Pre 23 godine Norič je harao Evropom!

Pre dva dana su remizirali sa Fulamom u 2. rangu engleskog fudbala.

Pre tačno 23 godine tukli su Bajern u sred Minhena!

Oke, kapiramo, 23 godine nije malo, ima mnogo primera i bržeg propadanja još većih klubova ali mi smo tu da vas podsetimo na najslavnije dane svih klubova na Ostrvu.

A ovu noć u Noriču sigurno i danas prepričavaju…

20. oktobra 1993. Kanarinci iz Noriča gostovali su u Minhenu – i pobedili!

Bilo je to 2. kolo Kupa Uefa.

Džeremi Gos postiže vodeći gol za Norič

Džeremi Gos postiže vodeći gol za Norič

Pitate se kako je klub sa istoka Engleske uopšte došao u situaciju da gostuje na Olimpijskom stadionu?

U prvoj sezoni Premijer Lige, dakle 1992-93, Norič je završio kao trećeplasirani, iza šampiona Mančester Junajteda i drugoplasirane Aston Vile! Bio je to njihov najbolji plasman u istoriji! Prvi strelac tima bio je Mark Robins a partner u napadu mu je bio tada golobradi Kris Saton.

Elem, do Minhena su stigli tako što su izbacili Vitese ukupnim rezultatom 3:0. Naravno, protiv bavarske mašine im niko nije davao šanse, bilo je i posprdnih komentara tipičnih za engleze da će dobiti 10 komada!

Kanarinci nisu marili, verovali su u sebe i na semaforu Olimpijskog stadiona je u 30. minutu  pisalo 0:2! U Minhenu muk sinovi! Do kraja poluvremena je Nerlinger smanjio na 1:2 i to je ostao konačan rezultat. Varate se ako mislite da je Bajern imao ’slabiju’ generaciju, jer kasnije  te sezonu su osvojili Bundesligu a u timu su imali Mateusa, Voutersa, Cigea, Nerlingera, Šola, Ciklera itd.

Bilo je to prvi put da je neki britanski tim pobedio na Olimpijskom stadionu!

Posao nije bio gotov, usledio je revanš na Kerou Roudu. 1:1 je bilo dovoljno za prolaz u 3. kolo! Ne bi Kanarincima niko zamerio i da su ispustili tu prednost, veliki je Bajern a njihova bajka bila je već ispisana te oktobarske noći u Minhenu.

U 3. kolu ih je čekao ipak prejaki Inter iz Milana. Norič je ispao uz dva minimalna poraza po 1:0. Strelac za Inter? Denis Berkamp, oba puta. Inter je kasnije osvojio takmičenje a Berkamp bio najbolji strelac.

Snovi su mogući ako u njih verujete, to su nam pokazali fudbaleri Noriča pre tačno 23 godine.

Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka!  

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply