Fantazi menadžer – presek sezone Ivan

Sezona je gotova i vreme je za retrospektivu. Svako od nas trojice koji radimo Fantazi za Engleski Fudbal će dati osvrt na ovu sezonu, zato pišem reč-dve o tome kako je sve ovo prošlo u proteklih 10-tak meseci.

Prvo da krenem od moje ekipe AFC Kumanovo, to je 62 610. mesto, što se može reći da je moj drugi najgori rank od kad sam počeo ozbiljno igrati FPL u sezoni 2014/15, nakon one sezone kada je Lester osvojio titulu kada sam izbrisao stari profil u toku sezone u momentu kada sam bio oko 250 000 mesta u svetu. 😀 Ako se zna da sam na kraju ušao u top 100 hiljada i bio veoma blizu top 50 hiljada, to i nije tako loše ali je svakako veliki pad u odnosu na pretprošlu (8 899. u svetu) i prošlu sezonu kada sam bio 1 204. na svetu i treći u našoj EF Ligi.

Od početka se moglo pretpostaviti da će sezona ići u ovom smeru jer sam pola sata pre početka imao Mekkartija na golu i Holebasa u igri, a onda kada sam video da će Sedrik verovatno igrati, stavio u kombinaciji njega i Fostera (što je bilo -17 bodova jer je Sedrik izašao u 55. minutu i nije dobio klin šit, Holebas imao klin šit i dve asistencije, a još tragičnije je što sam imao Van Bisaku na klupi ali nije ušao zbog 55 minuta Sedrika). Osim toga, stavio sam Peltiera umesto Dohertija jer je Met imao loš raspored na početku (pogađate da je mesec dana nakon toga imao 47 bodova u 5 kola, ali zbog celog ovog cirkusa koji se sklopio na početku, nisam hteo da trošim transfer na defanzivca da bi ga doveo), zbog toga mi je ostao 1 milion više nego što je trebalo, pa sam stavio Sigurdsona umesto Ričarlisona (jer je na prekidima i penalima), a za to sam bio „nagrađen“  minusom od još 13 bodova (Ričarlison je dao dva gola, a Sigurdson je izašao pre poluvremena jer je Jagielka dobio crveni). Umesto Vilsona koji je imao 8 bodova, stavio sam Kinga jer sam mislio da je na penalima (penal je bio dosuđen na toj prvoj utakmici i uzeo ga je Vilson koji ga je promašio, od tada ih King izvodi u ekipi Bornmuta i redovno postiže golove). Kada počnete sa ovakvim spletom okolnosti i minus od više nego 35 bodova u odnosu na toga što bi „trebao“ imati da nisam čačkao ništa u zadnjih pola sata pre početka, verovatnost je mala da ćete moći da napravite nešto ozbiljnije u sezoni.

Sve je to produžilo u drugom kolu kada sam pet minuta pre dedlajna video da je neko iz Gardijana napisao da Aguero neće igrati protiv Hadersfilda pa sam stavio Salaha za kapitena (to su -11 boda), a što je najtragičnije, Salah je na toj utakmici izašao 1 na 1 sa Henesijem, ali ga je Van Bisaka (koji mi je bio na klupi) pokosio i zbog toga nije dao gol koji bi mi doneo 10 bodova plus bonusa, a Van Bisaku sam izgubio za sledeće kolo. U trećem kolu je došao drugi crveni karton u mojoj ekipi kada je Ričarlison udario Adama Smita. U četvrtom kolu sam Ingsa (8 bodova) i Sedrika (12 bodova) stavio na klupi, a umesto njih sam imao Mkitarijana koji je ušao u 90. minutu i tako sprečio da Ings uđe sa klupe. Onda mi je na klupi bio Fabianski sa 11 bodova, a taman kada se činilo da je sezona nakon svega toga u usponu kada sam u sedmom kolu imao dosta bodova, Staridž je dao gol u 90. minutu protiv Čelsija, tako mi uzeo klin šit Alonsa i sve je opet krenulo nizbrdo, a u sledećem kolu je kapiten Hari Kejn je protiv Kardifa kod kuće doneo jedan bod. Ovakvih prvih 8 kola me je držalo na overall ranku 252 570.

Izmedju dve divlje karte je bilo uspona i padova, ali se može reći da je sve ostalo isto, što je najgore od svega. Nisam se na vreme odlučio da preuzmem rizik i igra me kaznila tako što me zakovala za prosek, od kojeg nisam mogao da se odlepim sve dok nisam rešio da iskoristim drugi Wildcard. Najgori momenti u ovom periodu su promašeni penali Kamare i Sigurdsona, nekoliko primljenih golova u 90+, kao i bodovi na klupi, najviše kod golmana.

Ovo je bio najgori period sezone Mančester Sitija kada su izgubili tri utakmice u mesec dana, a to je slučajno bilo u periodu kada sam imao Sterlinga i Sanea u timu. U ovom periodu sam imao 148 bodova na klupi, a u nekoliko kola je taj broj dostigao 21, 18, 16, i dva puta 14, što bi recimo za Bench Boost bilo dobro, ali o tome kasnije. Ovde sam pogrešio nekoliko stvari, prvo je bilo to što sam Himeneza prerano prodao (iako sam ga imao kada ga nisu znali previše ljudi), a takođe su mi igrači Evertona ovde prilično jebali mater u dva kola oko Nove godine (kada su oni imali najbolji raspored), pao sam sa 173 000 na 302 000 overall jer sam zakasnio sa Pogbom i Rašfordom koji su poludeli misleći da će Karamele odraditi posao.

Kada sam malo stao na noge, desila se prva povreda Kejna nakon mojih ranih transfera, uparena sa krahom Luke Dinja koji je u dva kola zaredom imao autogol pa crveni karton, a onda i duplo 25. kolo za koje sam planirao mesec dana unapred pa sam imao tri igrača Sitija i dva Evertona (jer sam izvadio Dinja zbog crvenog), ali sam stavio za kapitena onog sa najmanje bodova od svih (Sane koji je bio njihov najbolji igrač mesec dana unazad je ukupno odigrao 59 minuta), dok je Aguero dao het trik i odigrao dve skoro cele utakmice.

Najbolji momenat u ovom periodu je bio kada sam odustao od skupljih defanzivaca (iako je to značilo da neću imati defanzivce Liverpula koji su redili klin šitove kao na traci) i drugog napadača, to me verovatno održalo u igri za top 100 hiljada jer sam mogao da nabudžim sredinu u kojoj sam u jednom trenutku imao Salaha, Azara, Sanea, Sona i Ričarlisona, a u napadu Kejna. Ona ludnica na Gudisonu kada je završilo 2-6 za Totenhem je verovatno momenat kojeg da nije bilo, moja sezona bi verovatno bila bliže miliona nego 100 hiljada koje sam postavio za neki cilj kada sam video u kom smeru sve ovo ide.  Druga divlja karta je došla u 27. kolu kada sam saznao sve parove duplih kola, jer sam morao da planiram unapred. Tada sam bio na ranku od 266 713, dakle malo niže nego kod prve.

Tada sam prvo napravio strategiju čipova koja je bila bazirana na tome da želim iskoristiti triple kapiten u duplom kolu jer ću tako imati veći plafon bodova koje bih mogao dobiti od njega. Da sam bio u boljoj poziciji verovatno bi igrao free hit u 32. kolu, divlju kartu u 34. kolu, benč bust u 35. i onda triple na Salaha u 36 ili tako nešto. Međutim, morao sam biti različan od svih koji su ispred mene tako da sam odlučio da u 27. kolu iskoristim vajldkard da bih napravio prednost i pre 31. kola kako bi popravio rank, a da se onda u tom kolu snađem sa 8 ili 9 igrača da bih imao minimum 9 ili 10 duplih igrača u 32. kada bih odigrao triple na Aguera koji je imao Fulam i Kardif, a onda free hit u 33. kolu kada verovatno većina neće imati mnogo mojih igrača jer su se spremali za to prazno 33. kolo sa tim što su napunili igrače u 31., pa sam se nadao da će se stvari u međuvremenu promeniti jer između ta dva kola ima 3 nedelja.

Sve je počelo fenomenalno tako što sam pokupio neke ozbiljne differentialse kao što su Arnold, Rondon, Kolašinac, Lakazet. Problem su bili Pereira i Felipe Anderson koji nisu baš ispoštovali, a takođe sam napravio grešku kada sam umesto Lakazeta stavio Iguaina, a ne Vardija zbog toga što je Iguain imao duplo 32. kolo. Uglavnom, preživeo sam i to prazno 31. kolo sa 9 igrača i od 266 000 sam došao na 128 000 pre duplog 32. kola.

To je bio prvi najbitniji momenat u ovom planu jer je bilo bitno da Aguero donese dovoljno bodova na te dve utakmice da bi se napravila razlika, jer će ga većina staviti za kapitena. Počelo je dobro ali se povredio u 55. minutu prve utakmice, drugu nije ni igrao tako da je ostao na 10 bodova. Dakle nova nesreća. U 33 kolu sam sa free hitom skočio od 120 000 na 80 000 i mislio sam da je to to, da može samo biti bolje do kraja, ali sam morao da radim rano transfere jer sam imao plan u kojem nisam mogao sebi dopustiti nijedan rast ili pad cene nekog igrača u tom kolu (a imao sam Iguaina koji je padao).

Drugi ključni trenutak u tom planu je bio 34. kolo u kojem će većina dobrih menadžera koristiti vajldkard, ali sam shvatio da njihovi timovi neće biti previše različiti od mog kojeg sam (uspešno) gradio bez divlje karte od 27. kola. Iskoristio sam transfer rano i ubacio Kejna (kojeg će verovatno svi koji koriste divlju kartu imati) noć pre nego što je povredio zglob i završio sezonu. Duplirana odbrana Brajtona (plus Dafi kapiten) kao što znamo primila je 7 golova kod kuće od Bornmuta i Kardifa. Differential Lukaku kojeg sam stavio umesto Kejna nije urodio plodom, a takođe Vord Praus nije bio na visini zadatka tako da me je 34. kolo vratilo na ranku od 130 000. Ta povreda Kejna je ubila moj tim u pojam jer ukoliko bi Kejn bio zdrav, ja bih verovatno imao bolji tim od tih koji koriste vajldkard zbog vrednosti tima (u tom trenutku sam imao oko 107 miliona). Takođe, niko ne bi imao Eriksena i Lukasa Mouru koji su doneli dosta bodova protiv Hadersfilda u pobedi od 4-0, a ja nisam mogao da ih uzmem jer bi to značilo još više trošiti poene.

džejms-vord-prausNakon toga sam morao rizikovati više, tako da sam nakon benč busta koji nije bio sjajan (jedino je Rajan od svih na klupi doneo bodove, profitirao sam nekih 18 poena i pored toga što sam imao 4 igrača sa po 2 utakmice na klupi), odlučio izbeći Salaha protiv Hadersfilda kako bi ostavio Sterlinga, a duplirati odbranu Liverpula. Kapiten mi je bio Robertson koji je doneo 14 bodova, tako da mislim da sam napravio dobar potez i pored toga što je Salah doneo 19, jer sam imao Manea, Robertsona kao kapitena i Arnolda, a takođe mi je ostao Sterling koji je trebao nešto uraditi protiv Barnlija i Lestera, ali nije. U ovom periodu se opet vratio problem ostavljanja bodova na klupi jer je u 36. kolu Vord Praus konačno dao gol kada sam ga izvadio iz prvih 11, a u predzadnjem kolu je to slučaj sa Dendonkerom, ali i pored toga sam od tog kobnog 34. kola do tada skočio čak 43 000 mesta. Poslednje kolo je bilo veoma čudno. Svih 15 igrača su mi startovali od početka što se nije nikad desilo, a differentialsi su konačno proradili. Promašio sam kapitena, jer je naravno, u skladu moje sezone, Vardi odigrao jedinu utakmicu bez golova u poslednjem kolu, ali su skoro svi doneli bodove i na kraju sa 87 bodova i ogromnom zelenom strelicom idem na zasluženi odmor.

Ako se sve sabere i oduzme, moj plan sa čipovima je ispao loš, zato što su neki igrači koje sam izvadio sa divljom kartom podivljali nakon toga, tako da bi verovatno imao sličan broj bodova kao sa novim timom. Moj triple kapiten doneo svega 10 bodova, dok je Salah kojeg sam planirao u 36. kolu ako bi se odlučio za to, doneo 19. Takođe Benč Bust nije bio sjajan, morao sam ići u minus da bi se oporavio od povrede Kejna, tada bi samo iskoristio vajldkard i sve bi bilo drugačije. Međutim, desila se gomila stvari na mojoj šteti koje nisam mogao da predvidim kada sam razmišljao o tome kada ću koristiti čipove, tako da sam zadovoljan rankom jer sam do njega došao u sezoni u kojoj su otprilike 80% stvari pošli protiv mene, što verovatno neće biti slučaj sledeći put.

Do 37. kola je moja ekipa sakupila 2 297 bodova.
Na klupi su ostali 319 bodova.

van-bisaka-kristal-palasMogu reći da su moj najbolji potez ove sezone bili planovi pre njenog početka. Većina igrača za koje sam mislio da će biti dobri su pokidali sezonu: Robertson, Arnold, Dinj, Pereira, Doherti, Van Bisaka, Hazard, Mane, Sigurdson, Son, Felipe Anderson, Medison, Aguero, Obamejang, Himenez, Rondon su neki od imena koje sam imao zapisano u sveskama pre početka, a uglavnom sam sve njih imao u toku sezone, ali nažalost veliku većinu njih sam ili kupio prerano ili prodao u krivom trenutku.

Najgori potez nije vezan za igrače, jer iako sam imao neke promašaje, nije to ključno što je ovako ispalo, već je najveći problem bio to što sam prerano izgubio nadu da mogu nešto da uradim ove sezone, a prekasno počeo da rizikujem i igram svoju igru, onako kako to radim uvek.

Naglasio sam mnogo puta u mojim tekstovima ove sezone, a sada ću to ponoviti. Fantazi Premier Liga je maraton, a ne sprint. Ako vam sreća okrene leđa i dalje ima sledeće kolo i sezona ide dalje. Ima mnogo prilika da se okrene sezona i da na kraju dođete do pozitivnog ishoda. Dobri Fantazi menadžeri planiraju na duže staze, a čak i oni najbolji mogu imati lošu sezonu. Primer za to je najbolji Fantazi menadžer u takozvanoj „kuću slavnih“ mnogih sajtova, koji do ove sezone nije imao rank na kraju godine ispod 20 000, a dva puta je bio na rubu najboljih 100k u svetu, dok je sada oko 300k. Ja mogu reći da je ovo bila čudna sezona i da se radujem tome što se u završila.

Ovo je bio poslednji tekst, čujemo se u toku leta, veliki pozdrav !

Ivan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply