Magija FA Kupa- Derbi Istočnog Midlendsa

Englesko je vreme nepredvidivo, koliko god to zvučilo kao kliše, to je apsolutno istina. 27.1 počeo je krasno, super dan, nije bilo toliko hladno koliko par prijašnjih dana. Onda dođe 18 sati i počne kiša, vetar počne duvati svom silom i u par sati temperatura dođe na oko nule. Pokisli smo kao miševi na putu do stanice od voza. Onda na neku foru kiša stane i bili smo koliko-toliko suvi na putu do Prajd Parka. Voz je prevladavao navijačima Lestera i pri izlasku već su krenuli s pevanjem klasičnih engleskih chant-ova: ”We know what we are, we know what we are, champions of England, we know what we are.” i ”Oh when the Blues go marching on”- da i oni to pevaju izgleda.

derbi-karte

Hodali smo do Prajd Parka, bio sam presretan. Teško je preneti emocije i taj osećaj sreće kad se ide na tekmu u Engleskoj. Ovo mi je prva tekma i baš me obuzela sreća, nisam skidao osmeh s lica. Vreme nas nije služilo, opet je počela kiša i još je više zahladilo pa smo požurili ući na stadion. Očitali smo ulaznice, prošli kroz izrazito uski prolaz i ušli na stadion bez da nas je neko pregledao.

prajd-park-2

Kuloari puni navijača, nije se ispijalo pivo u tolikim količinama, pretpostavljam zbog hladnoće. klof-tejlor

Zidovi unutar Prajd Parka oslikani su legendama kluba, tako sam naišao na sjajnu sliku Klofa i Tejlora iz doba kad je Derbi bio prvak Engleske. Također sam naletio na Igora Štimca, šta mi je bilo super za videti.

Iskreno, nisam znao tačno koja mesta imamo, znao sam da se radilo o donjoj istočnoj tribini. Prošli smo uske stepenice i jasno videli ceo teren i igrače na zagrejavanju. Spuštamo se do naših mesta, i još se spuštamo, jebote imamo 4.red do terena! Doslovno na 10 metara od mene zagrevaju se prvaci Engleske- Džejmi Vardi, Ves Morgan, Rijad Marez i ostatak Lesterove ekipe.

Ostalo je par minuta do početka utakmice, na golemom platnu nasuprot nas prikazivala se slika iz Derbijeve svlačionice. I tako, Klatenburg izvodi ekipe na teren, kreće ludnica na Prajd Parku, svi navijači dobili su zastavice i mahali njima, golema buka, atmosfera je bila uzavrela. Treba pohvaliti i Lesterove navijače, koji su bili apsolutno briljantni tokom cele tekme, a bilo ih je po mojoj proceni bar 5 hiljada. Derbi Istočnog Midlendsa!

Bolje je počeo Derbi, a onda prime neki glupi gol iz kornera, iskreno nemam blage veze šta se desilo, samo sam video neko komešanje u 16-ercu i loptu u mreži. Tada sam čuo ”Fuck off”, ”fucking shit” i ”bloody hell” da mi je dosta tih reči za ceo život. Domaći navijači bili su izrazito nezadovoljni suđenjem, strašno su subjektivni. Bila je jedna situacija kad je Lesterov igrač pogođen u prsa, a cela tribina digla se i derala na pomoćnog suca koji je bio par metara udaljen od nas. ”Wake up, linesman”, ”Fuck you”, ”Bloody cunt” bili su neki od povika s tribina, a najsmešniji mi je bio dečak od 6-7 godina koji se izderao ”ya bloody tit” i svi oko njega krenuli su se smejati. Jebi ga, čuo od oca…

prajd-park-3

Izjednačio je Derbi sjajnim pogotkom glavom Derena Benta i tad se osetilo da Derbi može do pobede. Krenuli su pritiskati, ali ništa konkretno do gola za 2:1. Bilo mi je super zanimljivo koliko su svi glasni kad dobiju korner. Plješću i domaći i gostujući navijači kod kornera, ne zna se ko se više veseli udarcu iz kuta. Domaći slave kao da su zabili gol (valjda zbog tradicije i fudbala iz 70-ih, ubačaj na glavu i gol…), a gosti jer lopta nije došla do 16-erca. Do poluvremena je bilo 2:1, prekrasan gol zabio je Kreg Brajson. Par puta u prvom poluvremenu krenula je jedna navijačka pesma, iskreno ne znam o kojoj se radi, ali navijači iza leđa Skota Karsona krenuli su skakati i to je bio baš sjajan prizor- cela tribina skakala je gore-dole.

prajd-park-1

Tribine nisu bile potpuno pune, dosta praznih mesta bilo je iza gola na kojem je bio Kasper Šmajhel u prvom poluvremenu. Službeno su rekli da je na Prajd Parku utakmicu pratilo oko 25 000 ljudi, mislim da je bilo nešto više s obzirom da je kapacitet oko 33 000. U poluvremenu smo razmenjivali dojmove s ljudima oko nas i došli do zaključka da Lesteru treba ili Grej ili Marez. Ispred nas su sedela dva starija gospodina i bili su baš pijani. Crveni skroz u licu, pričaju gluposti, bazde na alkohol, baš kao pravi Englezi. Levo od nas čovek s decom, a ponašao se kao da nema decu uz sebe. Derao se i psovao po mojoj proceni svakih 5 sekundi. Ispostavilo se da smo bili u pravu u vezi izmena, u igru je ušao Grej umesto Fuhsa, a Čilvel se prebacio na levog beka.

Dobro je igrao Grej, bio je dosta opasan, nedostajala je samo realizacija. Promašio je zicer, pogodio stativu u jednom navratu, ali je unio dosta živosti u redove Lestera. Najbolji kod Ovnova bio je Vil Hjuz, fantastičan u oba smera, kontrolirao je tekmu, šteta što se povredio u 60. minutu. Pri izlasku dobio je ”standing ovation” s tribina Prajd Parka, a pretpostavljam da je reč o povredi kolena jer smo na poluvremenu mogli videti (na onom ogromnom displeju od ranije) da ima led na levom kolenu. Inače Prajd Park je baš lep stadion, stadion u kojem su vešto spojene komponente modernog i tradicionalnog. Na jednoj strani imate ogroman ekran koji prati tekmu, a na drugoj klasični ”old-school” semafor. Zanimljivo je šta se vreme odbrojava od 45 do 0, i semafor prikazuje samo osnovne informacije, rezultat i vreme.

Pritiskao je Lester, imao svoje šanse i nakon svakog promašaja navijači Derbija dovikivali su i mahali prema navijačima Lestera. Ipak, znao sam da im je laknulo nakon svakog promašaja Lisica, videla se nervoza na licima domaćih navijača. Kao da se njihov tim prerano povukao, bili su izrazito nervozni što se moglo videti pri izvođenju kornera. Marez je svaki put stavio loptu tako da bi jedva dirala onu liniju, a navijači samo šta nisu skočili na pomoćnog suca. Čak smo svedočili i ulasku na teren jednog momka koji je nosio dres Arsenala, pretpostavljam da je bio mrtav pijan, a zaštitari su ga jedva uhvatili na oduševljenje tribina.

Za 2:2 zabio je Ves Morgan glavom, gol je jednostavno visio u zraku, a gostujuća tribina jednostavno je eruptirala, fantastična podrška i još jednom treba pohvaliti navijače Lisica.

Tekma je završila, igrači su pozdravili navijače, a mi smo požurili na voz za natrag. Voz je bio prepun pijanih navijača Lestera, pevali su pesme o Derbiju i Forestu, iako nisu dobili utakmicu, dobro su se proveli na tekmi. Moram izdvojiti pesmu o Derbijevim navijačima: ”Sheep, sheep, sheep, sheep-shaggers”, koja mi je bila presmešna u njihovoj izvedbi (ovcojebci u prevodu otprilike).

Ukupno, fantastična utakmica, sjajan provod, sjajna atmosfera i ukupno briljantno iskustvo. Derbi Istočnog Midlendsa u punom svetlu!

P.S. Moram izdvojiti jedan stariji par koji sam video kako nakon utakmice  izlazi sa stadiona- otežano su hodali, vidi se da imaju podosta godina, ali ih to ne sprečava u odlasku na utakmice voljenog kluba.

Magija FA Kupa!

prajd-park

D.J.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply