Fantazi menadžer – Golmani i defanzivci uz analizu FPL rotacija

Do početka sezone je sve manje vremena, tako da bi trebalo da polako zagrejemo mašinu i početi analizirati igrače po pozicijama. Moj zadatak je defanzivni deo tima. Nemamo mnogo informacija o tome ko će igrati, pa ću zato obratiti više pažnje na raspored, t.j. rotacije nekih timova čiji su igrači jeftiniji.

OSNOVE ROTACIJA

Za početak da objasnim šta je fantazi rotacija za one koji ne znaju. Cilj ovim rotacijama je izvući maksimum što se tiče rasporeda od najjeftinijih mogućih igrača. Ovo je uglavnom bitno kod golmana, defanzivaca i veoma retko jeftinijih igrača iz prednje osmice.

Kada su u pitanje golmani, jasno je da se ova rotacija pravi tako što kupimo dva jeftinija, recimo dvojica koji vrede 4.5 ili najviše 5 koji se dobro rotiraju i tako u svakom kolu onog sa lakšom utakmicom stavljamo na gol. Tako izbegavamo teške utakmice sa kojima bi bili suočeni ukoliko bi uzeli jednog skupljeg golmana i drugog od 4.0 koji neće braniti. Rotacije nam služe da bi recimo izbegli gostovanja kod top 6 ekipa, jer se dosta retko dešava da ekipa ne primi gol u takvim situacijama, čak i kada su u pitanju Alison i Ederson koji su prošle sezone bili dva najbolja fantazi golmana.

Što se tiče odbrane, ovde je situacija malo komplikovanija. Do sada je bila praksa da se u zavisnosti od budžeta kupi jedan ili dvojica “premium” odbrambenih igrača, a ostale rotirati na bazi rasporeda.

Ako se radi o strategiji sa jednim skupim defanzivcem, onda ostala četvorica su jeftinija i oni se rotiraju u parovima (slično kao kod golmana).

Ukoliko se radi o strategiji sa dvojicom skupih defanzivaca (recimo Robertson i Laport- njih nema smisla rotirati jer mogu i u teškim utakmicama doneti bodove), onda se rotiraju ostala trojica tako što kupimo 3 defanzivca od 4.5 ili najviše 5 i jedan od njih u svakom kolu ima dobru utakmicu, da bi mogao da bude taj treći starter u odbrani.

Međutim, ove sezone mislim da se može razmisliti o formaciji sa 4 defanzivaca, tako da bi se po mom mišljenju mogla napraviti struktura sa 3 premium defanzivaca koji će igrati svaku utakmicu i jedan rotacioni par da bi se dobio četvrti starter.

Fantazi menadžer – saveti za 11. kolo

NAČINI ROTIRANJA

Način rotiranja može biti na osnovi toga da li ekipa igra kod kuće ili u gostima ili na osnovi jačine protivnika.

Kada se radi raspored Premijer Lige, svaka ekipa je u paru sa još jednom ekipom (koja je često iz istog grada ili geografski blizu nje- zbog bezbednosti navijača, rasporeda policije i td., ali ne uvek), sa kojom se perfektno rotira kroz sva 38 kola, tako da nijednom ne igraju obe ekipe kod kuće, a kao posledica tome i u gostima u istom kolu. Dakle, kada Mančester Siti igra kod kuće, Mančester Junajted igra u gostima i obrnuto. Ove sezone se u ovom tipu rotacije nalaze sledeći parovi:

  1. Arsenal- Totenhem;
  2. Mančester Siti- Mančester Junajted
  3. Liverpul- Everton
  4. Čelsi- Votford
  5. Lester- Brajton
  6. Aston Vila- Barnli
  7. Njukasl- Šefild Junajted;
  8. Norič- Kristal Palas;
  9. Sautempton- Bornmut;
  10. Vulverhempton- Vest Hem.

Vidimo da ovde ima nekih parova ekipa u kojim igraju skuplji igrači, tako da ćemo prva tri, a može se reći i četiri para ignorisati u kontekstu ovog teksta.

Ako pogledamo šta kaže defanzivna statistika prethodnih 6 sezona, videćemo da domaće ekipe imaju oko 60% klin šitova u sezoni (taj broj se kreće od 57,21% do 61,21%), dok gostujuće ekipe primaju nešto više od 56% golova u proseku. Ovo uopšte nije mala razlika u procentima, tako da je veoma bitno da te procente usmerimo u našu korist u toku sezone, pa je zbog toga bitno pratiti ove rotacione parove.

Međutim, ova kući-gosti rotacija nekada i nije najpovoljnija, pa se zbog toga traže alternativna rešenja kako bi uparili naše igrače na bazi jačine protivnika, makar to značilo da ćemo staviti defanzivca koji igra u gostima. Ove sezone se na ovaj način najbolje rotiraju Vulverhempton i Vest Hem (ukoliko ne pratimo ko igra kući, a uparimo dva igrača iz ovih ekipa, u prvih 19 kola nijednom neće morati da nam je u prvih 11 defanzivac protiv neke od top 6 ekipa) i Votford i Brajton (u prvih 19 kola, 6 puta ćemo imati utakmicu protiv promoviranih ekipa iz Čempionšipa, a niti jednom protiv top 6). Međutim,važno je napomenuti da ovu rotaciju ne možemo napraviti samo na osnovi objektivnih podataka (statistika, tabela i sl.), već postoji i subjektivan pristup fantazi menadžera (jedna informacija nema istu vrednost za sve menadžere, za nekog je, recimo, gostovanje kod nekog tima iz sredine tabele nešto što će izbegavati, neko će ciljati da ima defanzivca koji ima takvu utakmicu, može se desiti da je nekome loš raspored ostatka ekipe baš u tom kolu u kojem će obe ekipe iz ovog rotacionog para imati nezgodna gostovanja, pa će zbog toga hteti da izbegne taj par, nekome je važnije da je ekipa igrača kojeg poseduje u formi, nekome je važnije da je protivnik protiv koga igra taj igrač van forme i tako dalje). Zbog toga neću previše ulaziti u ovu temu, već ću prepustiti svakom koga interesuje ovakva rotacija, da sam upari igrače na osnovi svoje slike o datim ekipama.

Fantazi menadžer

GOLMANI

Kao što sam već pisao u prvom osvrtu sezone, mislim da su golmani dosta skupi, pa ćemo zbog toga više pažnje posvetiti ko je po meni najbolji tandem na golu. Do sada sam se na početku svake sezone odlučivao za rotaciju dva golmana od 4.5. Ove sezone će to biti malo teže, ali još uvek ima opcija. Za sada se čini da su jedino Tim Krul i Met Rajan jedini golmani od 4.5 koji će sigurno braniti, međutim, kada saznamo ko će biti starter u ekipama Barnlija, Aston Vile, Sautemptona i Bornmuta, možemo naći rotaciju dva golmana za 9 miliona od kojih će uvek jedan braniti kod kuće tokom cele sezone. Što se tiče malo skupljih golmana od 5 miliona, mislim da je Leno jedini o kome vredi razmišljati, jer su mnogi defanzivci iz ekipa svih ostalih golmana jeftiniji. Fabianski je solidan već nekoliko sezona, ali odbrana Vest Hema ne uliva toliko poverenje da bih platio 5.0 za njihovog golmana, a teško je uopšte razumeti zašto su Guaita, Foster i Patrisio sada za 0.5 skuplji u odnosu na prošlu sezonu.

Pikford po ceni od 5.0 bi bio dobra opcija zbog toga što su njegovi defanzivci skuplji, ali je zbog sjajnog finiša sezone sada on 5.5 (što je takođe Kolmanova cena), tako da mislim da ne vredi razmišljati o njemu. Ukoliko se stvari poklope, Loris i De Gea mogu biti dobri za 5.5, ali mislim da to neće biti slučaj sa Kepom, i njega bih izbegao zbog toga što očekujem dosta lošu sezonu Čelsija.

Alison i Ederson su bili najbolji golmani prošle sezone, sada su na ceni od 6.0 i mislim da njih možemo uzeti na razmatranje samo ukoliko želimo da „pokrijemo“ odbranu njihovih ekipa, ali mislim da se i te kako isplati dati 0.5 ili 1 milion više za defanzivce kao što su Arnold, Robertson, Van Dajk i Laport.

Dakle, po meni je najbolja opcija po ceni od 9 miliona kupiti dva golmana koji će braniti (možda čak i uzeti Rajana koji ima solidan raspored na početku i upariti ga sa njegovom zamenom od 4 miliona, a onda zameniti njih kada iskoristimo divlju kartu). Ukoliko neko ima budžet od 9.5 za golmane, mislim da je i dalje bolja opcija rotirati jednog od 5.0 i jednog od 4.5 nego uzeti Lorisa ili De Geu.

pavel-srnicek

ODBRANA

Što se tiče odbrane, cene igrača iz slabijih timova su dosta pristupačnije, tako da mislim da se može napraviti rotacija od 9 miliona ili možda čak i uzeti tri igrača za 13.5-14.0 i rotirati svu trojicu.

Krenimo redom. Od igrača koji koštaju 4 miliona, mislim da niko nije preterano blizu biti prva opcija u svojoj ekipi, a najbliži tome je najverovatnije Martin Keli, jer se Sako i Tomkins (obojica 5.0) oporavljaju od teških povreda, dok je Van Bisaka (5.5), kao što znamo, novi igrač Mančester Junajteda, tako da Keli može popuniti jednu od te dve pozicije.

Dosta interesantnije izgleda situacija u okviru cene od 4.5 miliona. Tu su svi defanzivci iz promoviranih timova osim ofanzivni krilni bek Šefild Junajteda, Enda Stivens koji košta 5 miliona. Što se tiče ovog tima, menadžer Kris Vajlder koristi unikatnu 3-4-2-1 formaciju u kojoj dozvoljava straničnim stoperima da se priključuju napadu (nešto slično onome što je Fabian Šer radio prošle sezone pod vođstvom Rafe Beniteza), tako da bi O’Konel mogao biti dobra opcija (pored toga što će njegova ekipa verovatno ispasti iz lige). Defanzivce Noriča bih izbegao na početku sezone zbog veoma lošeg rasporeda, a takođe njihov tim nije preterano dobar u defanzivnoj fazi. Kod Aston Vile je situacija malo drugačija, ukoliko ne dovedu novog desnog beka, mislim da bi El Mohamadi mogao biti fenomenalna opcija (prošle sezone je dao 2 gola i 8 asistencija, a takođe je bio dobar za Egipat na kupu nacija, međutim oni su rano ispali tako da bi se trebao vratiti za početak sezone). Što se tiče ostalih ekipa, izdvojio bih defanzivce Vest Hema (svi osim Kresvela su 4.5), tako da bi Isa Diop i Balbuena mogli biti dobre fantazi opcije (samo dve utakmice protiv top 6 u prvih 12 kola). Defanzivce Njukasla bih izbegao bar na početku, vredi spomenuti Luisa Danka koji je jeftiniji od svog kolege Dafija za 0.5, a takođe su tu i stoperi Sautemptona, Kethart iz Votforda, Adam Smit iz Bornmuta, Čarli Tejlor iz Barnlija koji mogu biti dobri. Ima još dosta igrača koji su 4.5 i koji izgledaju kao da mogu ući u naše planove, ali je predsezona još uvek u ranoj fazi tako da se ne zna ko će od njih igrati i zbog toga spominjem samo one koje će najverovatnije biti starteri.

Kapiten se vratio i odbrana je odmah čvršća

Što se tiče cene od 5.0, tu je većina defanzivaca Arsenala, Mejtland Najls izgleda kao siguran starter (ukoliko ne dovedu novog desnog beka) dok se ne vrati Belerin koji je protiv Čelsija u januaru dobio tešku povredu. Od ostalih igrača vredi spomenuti Kristensena koji će možda biti starter jer sve ide ka tome da će Lampard forsirati mlade igrače, Džoni Evans je takođe siguran starter, utoliko više ako Hari Megvaer (5.5) ode u Mančester kako se pretpostavlja da hoće. Angelina je Siti vratio iz PSV-a, i moram priznati da ga nisam gledao previše, ali mislim da će dobiti šansu da preskoči Mendija (6.0) kojeg već dve sezone muče povrede. Odlaskom Tripiera u Atletiko Madrid, ostala su dve desna beka Poćetinu, oba su 5.0, a i jedan i drugi mogu biti fenomenalne fantazi opcije ukoliko neko od njih osvoji mesto u prvi tim, iako mislim da će to dosta gore izgledati u realnom životu. Diogo Dalot će možda dobiti šansu da bude starter na desnom beku u Junajtedu jer je Valensija otišao, a Jang (5.5) je sve stariji. Ostali igrači po ovoj ceni mislim da su malo precenjeni, zbog toga što iz tih ekipa imamo jeftinije opcije. Možda bi se moglo razmisliti o Holebasu i Bertrandu koji ponekad izvode prekide, ali osim njih mislim da je teško naći vrednost po ceni od 5.0.

Sa druge strane, mislim da skuplji defanzivci nikad nisu bili popularniji. Za 5.5 možemo naći startere iz Totenhema, Mančester Junajteda (pre svega Luk Šo), vrlo verovatno Sitija (jedan od dva stopera- Stouns i Otamendi), Liverpula (jedan od tri stopera- Matip, Gomez i Lovren) , ultra ofanzivne bekove Šejmusa Kolmana i Patrika Van Anholta, kao i „out of position“ igrače, Met Riči i Džoni Kastro. Odlaskom u Everton, Fabian Delf je takođe potencijalni ovakav igrač jer mislim da je Lukas Dinj (6.0) neprikosnoven na levom beku, a još uvek imaju i Bejnsa (5.0), tako da će Delf igrati u sredini.

endrju-robertson

Kad smo kod igrača od 6 miliona, mislim da su ovde svi precenjeni, jedino bi Mendi mogao da opravda ovu cenu ukoliko bude zdrav. Laport (6.5), Van Dajk (6.5), Arnold i Robertson (obojica 7.0) su sjajne opcije i jedino pitanje je sa koliko njih ćemo početi sezonu, najmanje jedan od njih je “must have”. Ukoliko bih morao da biram, pre bih uzeo nekog od ovih defanzivaca za 6.5 ili 7 miliona nego veznog igrača po istoj ceni, i to je mislim najveća razlika u odnosu na prošlu sezonu.

Što se tiče strategije, zbog toga što mislim da su igrači od 5.0 i 6.0 precenjeni, po meni je najbolja opcija početi sezonu sa dvojicom defanzivaca od ovih najskupljih (6.5-7) i jednim od 5.5, a ostalu dvojicu upariti u neku rotaciju za 9 miliona. Vrlo verovatno će jedna od 4-5-1 ili 4-4-2 biti najbolja formacija bar na početku sezone, a u tom slučaju mislim da nije previše potrošiti oko 28 miliona na odbranu.

kiran-tripije

Fantazi je za mene način života, a pristalica sam filozofije da se ne možete dugoročno oslanjati na sreću i tražiti prečice, već koliko više radite na nečemu u životu, toliko ćete više napredovati i beležiti bolje rezultate. Tako da, ukoliko pre svega poštujete igru i njene osnove, pratite predsezonu, analizirate menadžere i njihove tendencije igre, pratite sve transfere koje će se desiti do početka sezone i pravilno čitate statistiku koju dobijemo nakon početka, to bi trebalo biti vaš najbolji „Differential“ i kad-tad vam stvoriti prednost u odnosu na ostale. To je sve od mene.

Ivan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

1 komentar

Leave a Reply