Fantazi menadžer – fantazi SP u kratkim crtama

millennium-svetsko-prvenstvo

Fantazi, to vam je ono kad gledate tekmu i na kraju ne znate koji je rezultat ali znate sve strelce, asistente, kartone i slično. To vam je ono kad proklinjete sve živo ili neživo jer neki lik nije hteo da doda vašem igraču koji je bio sam na drugoj stativi… e sve to i još mnogo više je fantazi fudbal.

Do sada smo navikli na onaj klasični, originalni i neprevaziđeni FPL (Fantazi Premijer Lige) ali ovog leta imamo nešto novo, nešto luđe, nešto dinamičnije. Reč je naravno o SP u Rusiji, koje ima svoj oficijalnu fantazi igru.

https://fantasy.fifa.com/en/home

Kažem luđe i dinamičnije jer SP traje mesec dana, imamo sedam rundi/kola, tako da nećemo ni stići da skontamo ko je dobar – ko loš, a već će biti kraj. Pored početnog sastavljanja ekipe imaćemo šanse da još u dva navrata pravimo neograničeni broj transfera, imamo dva čipa “bench boost” i “maximum captain” tako da će svako kolo biti puno iznenađenja i neočekivanih poteza. Čeka nas jedna prava vrela letnja avantura. 😀

Sada ću u najkraćim crtama da objasnim pravila i formu.

Sama igrica je dobro napravljena, pregledna je i lako se vrše izmene, bira kapiten i slične stvari. Po tome je jako sličan FPL, što je naravno plus. Princip je potpuno isti kao i kod FPL, sastavljamo ekipu od 15 igrača, 2 golmana, 5 defanzivaca, 5 veznih i 3 napadača. U svakom trenutku moramo imati bar 3 defanzivca, 2 vezna i jednog napadača. Sve ostalo je vaš izbor. A samo 11 igrača u prvoj postavi donosi bodove.

Prvo treba da vam bude jasno da se radi o turnirskom takmičenju, s toga i sama fantazi igrica ima neke cake koje nosi sam tip takmičenja. Tako možemo podeliti sve na dve faze, grupna faza i faza eliminacije.

Ali, idemo redom…

 • Budžet – za grupnu fazu je 100m, dok nakon grupne faze dobijamo još 5m, dakle imamo 105m na raspolaganju za nokaut fazu.
 • Broj igrača iz jednog tima:
Runda/faza takmičenja Maksimalan broj igrača iz jednog tima
Runda 1 – 3 / grupna faza

3

Runda 4 / 1/16 finala

4

Runda 5 / ¼ finala

5

Runda 6 / ½ finale

6

Runda 7 / Finale

8

 • Izbor kapitenae tu je velika razlika u odnosu na FPL! Biramo jednog igrača čiji bodovi se dupliraju, ALI imamo pravo da kapitena menjamo unutar samog kola. Šta to znači, da možemo na primer staviti Mesija za C (on igra sa Islandom 16.06.) i ukoliko nismo zadovoljni sa njegovim učinkom, možemo kao kapitena staviti bilo kojeg drugog igrača koji još nije odigrao svoj meč u okviru iste faze takmičenja. Dakle možemo posle staviti Lukakua (sa Panamom 18.06.)  pa ako i on bude loš možemo recimo Levandovskog staviti za C (19.06 protiv Senegala). Kapiten nam je onaj igrač koji nosi traku na kraju runde! Važno je reći da ukoliko kapiten dobije crveni karton ne može biti zamenjen! Izmena kad se napravi ne može biti poništena.
 • Zamena igrača unutar kola – važi isto pravilo kao kod kapitena. Možete ubaciti igrača sa klupe umesto nekog iz startne postave ko je već odigrao meč samo ako igrač sa klupe tek treba da igra svoj meč. Ukoliko je igrač dobio crveni karton ne može biti zamenjen. Izmena kad se napravi ne može biti poništena. Ukoliko ste vi vršili izmene unutar kola, onda se automatske izmene neće izvršiti.
 • Transferi – slika sve govori:

Dakle imate jedan besplatan transfer u grupnoj fazi, svaki naredni je “-4” boda. Transferi se ne prenose u naredno kolo, dakle ukoliko ne iskoristite jedan besplatan transfer  on propada.

 • Kranji rok za transfere „dead line“:

Malo mi je čudno, ali krajni rok za izmene pred svako kolo je sam početak utakmice. Dakle imaćemo uvid u postave ekipa koje igraju te ranije utakmice što je svakako plus.

 • Čipovi – Wildcard, Maximum Captain, Bench Boost.

Wildcard – mogućnost neograničenog broja transfera do početka narednog kola.

Maximum Captain – ovo je nešto novo. Ovaj čip znači da u kolu u kojem ga iskoristite igrač koji vam bude najviše doneo bodova postaje vam automatski kapiten.

Bench Boost –  bodove vam donose i igrači sa klupe.

Svi čipovi se mogu samo jedom iskoristiti tokom takmičenja.

 • Bodovanje

Gotovo je sve kao i kod FPL-a, jedine promene su da golman dobija 6 bodova za clean sheet, a ne 4. Za iznuđeni penal se dobijaju 2 boda, bez obzira da li je kasnije taj penal realizovan ili nije (ukoliko iz tog penala padne gol, igrač koji je iznudio penal ne dobija bodove za asistenciju). Isto tako, igrač koji je skrivio penal dobija -1 bod.

Bitno je reći da se eventualni produžeci računaju, dok se penal serije ne računaju!

To bi bilo to ljudi, kontam da je manje više sve jasno. Ako vam nešto i dalje nije jasno, pitajte, trudiću se da vam razjasnim sve pa da pržimo zajedno fantu! Uzivajte ljudi u ovom vrelom letu!

Veliki pozdrav!

p.s I’m back!!!!

Zdrale

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

6 komentara

 • dexa0704

  Hej Zdrale doktore, znas li da li se u istom kolu mogu iskoristiti dva chipa, ili bar da li moze WC i neki od dva chipa da se poveze (ciljam na WC + benchboost :D) ? Nigde nisam naisao na takvu informaciju a moze biti veoma korisna. Ne mora da znaci da je kao u FPL jer se dosta razlikuje vec, a ne smem da probam, jer ne znam moze li da se ponisti pa da se ne ispalim 😀

  PS Mislim da si se istripovao ovo za golmanov CS i 6 poena 😀 6 poena golman dobija za gol, a CS 4 standardno ako se ne varam … tako ja videh na sajtu ako se ne varam ..

 • Zdrale

  Što se tiče clean sheeta za golmana, ta tabela je sa sa oficijalnog sajta, to su njihova oficijalna pravila. Ako su se oni istripovali onda sam i ja 🙂 A što se tiče čipova, nige ne piše da li može dva u istom kolu. Moja predpostavka je da možeš samo wc i neki čip u istom kolu. I mene muči to sa čipovima…hmmm

  • dexa0704

   https://fantasy.fifa.com/en/howtoplay – Ima dole na scoring bas da je golman CS 4p, pa sam zato rekao, videcemo kad krene kako racunaju 🙂

   Ajde ako te ne mrzi, da mi pomognes za savet jer se bas dvoumim, kad si vec tu pa da te pitam 🙂 :

   1. Mbappe ili Grizman ?
   2. Draxler ili Kross/Muller.. ev. Ozil ?

   Ako uzmem Grizmana onda moram Draxlera, a ako cu Mullera onda ostajem na Mbapeu :/ …

  • JaimeLanister

   Znaci Zdrale,kreces sa Lukakuom,Lewanom i Grizmanom koliko sam skontao? 😀

 • Markoo

  Koga pre,Cuevas ili Ljajic? 🙂 Pozdrav

 • Marko997

  Jel se na kraju kola svakom igraču koji je bio kapiten računaju duplirani poeni ili samo onome koji je poslednji izabran za kapitena?

Leave a Reply