobre naredne tri tekme, prosto me nešto vuče ka Sitijevoj sredini. Aguera već imam, on nije upitan, pričam o tome da dupliram Sitijev napad. Iskreno, da ne planirm to, onda bih verovatno stavio Edersona na gol, što je sigurnija opcija, ali mene uvek više vuče napad i golovi. Kod Sitija jedino razmatram Sterlinga i Davida Silvu. Gde Silvi dajem pednost jer je ključan igrač u odsustvu KDB.

Totenhem – e oni su mi najveća muka. Najbolje rešenje, naravno Kejn. Ali Kejn nije ni bleda slika igrača od prošle sezone. Deluje dosta loše na terenu, nema šuteva na gol, nema energije ni kod Kejna ni kod Totehnema. Kejn je trenutno uputio samo 10 šuteva na gol u četiri kola, recimo Aguero ima duplo više od Kejna. Da se razumemo, to će sve doći na svoje, samo je pitanje da li će se isplatiti 12,5m za Kejna sad kad ne deluje sjajno ili je možda bolje sačekati još malo. Pored Kejna, imamo Eriksena, Alija ali oni nisu ništa posebno. Trenutno je Moura u najboljoj formi kod Totenhema, ali povratak Sona dosta komplikuje celu priču oko Moure. Čini mi se da je vreme da sačekamo malo sa Pevcima, ali ako ubacujemo nekog njihovog, to je onda Kejn ili niko drugi.

E pored ovih igrača, tu su još i Deni Ings, Mitrović, Širle i Deni Vord iz Kardifa kao jeftini peti veznjak. Vord je postao odjednom zanimljiv, počeo je prošlu utakmicu kao špic, dao je gol, a vodi se kao vezni igrač od 4,5m. Možda smo dobili savršenog petog veznog.

Kod ovog mog WC ključnu ulogu imaju mid-price špicevi i veznjaci.

Mid-price veznjaci

Širle je ubeljivo najbolji kad su šutevi upitanju, ali on je samo na jedoj utakmici imao 11 il 12 šuteva, tako da mi ovo nije baš merodavno. Miki je tu, ima super brojke ali je jako nesiguran. Zanimljivo je da Remzi ima najviše dodira u 16m. On je odigrao vrlo dobru partiju u prošlom kolu, i ako ne budem išao sa Lakazetom/Obamejangom onda moram imati Remzija u sredini. Isto važi i za Medisona. Medison ili Vardi, neko od njih dvojice mora u moju ekipu. najeftiniji od svih njih je Frejžer, koji igra fantastično i koji je ključan igrač Bornmuta.

Mid-price špicevi:

Ovo su četiri momka koja su mi zanimljivi. Mitar prednjači u šutevima, Vilson ima najviše dodira u 16m, Ings ima i dodira u 16m i šuteva ali i kreiranih šasni i najjeftiniji je. U principu Zaha je najslabiji, ali ima najbolji raspored.

Ovo su otprilike igrači koje razmatram za svoj WC tim, do početka 5. kola ima nedelju dana, mnogo toga će se još promeniti, biće raznih informacija tako da je moguće da će se i ovaj “spisak” menjati ali u ovim trenucima ovo su po meni najbolje opcije po svim linijama tima, sad ih samo treba lepo uklopiti.

Veliki pozdrav!

Zdrale

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

5 komentara

 • Forest1865

  Ja idem ovako:
  Patricio umesto Edersona (imam Mendija)
  Maddison umesto Volkota (imam Ricarlisona)
  Wilson i Mitar umesto Tosuna i Raula Jimeneza
  Ali nzm kog veznjaka umesto Mikhitaryana do 7.9 m, koga preporucujete?
  Ovako ce da izgleda postava
  Patricio- Hamer
  Mendy-Robertson-Alonso-Van Bisaka-Benet
  Mane-Hazard-Richarlison-Maddison- neko umesto Mikija
  Aguero-Mitar-Wilson

 • mrdja_96

  Šta mislite o taktici da se nabudže odbrana i napad do kraja (napad sa Kejnom,Aguerom i Mitrom) a u vezi imati Hazarda i osrednje veznjake kao Medison,Pedro,Širle ??

  • Bielsismo

   Možda narednih par kola ćeš moći, ali već kad se Liverpulu poboljša raspored, biće zeznuto ići bez njihovih ofanzivaca. Moraš imati makar Manea, kad već nemaš Salaha, a bez obojice je jako rizično.

   Ja ću napraviti slično kao ti, odbrana Alonso-Mendy-Robertson, u vezi Hazard+Mane plus jeftini (Richarlison obavezno, Fraser, Seri i slični..), i u napadu Kane+Aguero (ili Obamejang)..

   Zato gledam da izdržim da ne koristim wildcard još nekoliko kola dok ne provalim kako idu rotacije u Ligi Šampiona i dok Kane ne udje potpuno u formu, dok ne postane must have.

   Ako Zdrale bude čitao komentare, nek baci u narednom tekstu malo o povredjenim igračima, kakve su šanse da će igrati. Tu pre svega mislim na ove atraktivne opcije poput Zahe, Volkota, Frejzera, Sterlinga..

   • Dimitrije

    A šta misliš o ovoj opciji:
    Mendi, Alonso, Šo, Benet, Bisaka
    Hazard Mane Medison, +2 jeftina (hojbjerg i vard npr)
    Aguero, Mitar, Lakazet
    Ostaje 2,1 u banci da se u dva poteza ubaci Kejn umesto Lakazeta

 • Milos

  Sta mislite o ovome
  Ederson
  Mendy D.Luiz Alonso Wan Bisaka
  Mane Hazard Meddison
  Wilson Lakazet Aguero?

Leave a Reply