Kit Pikok – prva izmena engleskog fudbala

Neke stvari u fudbalu uzimamo zdravo za gotovo, kao da su oduvek tu. No, fudbal je igra koja se konstantno usavršava. Za 50 godina možda će našu generaciju upamtiti po tome što je prvi put uvela gol tehnologiju, kao što mi pamtimo one koji su u igru uveli kartone, ofsajd, aut, mreže, reflektore, sudije i njihove pomoćnike itd.

E pa jedna takva promena odigrala se na današnji dan pre 50 godina u Engleskoj!

Kit Pikok postao je poznat kao prva izmena u engleskom fudbalu!

Tada 20-godišnji Kit Pikok

Tada 20-godišnji Kit Pikok

 

Od sezone 1965-66 izglasano je pravilo da tim može da broji 12 igrača, 11 koji igraju prvu postavu i 1 rezervu – koja može ući u igru isključivo u slučaju povrede nekog igrača. Kasnije se ovo pravilo izmenilo u sezoni  1967-68 pa je 12. igrač mogao ući umesto bilo koga. Razlog ? Menadžeri su sa starim pravilom počeli da kalkulišu, pa su igrači počeli da simuliraju povrede kako bi njihov menadžer mogao obaviti izmenu. Timovi pre ove sezone nisu imali prava na izmenu, pa su teške povrede igrača postale ne tako redak slučaj. Tek nakon loma noge ili rascopane glave igrač je napuštao teren, a njegov tim ostao sa 10 igrača na terenu.

Elem, tog 21.avgusta 1965.godine igrali su Čarlton Atletik i Bolton Vonderers na Burnden Parku (stari stadion Boltona), a u 11. minuti se povredio golman Čarltona Majk Rouz. Kit Pikok je ušao umesto njega i stao u sredinu terena, a Džon Hjui je prešao na gol. Možda zato i ne čudi što je Bolton slavio sa 4:2.

Pikok je radio i kao jedan od trenera u klubu (levo je Pikok, desno Alan Kurbišli tadašnji menadžer)

Pikok je radio i kao jedan od trenera u klubu (levo je Pikok, desno Alan Kurbišli tadašnji menadžer)

’Sjajno zar ne? Odigrao sam skoro 600 utakmica za Čarlton, a ljudi me pamte po onoj koju nisam počeo u prvih 11’ rekao je sa osmehom Kit Pikok, čije ime se često pominje u popularnim pab kvizovima širom Engleske.

Istog dana Bobi Noks je postao prva ’super-izmena’ kada je postigao gol za Berou protiv Vreksama. On je bio Solskjer pre Solskjera.

U sezoni  1987-88 broj izmena je povećan na dve.

Moderan fudbal se totalno prilagodio ovoj novini, pa tako u poslednjih 20 godina imate igrače koji bolje igraju kada uđu sa klupe. Solskjer, Lars Riken, Ćićarito su nam prvi pali na pamet, a vama?

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply