Fantazi menadžer – analiza vezni red

VEZNI RED

Ivan je odlično odradio defanzivce i golmane, sad ja preuzimam štafetu i pozabaviću se vezom.

Krećemo od formacije! Ove godine je možda i prvi put od kad ja igram fantazi da će formacija sa četiri defanzivca biti najbolja opcija. Dakle ako idemo sa 4 defanzivca onda možemo ići 4-4-2 ili 4-3-3. Ja naginjem ka ovoj drugoj ali jako je gusto.

Ove sezone ne vidi puno „premium“ veznjaka, ali zato ima  baš dosta „mid-price“ veznjaka i tu će se praviti razlika.

Neću da okolišam i gledaću da budem što konkretniji.

salah-liverpul

Po meni je Salah (12,5) must have! Tu nema dileme, super raspored, dve sezone u nizu najviše bodova donosi na celoj igrici, na penalima je tako da tu nema dileme. Mane (11,5), je jeftiniji 1m, ali to nije to. Plus Mane je igrao finale KAN pa je upitan za prvo kolo. Tako da kad je Liverpul u pitanju, rekao bih Salah i dupla odbrana.

Pored Salaha obavezno je da imamo i Sitijev napad. A baš kao i kod Liverpula, tako i kod Sitija prednost dajem veznanjicima u odnosu na špiceve. Sterling (12) je najbolje rešenje, i dok Salah nema alternativu kod Liverpula, ovde možemo da polemišemo i da diskutujemo da li Sterlinga ili KDB. KDB koji je (9,5) i upravo tih 2,5m manje od Sterlinga su tema polemike. Sterling je bolja opcija to nije sporno ali 2,5m plus KDB koji je relano može lagano da bude 200+ igrač ove sezone. Pa kad tako pogledamo Sterling prošle sezone je doneo 234 boda, ako KDB donese sad 200 u šta čvrsto verujem onda tih 2,5m koje bi uložili u ostatak tima postaju itekako bitni, mnogo bitniji nego tih 35 bodova više. Jer tih 35 bodova ćete vratiti kad ta 2,5m uložite recimo u špic. Tako da je po meni ključno pitanje za sam start sezone Sterling ili KDB??? Tj. da li ćemo moci da se izvučemo sa KDB-om umesto Sterlinga?!

I to su dva ključna igrača, koje bi u teoriji trebali držati celu sezonu. Dakle Salah i KDB/Sterling.

Sad dodajemo mid-price veznjake. Kažem mid-price veznjake jer sam prilično uveren da su Eriksen (9m), Son (9,5m) i Sane (9,5m), koji su po ceni premium igrači, preskupi za ono što nam pružaju još je dosta nepoznanica oko njih. Eriksen možda ide, a i da ostane 9m mi je puno. Son propušta prva dva kola zbog crvenog kartona, a i kad se vrati 9,5m deluje baš puno. Kada pričamo o veznom redu Totenhema, oni mi ne obećavaju po ovim cenama jer imamo Kejna koji je nikad jeftiniji (11), na penalima je i siguran starter. Pa mi je teško da se nateram da idem sa Eriksenom, Sonom, pa čak i Dele Alijem (koji je malo jeftiniji 8,5) pre Kejna. Dok o Saneu nema potrebe da pričam. On možda napusti Siti, drugo, trenutno je u drugom planu tako da njega nikako ne treba da razmatramo na samom startu sezone.

E sad one koje teba da uzmemo u razmatranje.

Prvo što mi padne na pamet je Everton i Sigurdson, meni Everton deluje supe, kao da su pred kraj prošle sezone našli formu. Imaju super raspored. Tako da mislim da moramo krenuti sa njihovim veznjakom. Meni je Sigurdson (8) mnogo bolja opcija od Ričarlisona (8). Islanđanin je na penalima, na nekim prekidima, prosto Gilfi je mnogo bitniji igrač za Everton nego Ričarlison, on vuče sve konce. Ali ne treba ni Brazilca otpisati, jer Ričarlison već poslednje dve sezone (u obe mu je trener bio Silva) kreće snažno sezonu sa dosta golova. Ali za sad Gilfi ima predost.

Rekao bih da ova trojica Salah, Sterling/KDB, Sigurdson treba da čine okosnicu naše veze za sam start sezone. Sve tri ekipe imaju dobar raspored, to su ključni igrači i najbitnije je imaju zagarantovane minute!

E sad, ako treba da proširimo vezu, onda su opcije Zaha (7), koji je vraćen u vezu a zadržao je istu cenu kao prošle godine. Bilo da ostane u Palasu ili ode (priča se o Arsenalu) on će biti dobar izbor. Mada će bolji biti ako ostane u Palasu jer je tu ključan igrač.  Zaha + VAR = brdo penala. To automatski znači da je i naš Luka Milivojević (7) dobar izbor, ali kad znam da su Luki i Zahi iste cene ne mogu da idem sa Milivojevićem pre Zahe, nema šanse. Zaha će često igrati i špica, davaće golove, asistiraće. Jednostavno mnogo je ofanzivniji, dok Luka živi samo od penala, koje će uglavnom Zaha izboriti. Dakle Zaha jako dobra opcija.

zaha

Lester je ekipa od koje se puno očekuje ove sezone, imaju igrače na svim pozicijama i mislim da ćemo već sa prvim WC gledati da imamo bar dva igrača iz Lestera. Njihova veza dosta obećava, Medison (7), Tilemans (6,5) i Perez (6,5). Perez bi mogao biti bomba, igrao je špica u Njukastlu i ovde će više biti špic nego vezni, cena mu je super. Tako da od njega očekujem baš dosta. Od druge dvojice, prednost dajem Medisonu. I ova trojica iz Lestera plus Zaha su mi drugi šešir veznjaka, i nekako ova četvorica su mi jedini koji mogu recimo da budu Sigurdsonova alternativa na samom startu. Lester će biti bombica, pazite na njihove igrače, pogotovo napad.

Vest Hem ima dobar raspored na startu sezone. Felipe Anderson (7) je donekle proverena opcija, po meni je Lanzini (6,5) potencijalna bomba, ali treba spomenuti i Jarmolenka (6) koji se oporavio od ozbiljne povrede, mada će mu trebati vremena da udje u formu. On je bio dobar pre povrede. Nekako mi Vest Hem deluje slično kao Lester, imaju dobre igrače sličnih cena, ali je Lester mnogo bolja ekipa i očekujem bolje rezultate i više golova tako da predost dajem Lisicama. Redmond (6,5) iz Sautemptona bi mogao nastaviti sa dobrom formom od prošle sezone, baš kao i njegov klupski kolega Vord-Prauz (6). Redmond je igrač koji redovno bude u samom vrhu po šutevima na gol, tj. često ulazi u šanse.

A igrači koje treba držati na oku, ali ih ne bi ubacio u početnu ekipu. Frejžer (7,5). On mi nije u prvom draftu samo jer smatram da mu je cena malo previsoka, tj. deluje mi da je King za 6,5m bolja opcija iz Bornmutovog napada. Ali nekog iz Bornmuta na samom startu morate imati jer imaju dobar raspored. Možda mali Bruks (6,5) koji je jeftiniji, a odigrao je fantastičnu prošlu sezonu. Mišljenja sam da je Frežerova prošla sezona njegov maksimum, dok Bruks ima još prostora za napredak. Votford je još jedna ekipa koja ima dobar raspored ali oni nemaju baš neke veznjake, najbolja opcija od prošle sezone Delofeu je sad špic i to je baš loše, tako da smo ostali samo sa Pereirom (6), a meni on nije konstantan i nije mi baš za fantazi. Kad sam u prvom delu teksta pričao o Totenhemu, nisam ga spomenu, a mogao bi biti jeidni igrač Totenhema koji ima ok cenu i koji bi se mogao uzeti u razmatranje za sam početak sezone. Reč je o Lukašu Mouri (7,5).  Cena mu je ok, raspored ok, prošle sezone se nametnuo, Sona nema prva dva kola, a u takvim slučajevima je on igrao i to čak skoro ofanzivnije od Kejna. Dakle, ispratiti pred-sezonu i videti šta kaže Pokeino za Mouru. Ovoj grupici bih dodao još dva igrača, Grosa (6,5) iz Brajtona i Griliša (6) iz Vile. Gros je pre dve sezone bio ključni igrač Brajtona i odličan fantazi igrač, pa je prošle sezone nestao. Sad je Nokart napustio Brajton, kontam da je Gros siguran starter i da će on opet preuzeti sve prekide, da će biti glavni kreativac Brajtona. Ima super raspored na startu, nisu preterano efikasna ekipa ali su dobri na prekidima. Dok je Griliš sigurica kod Vile, a posle Totenhema u prvom kolu Vila ima dobar raspored. Cena od 6m, dosta obećava.

paskal-gros-brajton

Za sam kraj ostavljam dve ekipe odakle nikog neću imati za prvo kolo ali bih već na prvom WC mogao da ubacim bar po jednog igrača.

Naravno reč je o Junajtedu i Čelsiju.

Dve ekipe koje imaju dobre igrače, proverene igrače sa više nego povoljim cenama ali su to dve ekipe koje su izgubile identitet, koje se traže, kod kojih se ne zna kako će igledati. I stvarno smatram da je najbolje da pustimo, 2-3 kola da vidimo kako stvari funkcionišu pa onda da ubacimo nekog ko se istakne. Jer kažem najskuplji igrač u ove dve ekipe je Pogba za 8,5m a to nije previše i lako možemo da ga ubacimo. Kod Junajteda imamo već gore  pomenutog Pogbu (8,5) što bi mogla biti smešna cena ako Pogba ostane i ako bude maskimalno posvećen i fokusiran na terenu. Pored njega, Marsijal (7,5) i zaboravljeni Sančez (7) su vredni pažnje. Marsijal će biti starter, ali on igra toplo hladno, nekako mi ne deluje da može celu sezonu da odigra na vrhunskom nivou. Ja više verujem u Sančeza nego Marsijala. Sančez je odlično odigrao Kopa Ameriku, dakle pronašao je formu, a Solsker je rekao da će dobiti šansu. Možda sam ja preveliki optimista ali verujem da Sančez može da se nametne i da se vrati stari Aleksis. A zamislite Sančeza u formi iz Arsenla od pre 2-3 sezone po ceni od 7m, ju,ju,ju, krađa!

Aleksis Sančez

Ok,  Junajted ima potencijala, ali Čelsi ima još veći potencijal! Čelsi će biti fantazi rudnik zlata, ali posle 2-3 kola kad vidimo ko gde igra! Najskuplji igrač Čelsija je Pulišić (7,5). Ej, 7,5m najkuplji igrač Čelsija, pa toliko vredi Frejžer iz Bornmuta. Ovo je smešno. Čelsi je bio treći prošle sezone. To je ekipa koja je ostala bez Azara i to je to, ok on je bio najbolji igrač ali Čelsi je i dalje ekipa za vrh, za TOP 4. Plus ja očekujem velika dela od Lamparda. E sad, što se tiče postave i igrača to je sve nepoznato i zato nećemo nikog iz Čelsija imati za prvo kolo. Ali već nakon 3-4 kola će se videti ko je prva postva i ko kakvu ulogu ima. A potencijal u njihovoj vezi je veliki. Pulišić (7,5) od njega najmanje očekujem. Tek je došao na ostrvo ko zna kako će se snaći. Pedro (7), kad je igrao bio je dobar. I očekujem da on bude zamena za Azara, da on bude taj koji će imati malo više loptu i koji će rešavati akcije u poslednjoj trećini. On to može, tako da mi je on prvi na radaru. Vilijan (7), klasičan primer Južnoamerikanca. Strašan talentan, ali toliko nezaiteresovan i prosto kao da odrađuje samo obaveze. Nadam se da ga Lampard može malo razdrmati i da mu može dati ulogu tipa kao Eriksen u Totenhemu. Dakle Pedro i Vilijan su stare kuke, koje igraju već par sezona na ostrvu i oni ako budu standardni biće dobri, tu nema dileme. Male nepoznanice su dve mlade nade Loftus-Čik (6,5) i Hodson-Odoi (6). Obojica imaju veliki potencijal i koristili su svaki minut u prošloj sezoni ali sad su povređeni pa nećemo previše o njima. I ostade još jedan zanimljiv igrač. Žoržinjo (5)! Priča se da će Lamard da obrne pozicije Kanteu i Žoržinju u odnosu na prošlu sezonu. Dakle Žoržinjo će ići više napred, ima strašan pregled i pas, plus očekuje se da on sad bude na penalima. Za 5m, bi to moglo biti vrlo dobro.

pedro-čelsi

Za sam kraj opcije za klupu, igrači od 4,5m a da igraju. Dendonker je ubeljivo najbolja opcija. Siguran starter, a zna i da donese neke bodove. Tako da je on siguran.

Ima još dosta igrača koji bi se mogli uzeti u razmatranje, ali ne možemo imati više od 5 igrača, tako da nema potreba da dalje od ovih gledamo. To su igrači koji nam garantuju dobar start sezone, a već nakon par kola će se verovatno dosta toga menjati i onda ćemo drugačije pričati…ali za sam start sezone držite se ove liste i nema greške.

Moja taktika će biti da napravim ekipu na osnovu rasporeda, prva 3-4 kola i tu ću biti malo agresivniji sa transferima. A neću se libiti ni WC da aktiviram ako budem mora.

Moram reći da će veza biti ključna ove sezone, Jer verujem da ćemo u defanzivi manje više svi imati iste igrače, u špicu nema toliko opcija ali u vezi ima brdo dobrih igrača. Tu pravimo razliku!

Imaćemo još tekst o špicevima i pratimo pred-sezonu za vas pa ćemo vam sve to sažvakati u jedan tekst, da se vi ne mučite. 🙂

Uživajte, i veliki pozdrav!

Zdrale

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

2 komentara

 • Straja96

  Cao, vidim da ga nema u analizi, ali jako mi je interesantan i zanima me misljenje o Bernardu Silvi iz Sitija, bio je korektan prosle sezone i po mom misljenju mogao bi imati sigurnije minute cak i od KDB-a, a cena je cini mi se pristupacna za igraca njegovog kalibra (8.0), deluje da bi mogao biti dobar izbor uz Sterlinga ili Salaha u vezi. Pozdrav

  • Sttewwizza

   Prilican broj poena je prosle sezone doneo bas zato sto Kdb nije igrao…
   Dobar igrac svakako, a ako Sane ode iz City-a, bice i on sigurniji u postavi…
   Mada ga ja svakako vidim u 11, da li kao krilo u kombinaciji sa Sterlingom, ili dole u vezi kada David Silva ne bude igrao…

Leave a Reply