Fantazi menadžer – prvi utisci 2019-20

Evo nas nakon nesto više od mesec dana, ponovo radi fantazi sajt, čime se može reći da je za nas nova sezona već pred vratima (ko jebe one što ne igraju fantazi pa su sada negde na sredini međusezone 😀 ). Ove godine se ovo desilo malo ranije nego uobičajeno, što je razlog zbog čega nismo pisali tekst nekih 4 dana, ali pripreme za novu sezonu konačno počinju početkom jula. U ovom tekstu će biti tema isključivo prvi utisci, cene nekih igrača i neka osnovna najava o tome kako bi po meni trebali izgledati fantazi timovi sledeće sezone.

Dakle, počinjemo sa onako površnim pogledom na cene igrača. Moram priznati da sam bio razočaran kada sam prvi put otvorio sajt, jer su cene većine igrača kojih sam planirao da uklopim od kad je izašao raspored bili za nijansu previsoki. Počevši od golmana, gde se može reći da ne samo što nema opcija po ceni od 4.0, nego su retki i oni od 4.5, što je retko bio slučaj u sezonama iza nas. Ovako na prvi pogled, mislim da svega 4 ili 5 timova ima golmana koji će braniti od 4.5, što je premalo i mislim da će biti veliki problem u sledećoj sezoni. Meni se čini da nema rotacije od 9 miliona, tako da će najverovatnije skuplji golmani ove sezone dobiti veću vrednost. Alison i Ederson su malo skuplji nego prosle sezone (6.0), pa bih zbog toga rekao da su precenjeni, kao i sva četvorica od 5.5, tako da mislim da će prava kombinacija golmana biti jedan od 5.0 koji će braniti uvek i jedan od 4.0. Još jedan pokazatelj da će to verovatno biti slučaj je fakt da su defanzivci ove sezone značajno skuplji.

liverpul

Verovatno jedini razlog zašto bi trebali razmisliti o golmanima od 5.5 i 6.0 je to što su defanzivci iz njihovih ekipa dosta skuplji, pre svega mislim na najbolje defanzivce Liverpula koji su 6.5 (Van Dajk) i 7.0 (Robertson i Arnold). Međutim, nisam fan ovog razmišljanja iz prostog razloga što je svako od njih donosio bodove u napadu kao i bonus, tako da mislim da i te kako vredi platiti to malo više da bi uzeli defanzivce.

Od defanzivaca koje će verovatno mnogi od nas izbegavati bih izdvojio sve osim Kristensena (kojeg možemo dobiti po ceni od 5.0 i ukoliko igra to bi bila dobra opcija) iz Čelsija koji će ove sezone verovatno biti gori u odbrani nego prošle sezone, kao i Dohertija i Dinjea (obojica 6.0), koji su sada mnogo skuplji nego prošle sezone što će nas verovatno naterati da zaboravimo na njih. Međutim, dobra vest je verovatno to što su sada defanzivci Totenhema jeftiniji (5.5), pa ukoliko dobijemo neku pretstavu o tome ko će igrati najviše, mislim da to možemo i te kako iskoristiti ove sezone. Met Riči (5.5) je klasificiran kao defanzivac i to može biti šansa za „out of position“ igrača, ukoliko bude igrao kao krilo jer će Njukasl verovatno promeniti formaciju sada kada je Benitez otišao. Što se tiče malo slabijih ekipa, tu nema mnogo promena u odnosu na prošlu sezonu, osim onih koji su doneli dosta bodova u napadu prošle sezone, sada su skuplji za 0.5 u odnosu na druge igrače iz svojih ekipa, kao što je recimo slučaj sa Holebasom, Šerom i Dafijem, dok su igrači Vulvsa i Sautemptona koji će verovatno igrati, sada takođe 5.0. Ono što je interesantno je da je moguće da ćemo imati nove Van Bisake i Benete ove sezone, jer se Vinston Rid, Džek Simpson i Rajan Keli mogu naći po ceni od 4.0, a nije isključeno da će bar jedan od njih igrati redovno.

U veznom redu su cene dosta slične kao prošle sezone, najveći rast od fantazi interesantnih igrača se vidi kod Manea (sa 9.5 na 11.5) i kod Frejzera (sa 5.5 na 7.5), dok je Son takođe skočio sa 8 na 9.5. Najveći pad je zabeležio Aleksis Sančez i sada ga možemo naći po ceni od 7.0, što može biti fantastična kupovina ako se zna da igra veoma dobar turnir Kopa Amerike. Sterling je očekivano došao na 12 miliona, a mene je pozitivno iznenadila cena Salaha koji je pao u odnosu na početak prošle sezone i sada je 12.5, što ga pravi neuporedljivo bolju opciju od Manea koji je sada umesto 3.5, ove sezone samo 1 milion jeftiniji. Ja ovde pre svega vidim dosta interesantnih opcija u takozvanom „mid price“ klasi koje ćemo detaljnije analizirati u budućim tekstovima.

Od jeftinijih igrača bih naglasio MekGina (5.5) iz Aston Vile koji mislim da je malo bolja opcija od Griliša (6.0), Žoržinja (5.0) koji će verovatno biti na penalima odlaskom Azara, ali i takođe zbog toga što će dolaskom Lamparda igrati malo ofanzivnije, jer je u tom sistemu Kante (5.0) zadnji vezni. Od onih najjeftinijih mislim da se nešto može izvući jedino od Dendonkera (4.5), koji je ostao na istoj ceni od prošle sezone i pored toga što je počeo igrati redovno, dao dva gola, a mogao dati i bar još 2-3 jer se dosta ubacivao u šesnaesterac.

Napad mi je ovako na prvi pogled sada mnogo balansiraniji. Nije tolika razlika između onih premium opcija i ovih jeftinijih, jer je sada dosta igrača srednje cene od 7 do 9 miliona. Mislim da su, očekivano, najviše skočili u ceni Vilson (8.0) i Himenez (7.5), najviše je zasluženo pao Lukaku (8.5), a zvezda Čempionšipa, Temu Puki je postavljen po ceni istoj onoj Mitroviću, 6.5. Što se tiče najskupljih igrača, nema velikih promena osim toga što je Kejn sada 11 miliona, što znači da jeftiniji nije bio od kraja sezone 2015-16, što je dosta čudno, ali takođe nešto što je mene najviše oduševilo.

gilfi-sigurdson

Rašford (8.5) je dosta skočio u odnosu na prošlu sezonu, a njegov tim očigledno računa na njega jer je danas potpisao novi ugovor, što nije slučaj sa Lukakuom jer su špekulacije sve glasnije da će on biti prodan, tako da bi mogli imati napadača od 8.5 u „preporođenom“ Junajtedu. King (6.5) mi je sada bolja opcija od Vilsona jer je dosta jeftiniji, a u toj ceni nema bolje konkurencije jer su ostali Deulofeu i Žota koji su prebačeni iz sredine u napad. Ostaje veliko pitanje ko će biti napadač Evertona i Čelsija? Ja mislim da će kod Karamela najviše igrati Kalvert-Luin (6.0), a kod plavaca će biti interesantno ko će ostati od igrača koji su se tek vratili sa pozajmica i kakva će biti njihova cena na fantaziju. Za sada je tu jedino Žiru po ceni od 7.0, međutim ukoliko dobijemo Abrahama po nekoj ceni od 5.5 do 7.0, mislim da će to biti fantastično.

To je od mene sve za sada, očekujte novi tekst od Zdraleta u sledećim danima, a mi se čujemo sa nekom dubljom analizom kada počnu prijateljske utakmice. Pozdrav iz Makedonije!

Ivan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply