Non-league day – šta je to?

Danas je Non-league day ili u bukvalnom prevodu na naš jezik neligaški dan mada bi bolji i adekvatniji prevod bio niželigaški dan. Verovatno mnogi od vas i ne znaju o čemu je reč tako da ćemo vam sada predstaviti jednu jako zanimljivu akciju koja je relativno skoro pokrenuta i ima ozbiljne tendencije da postane tradicija.

Na devedeset minuta radničko odelo se menja dresom

Na devedeset minuta radničko odelo se menja dresom i dobija se prilika da se oponašaju fudbalski idoli

Džejms Dou je išao da gleda Kvins Park Rendžers 2010. tokom priprema za sezonu u Devon gde je KPR igrao protiv niželigaša. I pala mu je na pamet ideja da se više pažnje barem jednom u godini posveti upravo klubovima van prve četiri lige engleskog fudbala koje su profesionalne. Dakle da se okrene stadionima i klubovima gde su uglavnom tribine za stajanje ili eventualno je samo jedna predviđena za sedenje, gde dolazi ponekad do kašnjenja početka utakmice jer golman kasni s posla ili sudija je ostao zaglavljen u saobraćaju, jednom rečju – mestima gde fudbal nije uprljan mrljama miliona od nafte i gde je zadržao apsolutnu draž i strast kao što je bila i nekoliko decenija pre. Možete da popijete pivo i niko vas neće dirati, karta je jeftina i sijaset psovki koje uputite na račun sudije on će vrlo dobro čuti – sasvim uobičajne stvari vezane za niže lige.

Niželigaški stadioni i njihove čari

Niželigaški stadioni i njihove čari

Naime, non-league day nije fiksan datum uopšte. Podložan je promeni i uvek prati fudbalski kalendar za tu godinu i održava se onda kada je reprezentativna pauza i kada tog vikenda nema fudbala u Premijer Ligi i Čempionšipu. Klubovi obično tada snize cene karata da bi povećali posete na njihovim stadionima i imaju zanimljive akcije da bi povećali posetu te sezone, na primer 2014. Bangej Taun koji se takmiči u 13. rangu delio je pečurke svima koji su došli na utakmicu i tim potezom privukli su 100 ljudi na stadion i tako udvostručili uobičajnu posetu. Sav prihod od prodaje karata se ne koristi u lične svrhe već za unapređenje samog kluba i okoline te se tako ulaže u teren, kupovinu dodatne opreme, mlađe kategorije da bi se možda razvio igrač kao što je Džejmi Vardi koji dugo igrao niželigaški fudbal a pogledajte ga gde je sad.

Možda se upravo među ovim momcima krije neki novi Jamie Vardy

Možda se upravo među ovim momcima krije neki novi Džejmi Vardi

Ovaj događaj je podržan čak i od Premijer Lige i Fudbalske Lige (od Čempionšipa do Lige 2) i dobija sve više medijske pažnje iz godine u godinu. Ceo pokret je isključivo baziran na volonterskom radu i svi koji učestvuju u organizovanju celokupnog događaja rade iz čiste ljubavi prema fudbalu zarad očuvanja strasti i pravih vrednosti fudbala.

Standard dostojan svakog Premijerligaša

Standard dostojan svakog Premijerligaša

Ceo događaj može i donekle da služi da nas vrati u realnost i pokaže koliko smo otišli predaleko i ujedno da nas okrene ka našim lokalnim klubovima. Sledeći put kada pročitate koliko iznosi Runijeva nedeljna plata, setite se samo da većina klubova u nižim ligama vrlo verovatno taj prihod nema ni na godišnjem nivou.

Za kraj jedan klip u vidu mini dokumentarca o niželigaškom fudbalu koji vredi pogledati.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

1 komentar

Leave a Reply