FLEŠBEK: Dan kada je Njukasl demolirao Junajted

Na današnji dan 1996. godine odigran je sad već kultni klasik, Njukasl Junajted – Mančester Junajted 5:0!

Bila je to pobeda koja nije mogla da u potpunosti iskoreni žal i tugu zbog načina na koji je izgubljena titula sezonu pre toga, ali svakako je bar uspela da malo ublaži bol.

Četa Kevina Kigena je celo leto provela oporavljajući se nakon što su prokockali 12 poena prednosti nad Mančester Junajtedom a samim tim i titulu koju su čekali još od 1927. godine.

Fergusonova ekipa je bila nemilosrdno efikasna u svom pohodu ali ovaj susret sedam meseci kasnije je bio podsetnik koliko moćan je na trenutke bio Kigenov Njukasl i kako su ozbiljno pripretili Junajtedovoj dominaciji na Ostrvu.

Kigen je već pre toga izvojevao svojevrsnu i veliku pobedu nad Fergusonom pre ovog susreta kada je Alan Širer odbio da pređe iz Blekburna u Mančester zarad povratka u klub za koji je navijao od malih nogu, Njukasl. I to za tada rekordnu sumu od 15 miliona funti.

alan-širer-doček

Rekordan transfer i doček u njegovom gradu

Nakon što su poklekli prethodne sezone, Njukasl je želeo da Širer budu završni deo slagalice njihovih šampionskih ambicija. I ova pobeda je trebalo da to potvrdi. Sa Širerom u sredini strahovitog napadačkog kvarteta koji se sastojao i još od Pitera Bardslija, Lesa Ferinanda i Davida Žinole, Njukasl ne samo da je porazio Fergusonovu četu, već ih je ponizio.

Erik Kantona je postigao jedini gol na utakmici na njegovoj prethodnoj poseti Sent Džejms Parku i tako je osigurao ključnu pobedu za Junajted koja je označila krah Njukaslovih šampionskih snova.

njukasl-kantona

Pobednički gol u ranijem susretu

Ovaj put, Kantona je bio dostojanstven u porazu. Kako je išao ka svlačionici, prošao je pored Kigena, svestan da je Kigenova ekipa upravo priredila jedno od najvećih poniženja Fergusonove ere u Junajtedu i prozborio: “Imate jebeno dobar tim.” Morate uživati u takvim trenucima. I Kigen je uživao – sa svojim ofanzivno orijentiasnim timom, prozvanim “Zabavljači”.

Ovo je bila verovatno i njihova najbolja predstava. Kigen je šokirao fudbalski svet i slomio je srca širom Tajnsajda kada je podneo ostavku nepuna četiri meseca kasnije ali insistira da ” u to vreme bili smo skoro na istom nivou igre kao Mančester Junajted.”

kevin-kigen

Širer je izjavio: “Pobediti Mančester Junajted je uvek velika stvar ali kada ih sameljete 5-0, to je dan koji nećete nikada zaboraviti.

“Kevin Kigen je išao na sve ili ništa sa tako ofanzivnim timom. Obožavao je da vidi sveopštu ofanzivu, često na njegovu štetu, ali kada bi proradilo bilo je to neverovatno za gledati.

“Bilo je to vreme za naplatu starih dugova, što je pobedu učinilo još slađom. Bilo bi teško za bilo koga istrpeti nas taj dan.”

Isto gleda na tu utakmicu i David Žinola, koji je takođe napustio Njukasl ubrzo nakon što je Keni Dalgliš zamenio Kigena na mestu menadžera. “Nije nam bio potreban motivacioni govor u svlačionici taj dan” priseća se Žinola. “Sećali smo se šta se dogodilo sezonu pre toga, ali nije bilo bitno šta je Kevin rekao.”

“Ako izađemo i odigramo kako znamo da možemo, bili bismo bolji od Mančester Junajteda.”

Daren Pikok načeo je Junajted, postigavši gol glavom nakon Žinolinog kornera. Žinola je postigao još jedan sjajan gol pred poluvreme što je omogućilo Njukaslu da potpuno razbije gard Junajtedu jer je sada Mančester morao da rizikuje.

Širer je centrirao tačno na glavu Ferdinanda koji je postigao treći gol na utakmici a zatim se nakon asistencije i sam upisao u listu strelaca.

Najlepši gol je ostavljen za kraj kada je belgijski štoper Filip Albert lobovao Šmajhela sa skoro 20 metara.

“Rastavili smo ih na delove”, rekao je vezni igrač Njukasla, Rob Li.

Želeli smo osvetu i dobili smo je. Ser Aleks Ferguson je popizdeo. Taj tim Njukasla je bio jedan od najvećih u eri Premijer Lige. Imali smo dosta igrača koji su mogli da izvanredno dodaju loptu i predriblaju bilo koga. Svi smo bili neverovatno fizički spremni i mogli smo da damo gol iz bilo koje pozicije. Kada im je bio dan, igrači poput Žinole i Bardslija su bili noćna mora. A napred Alan Širer i Les Ferdinand su bili nezaustavljivi.

“Šteta je što nismo nikada ništa osvojili, jer da jesmo, možda bi to promenilo način na koji se fudbal igra u Engleskoj. Možda bi ekipe postale više napadački orijentisane, ali nije bilo suđeno. Veoma je tužno kako su se stvari razvile te ’96 jer smo bili toliko blizu Junajtedu.”

Ferguson se kasnije osvrnuo na tu pobedu Njukasla kao na najgoru stvar koja je mogla da se dogodi Kigenu jer je podigla nivoe očekivanja na Tajnsajdu na neslućene razmere u klubu koji nije osvojio veliki trofej još od 50-ih.

Uprkos njegovoj ostavci par meseci kasnije, Kigan ne gleda na stvari tako. “Mogu da nabrojim par puno gorih stvari koje su mogle da se dogode nego to što smo ih dobili 5-0.”

Zlatne godine.

Sažetak tekme je OVDE.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply