Fantazi menadžer – razlikujte se od drugih 30. kolo

Svi već znaju sve o narednim kolima pa idemo odmah na igrače koje ima toliko mali broj ljudi da sa njima možete napraviti razliku.


Kasper Šmajhel (Lester)
Cena: 5,0
Procenat timova u kojima se nalazi: 4,8%
Sledeće tri utakmice: Fulam (K), Barnli (G), Bornmut (K)

Počinjem sa golmanom iz tima koji nema prazno i duplo kolo. Igraju redovno u 31. kolu (Barnli (G)), 32. kolu (Bornmut (K)) i 33. kolu (Hadersfild (G)). Odbrana Lestera ne obećava previše, međutim raspored kaže da nekad moraju odigrati kako treba i ne primiti gol. Dolaskom Rodžersa su počeli igrati sa 3 štopera, to im daje mogućnost da se brane sa 6 ili 7 igrača kada protivnici napadaju, što je još jedna prednost ukoliko odaberemo njihovu defanzivu.

Kepa Arizabalaga (Čelsi)
Cena: 5,4
Procenat timova u kojima se nalazi: 4,4%
Sledeća tri kola: Vulverhemton (K), Everton (G), Kardif (G)+(najverovatnije duplo kolo -Brajton (K))

Čelsi nije prošao u četvrt finale FA Kupa, međutim ima zaostalu utakmicu iz 27. kola protiv Brajtona kod kuće, koja će najverovatnije biti prebačena u 32. kolo, što nam daje uz Siti možda i najbolji raspored u tom kolu. Ekipa je u naletu, dobili su 3 utakmice za redom, a uz to primili su svega 1 gol na zadnjih 5 utakmica u svim takmičenjima, i taj jedan je bio iz prekida. Dakle, nemaju prazno 31. i 33. kolo, a imaju duplo 32, to je idealna kombinacija za one koji nemaju Free Hit. Jedini problem je malo viša cena od drugih golmana koje ću ovde nabrojati, ali takođe njega možemo upariti sa nekog od 4 miliona, recimo Artur Boruc koji je takođe starter.

Met Rajan (Brajton)
Cena: 4,4
Procenat timova u kojima se nalazi: 3,1%
Sledeća tri kola: Kristal Palas (G), prazno kolo, Sautempton (K)+Čelsi (G)

Golman Brajtona je dobra opcija za one koji planiraju Free Hit u 31. kolu ili možda imaju drugog golmana da bi to pokrili (recimo Fabianski). Ono što je dobro u vezi ovoga je to to će Brajton sigurno imati 2 dula kola, a ukoliko dobiju Milvol u kupu, onda će imati još jedno manje duplo kolo, najverovatnije protiv Kardifa u 36. ili 37. kolu. U prošlom kolu je doneo 9 bodova protiv Hadersfilda, njegova ekipa je u opasnosti od ispadanja tako da će morati da se malo stegnu u odbrani jer je to jedini način da osvajaju bodove, to je takođe rednost kada imamo njihovog golmana. Uz svega toga, nemaju nijednu top 6 ekipu na rasporedu do 33. kola (ukoliko dobiju Milvol, ta se utakmica prebacuje za 35. kolo, to će biti duplo). Tako da, možemo reći da Rajan možda i najbolja opcija od sada do 38. kola jer se može lagano staviti u bilo kojem kolu osim 31. i najverovatnije 33. kada neće imati utakmicu (neće se valjda sada ostvariti proročanstvo oca Rodnija i Del Boja da će Milvol osvojiti kup 😀 )

Ben Čilvel (Lester)
Cena: 5,0
procenat timova u kojima se nalazi: 2,5%
Sledeće tri utakmice: Fulam (K), Barnli (G), Bornmut (K)

Odbrana je malo komplikovanija od golmana, međutim i tu ću početi da rangiram igrače po tome jel igraju redovno ili imaju prazna i dupla kola. Mladi engleski bek je dolaskom Rodžersa prebačen malo ofanzivnije. O rasporedu važi isto to i za Šmajhela, a to se tiče statistike oba beka Lestera kotiraju visoko na listi kreiranih šansi. Čilvel je 0,4 jeftiniji i nalazi se u 12-tak procenata manje timova, tako da je po meni bolja opcija od kolege na suprotnoj strani.

čilvel-lester

Deklan Rajs (Vest Hem)
Cena: 4,6
Procenat timova u kojima se nalazi: 3,8%
Sledeće tri utakmice: Kardif (G), Hadersfild (K), Everton (K)

Još jedan igrač koji igra „Out of position“ i koji ima redovan rasored, ali Rajs donosi drugi vid prednosti u odnosu na Čilvela, jer je opasniji na prekidima, ali ima manje kreiranih šansi. Rajs igra u sredini i dao je gol na roloj utakmici rotiv Njukasla. Njegova ekipa je u sjajnoj formi (8 bodova na zadnjih 5 utakmica koji uključuju prve dve ekipe na tabeli), a raspored nagoveštava da se to samo može nastaviti i poboljšati.

Emerson Palmeiro (Čelsi)
Cena: 5,2
Procenat timova u kojima se nalazi: 0,2%
Sledeća tri kola: Vulverhemton (K), Everton (G), Kardif (G)+Brajton (K)

Ovo je po meni najbolja opcija možda od svih igrača koje ću napisati u ovom tekstu, jer sam, kao veliki fan Čelsija ubeđen da je Emerson preuzeo mesto Markosa Alonsa u startnih 11. Jedini problem ovde može biti što to možda neće odigrati obe utakmice u duplom kolu, pa je zbog toga možda sigurnija opcija Aspilikueta ili neko od štopera (za ovo drugo nisam siguran jer je Kristensen takođe u kombinaciji, to je Sari okazao protiv Fulama). Međutim, sa drugim utakmicama mislim da neće biti problema i da će brazilac startovati sve tri. Cena je odlina za defanzivca Čelsija (treća ekipa o utakmicama bez primljenog gola ove sezone). Uz to, Plavci igraju oba prazna kola (31. i 33.), a takođe će najverovatnije imati duplo 32. kolo, dakle odličan raspored.

Džefri Šlup (Kristal Palas)
Cena: 4,5
Procenat timova u kojima se nalazi: 3,5%
Sledeća tri kola: Brajton (K), prazno, Hadersfild (K)(+ moguće duplo kolo -Totenhem (G) ili Njukasl (G))

Dakle, Palas je jedan od timova kod kojih se ne zna bukvalno ništa oko duplih kola, jer imaju utakmicu rotiv Votforda (najteža za prognozirati u četvrt finalu). Ukoliko dobiju tu utakmicu, znamo da neće imati utakmicu u 33. kolu, međutim još uvek se neće znati koju će utakmicu zakazati za 32. a koju za 35. kolo, ali se zna da će imati dva dupla kola. Međutim, i kada sve to stavimo na stranu, onaj fantazi menadžer kojem ne treba defanzivac u 31. kolu iz bilo kog razloga, mora razmisliti o Šlupu koji igra u sredini Kristal Palasa, čak je u prethodnom kolu igrao kao krilo u 4-3-3 formaciji, dakle kao napadač umesto Taunsenda. Njegova statistika je impresivna, a takođe i FPL forma je više nego dobra (1 gol i 3 asistencije na zadnjih 5 utakmica – na svih je odigrao 90 minuta). To je prosek od 6 bodova po utakmici i Brajton koji dolazi na Selhurst Park, a svi znamo kakva je razlika između Brajtona kod kuće i u gostima.

Jan Valeri (Sautempton)
Cena: 4,0
Procenat timova u kojima se nalazi: 0,7%
Sledeća tri kola: Totenhem (K), prazno, Brajton (K) (+ 50% šansa za duplo kolo- Votford (G))

Ovim igračem završavam defanzivce, od kojih jedino Emerson nije „out of position“ igrač, ali on igra u najboljem timu od svih koje sam nabrojao. Valerija sam prepoznao pre 7-8 kola, čak sam ga stavio u mom timu jer otkad je došao Hazenhutl svega 4 utakmice od ukuno 14 nije odigrao najmanje 60 minuta. Cena je najniža moguća, pozicija najofanzivnija moguća i mislim da mladi Francuz ima sve predispozicije da postane FPL legenda u ova zadnja 9 kola sezone. U prošlom kolu je dao gol na Old Trafordu, a pre toga je imao klin šit, tako da je igrač od 4 miliona doneo 13 bodova na zadnje 2 tekme, to je fantastično.

Dejvid Bruks (Bornmut)
Cena: 5,0
Procenat timova u kojima se nalazi: 3,8%
Sledeće tri utakmice: Hadersfild (G), Njukasl (K), Lester (G)

Kada otvorimo rasored Bornmuta i vidite svu tu zelenu boju, onda je sve jasno. Kada se na tome doda da ova ekipa igra redovno do kraja, kao i ofanzivni stil igre, sve to izgleda još bolje. Bili su ušli u malu krizu nakon pobede protiv Čelsija, osvojili su svega 1 bod na tih 5 utakmica, međutim sada kada su Bruks i najverovatnije Vilson opet zdravi i imaju fantastičan raspored, mislim da je vreme da razmišljamo o trešnjama. O ceni Bruksa nema potrebe govoriti, 5,0 za igrača koji je već dao 6 golova i 4 asistencije ove sezone i pored toga to je propustio 6 utakmica i na jednu ušao sa klupe.

bruks-bornmut

Harvi Barns (Lester)
Cena: 5,5
Procenat timova u kojima se nalazi: 0,4%
Sledeće tri utakmice: Fulam (K), Barnli (G), Bornmut (K)

Ukoliko pogledamo statistiku prethodne 4 utakmice iz FPL aspekta, ovaj čovek je najbolji veznjak u ligi sa 18 šuteva, od kojih su 13 iz šesnaesterca i dve velike šanse. Poređenja radi, Salah je drugi po tom pitanju, ima 14 šuteva, 8 iz šesnaesterca i takođe 2 velike šanse od kojih je jednu iskoristio. Harvi Barns još uvek nema niti jedan gol u Premijer Ligi, a sledeći protivnik njegovog tima je Fulam, i to pred svojim navijačima. Mislim da sve ukazuje na to da će konačno Barns probiti led i ispoštovati one koje se odluče da rizikuju sa njim. Rizik je po meni hoće li Rodžers trpeti sve te promašaje i hoće li mu dati još jednu šansu da zablista. Ukoliko se to dogodi mislim da će oni koji se odluče uzeti ga, napraviti veliku prednost, kako bodovnu tako i iz aspekta vrednosti tima jer će svakako biti popularna opcija na transfer pijaci u sledećem kolu kada svega 10 ekipa ima utakmicu, a on je u jednoj od njih.

Gonzalo Iguain (Čelsi)
Cena: 9,6
Procenat timova u kojima se nalazi: 4,2%
Sledeća tri kola: Vulverhempton (K), Everton (G), Kardif (G) (+najverovatnije duplo kolo (Brajton (K))

Iguain je, kao i cela ekipa Čelsija po malo ušao u formu. Protiv Totenhema je pogodio stativu, ali je već protiv Fulama dao gol i imao još par šansi koje nije iskoristio. Takođe je kreirao 5 šansi u prethodna 4 kola Premijer Lige (kotira visoko, nalazi se u to 5 napadača po ovom parametru i pored toga što je odigrao 3 utakmice u tom periodu, dok su ostali članovi tog drutva odigrali jednu utakmicu više). Ukoliko Čelsi produži igrati ovako bar još neko vreme, mislim da se može lepo profitirati od dovođenja Argentinca.

Miču Bačuaji (Kristal Palas)
Cena: 6,5
Procenat timova u kojima se nalazi: 1,5%
Sledeća tri kola: Brajton (K), prazno, Hadersfild (K)(+ moguće duplo kolo)

Još jedan napadač Čelsija se nalazi u ovom spisku, ovog puta je reč o Bačuajiu koji je pozajmljen u Kristal Palas. Po meni, jedan od najboljih napadača za statistiku, a to je svakako ono što je bitno u ovoj igri. Na 5 utakmica otkad je došao u Palas (od kojih je startovao svega 3), već ima 2 gola i jednu asistenciju, što dovoljno govori o tome koliko je dobar kada su ove brojke u pitanju. Njegova ekipa je u usponu, u prethodna 3 kola stvaraju po jednu šansu na svega 6 i pol minuta, po čemu su u top 5 u ligi, a takođe imaju 9 golova, jedino Arsenal i Siti imaju više u tom periodu (10).

To je sve za 30. kolo, čujemo se u sledećem, praznom 31. Kolu. Srećno!

Ivan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply