Engleski fudbal i Drugi svetski rat

 Rat je počeo napadom Trećeg rajha na Poljsku, 1. septembra 1939. godine. Pošto su Ujedinjeno kraljevstvo i Francuska bili garant nezavisnosti ove države, morale su objaviti rat agresoru, i ako su nakon toga njihovi sukobi bili slabog intenziteta i taj period se naziva Lažnim ratom. Kakvog uticaja je imalo sve to na ostrvski fudbal?

14. septembra 1939. vlada Velike Britanije je donela odluku da se takmičenje pod okriljem Fudbalske asocijacije nastavlja ali sa reorganizacijom koja je podrazumevala promenu strukture lige. U tom trenutku su odigrana tri kola i na čelu tabele se nalazio Blekpul sa tri pobede, a na listi strelaca je bio prvi Tomi Loton iz Evertona sa 4 gola. Takmičenje će biti podeljeno u više divizija koje će biti organizovane po regijama i putovanje na gostovanja ne sme biti dalje od 50 milja (80 kilometara).

1939. je predviđeno formiranje 7 divizija po regionalnim osnovama. Klubovi iz Londona su formirali svoju ligu u koju su ušli: Arsenal, Vest Hem, Brentford, Čarlton, Čelsi, Fulam, Milvol i Totenhem. Drugu ligu su činili: Alderšot, Brajton, Klepton Orijent, Lejton Orijent, Kristal Palas, Kvins Park Rendžers, Reding, Sautend i Votford. Ove dve lige su nazvana Liga Jug A i Liga Jug B. U ligi Zapad su igrali Liverpul, Stouk, Mančester Junajted, Everton, Mančester Siti, Reksem, Nju Brajton, Port Vejl, Čester, Kru, Stokport i Tranmere. Sve lige su počele u oktobru a utakmice su igrane pod strogim nadzorom vojske i policije. Broj gledalaca nije smeo da prelazi 8,000 iz bezbednosnih razloga (kasnije je broj skoro udvostručen i povećan na 15,000). Stadioni su došli pod kontrolu vlade i vojske, koja ih je koristila kao svoje baze. Kada je liga prekinuta u septembru, velik broj igrača je već tada napustio fudbal i otišao u rat.

Tomi Loton (Tommy Lawton) tada najbolji strelac lige i igrač Evertona je mobilisan u redove Britanske vojske. U svojoj autobiografiji je napisao ,, Tada je došao rat i kraj moje karijere, barem sam tako ja osetio. Sigurno nije bilo mesta za profesionalne fudbalere u svetu koji je poludeo? Ja naravno kao mlad i sposoban čovek koji se bližio dvadesetoj sam pristupio službi. U međuvremenu, sam ostavio sve moje privatne stvari, proklinjao Hitlera i sve njegove pacove i seo i zamislio se šta je bilo i šta će biti“.

Mnogi su sledili primer Lotona, te je svaki klub napustio određen broj igrača. Vest Hem je odlučio da svakom igraču koji je otišao u rat isplaćuje trideset šilinga po meču, bez obzira da li stigli na utakmici ili proveli taj period u vojsci. Kasnije je rukovodstvo lige naložilo svim klubovima da slede primer Vest Hema.

tomi-loton

Tomi Loton, igrač Evertona

Pošto za vreme Lažnog rata nije bila ugrožena teritorija Velike Britanije, opasnost nije bila velika. Iz tog razloga, odlučeno je da se pokrene Ratni Liga Kup. Do juna 1940. je odigrano 137 utakmica i u finalu je ekipa Vest Hema slavila nad Blekburnom rezultatom 1:0.

vest-hem

Fudbaleri Vest Hema slave osvajanje Liga kupa 1940. Skroz levo je desetar Norman Korbet, fudbaler koji je aktiviran u vojnoj službi.

 

 

Finale je odigrano 8. juna 1940. na Vembliju, a ovoga puta nije primenjen zakon o ograničenju broja gledalaca te je na meču bilo 42,300 ljudi! Sem Smol je postigao jedini gol za Vest Hem.

Svih 7 liga su odigrane do kraja u sistemu dve utakmice između svakog protivnika. Osvajači regionalnih liga su bili: Liga Midlenda- Vulverhempton, Zapadna liga- Stouk Siti, Severositočna liga- Hadersfild, Severozapadna- Beri, Liga Jug A- Arsenal, Liga Jug B- Kvins Park Rendžers, Liga Jug C- Totenhem, Liga Jug D- Kristal Palas, Jugozapadna liga- Plimut, Istočni Midlend- Česterfild i Ratni Liga kup već pomenuti Vest Hem.

Maja 1940. Hitler je napao zemlje Beneluksa i Francusku te je ovo zahtevalo veće angažovanje kraljevske vojske. Jula 1940. je nemačko ratno vazduhoplovstvo prvi put bombardovalo London i otpočela je vazdužna bitka za Britaniju u kojoj engleska prestonica bila najčešća meta. Arsenal je iz ovih razloga ostao bez Hajberija jer je on korišćen kao radarska stanica Ratnog vazduhoplovstva. Ovo je zahtevalo veće mere bezbednosti i naravno veći oprez u toku odigravanja fudbalskih mečeva.

sanderlend-1937

Igrači Sanderlenda slave osvajanje FA kupa 1937. Igrač sa podignutim peharom je Rejč Karter

Zbog svega ovoga je i broj liga smanjen sa sedam na dve: Sever i Jug, i odigrana su tri kup takmičenja: Ratni Liga Kup, Ratni Kup Londona i Ratni Kup Lankašira. I druge državne službe su zahtevale veće angažovanje ljudstva poput policije i vatrogasaca te su neki igrači i ovde našli način da doprinesu ugroženoj otadžbini. Jedan od takvih bio je fudbaler Sanderlenda Rejč Karter (Raich Carter) koji se zaposlio u lokalnoj vatrogasnoj službi. Međutim, publika je ovo videla kao izgovor da se izbegne vojna služba te je Karter doživljavao zvižduke tokom utakmica svog kluba. Počeo je da pada u depresiju i pošto je podlegao pritiscima pristupio je Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu- RAF 1942. gde je postao instruktor fizičke obuke.

Jedan od primera angažovanja fudbalera u ratu je ekipa Bolton Vonderersa. Od 35 fudbalera ovog tima na početku sezone 1939/1940. čak 32 su pristupila vojsci! Uoči meča sa Sanderlendom, 1939. je njihov kapiten, Hari Goslin (Harry Goslin), održao govor u kojem je istakao da ,,Svako mora doprineti zemlji ukoliko ona bude ugrožena. To nije nešto što možete ostaviti drugima“.

bolton-vonderers

Fudbaleri Boltona u sklopu Teritorijalne vojske. Kapiten Hari Goslin je poslednji desno.

Fudbaleri Boltona su pristupili lokalnoj teritorijalnoj vojsci čija uloga je bila zaštita kopna ukoliko dođe do nemačke invazije. Oni su pored angažovanja u oružanim snagama uspeli da odigraju par mečeva u ratnom takmičenju. Kada je došlo do napada rajha na Francusku, oni su se našli u borbi protiv agresora u sklopu 53. poljskog puka. Za kapitena Goslina se čak vezuje priča da je uspeo da uništi 4 nemačka tenka.  U kasnijem toku rata Goslin će se naći na raznim ratištima od Egipta do Italije. Goslin je poginuo decembra 1943. kada je ranjen od eksplozije bombe.

Obe lige su okončane 1941. i pobednici su bili: Liga Sever: Preston, Liga Jug: Kristal Palas. Ratni Liga Kup je osvojila ekipa Prestona, Ratni Kup Londona Reding a Ratni Kup Lankašira Mančester Junajted. Finale Liga Kupa je ponovo igrano na Vembliju, gde je pred 60,000 gledalaca viđen remi Arsenala i Prestona 1:1. U revanšu na Ivud parku u Blekburnu je Preston slavio sa 2:1.

Pošto se situacija na frontovima menjala i Hitler je odustao od kopnene invazije Britanije a RAF je dobio vazdušnu bitku nad britanskim nebom, ratna pozornica je što se tiče Velike Britanije prešla na Sever Afrike. Bezbednosna situacija je postala povoljnija, što je značilo da će se broj gledalaca povećati i da će ponovo biti moguće formirati veći broj divizija. Liga Sever i Jug su zadržane, a dodata je liga Londona kao treća. Pošto je Britanija vodila bitke daleko od svoje zemlje, fudbaleri nisu mogli kao nekada da istovremeno i nastupaju za svoje klubove. Dosta će ih ratovati na frontu Severne Afrike a pojedini će ostati u Engleskoj da rade kao instruktori fizičke obuke pri vojsci. Ekipa Arsenala je dala čak 7 fudbalera koji su pristupili vazduhoplovnim snagama- RAF.

Tom Vitaker (Tom Wittaker), trener londonskih Tobdžija, postao je četovođa jedne čete u sklopu vazduhoplovstva. Učestovao je u desantu nad Normandijom 1944. za šta je i odlikovan. Nakon rata se vratio fudbalu i 1947. postao menadžer svoje stare ekipe. Neki klubovi nisu mogli igrati na svojim stadionima jer su oštećeni tokom bomardovanja. Takva je bila situacija sa Plimutom čiji Houm park je pogodila nemačka bomba. Šefildov Bramal Lejn je teško oštećen decembra 1940. kada su ga nemački bombarderi pogodili čak 10 puta.

Na kraju treće sezone u toku rata osvajači liga su bili: Liga Sever (odigrana su dva prvenstva u jednoj sezoni, do decembra i od decembra do maja) Blekpul i Mančester Junajted, Liga Jug- Lester Siti, Liga Londona- Arsenal, Ratni Liga Kup Vulverhempton i Ratni Kup Londona je pripao Brentfordu. Vulvsi su u finalu Liga Kupa savladali Sanderlend. U prvom meču odigranom na Roker parku u Sanderlendu je bilo 2:2, dok je u revanšu na Molinou Vulverhempton slavio sa 4:0. Dva meča nisu igrana zbog nerešenog rezultata u prvom već je novi sistem takmičenja predviđao revanš. Finale je igrano 23. i 30. maja 1942.

Naredna sezona, četvrta po redu u periodu rata donela je nove promene. Formirane su tri lige: Jug, Zapad i Sever, dok je severna liga igrala dva prvenstva u sezoni i imala dva osvajača. Broj publike na mečevima je bio ogroman. Iako je na snazi bio akt vlade o zabrani, ona je uveliko zapostavljena. Ovo je pravdano argumentom da su fudbalske utakmice trenutak za predah engleskih radnika koji vredno proizvode naoružanje u borbi protiv Hitlera. Na finalu Liga kupa Jug između Arsenala i Čarltona bilo je 84,000 ljudi. Vlada je uveliko radila na popularizaciji fudbala u Londonu, koji je imao u početku i svoju ligu, a sada je dobio i Ratni Liga Kup. Finale Liga Kupa Jug naredne godine, 1944., između Čelsija i Čarltona, odigrano ponovo na Vembliju, pratilo je 84,000 gledalaca.

hari-goslin-bolton

Kapiten Boltona narednik Hari Goslin (desno) na položaju negde u Africi 1942.

 

I dok su jedni uživali u igranju fudbalu, njihovi drugovi su ginuli na frontovima. 53 poljski puk iz Boltona koji je u svom sastavu imao više fudbalera ovog kluba, učestvovao je u borbama protiv nemačkih i italijanskih jedinica u Severnoj Africi. Pored teškog ratovanja uspevali su da nađu vremena za fudbal, pa su 1943. odigrali fudbalsku utakmicu izmeđe britanske i poljske vojske.

 

 

 

 

Ratni Liga Kup je takođe doživeo neke novine. Sada su igrana dva finala, Jug i Sever, a nakon dvomeča su se pobednici sastajali u finalu koje je igrano na Vembliju. 1943. su se u finalu našli Blekpul i Arsenal, nakon što su u regionalnom finalu pobedili Šefild Vednzdej i Čarlton Atletik.

*Snimak prvog meča finala liga kupa Jug, igranog na Vembliju 1. maja 1943. između Arsenala i Čarltona. Arsenal je slavio sa 7:1 a u revanšu na Stemford Bridžu je poražen sa 2:4

Blekpul je u finalu Liga Kupa Sever savladao ekipu iz Šefilda nakon 2:2 u prvom meču na Hilbzbrou je slavio Blekpul sa 2:1.

blekpul-sefild

Naslovna strana programa utakmice između Blekpula i Šefilda, odigrane 1. maja 1943. U podnožju se vidi da je teren iznajmljen za odigravanje ovog meča s obzirom da je stadione uglavnom koristila vojska za svoje potrebe.

Još jedna poznata ličnost koja je kao fudbaler doživela ratnu sudbinu je Ser Metju Bazbi, čuveni trener Mančester Junajteda od 1945. do 1971. Poznat po svom timu koji je nosio nadimak ,,Bazbijeve bebe“. Bazbi je pre rata bio fudbaler Mančester Sitija i Liverpula, za vreme rata se aktivirao u Liverpulskom kraljevskom puku gde je radio kao instruktor fizičke obuke vojske. Nosio je čin narednika.

met-bazbi

Narednik Met Bazbi (u sredini) kao pripadnik kraljevske vojske

Odmah nakon rata mu je ponuđeno mesto pomoćnog trenera Liverpula, ali je odlučio da prihvati posao u Mančester Junajtedu jer nije uspeo da se složi sa upravom Liverpula oko načina funkcionisanja tima i stila igre. Pošto se pre rata sprijateljio sa skautom mančesterskog kluba, Lusiom Rokom, preko njega mu je ponuđen posao u ovom klubu. Bazbi je prihvatio ponudu i oktobra 1945. je postao trener Junajteda. Stvorio je kasnije čuvenu generaciju svojih ,,beba“ koja je nosila taj nadimak zbog velikog broja mladih igrača koji su se afirmisali dok im je trener bio čuveni Met Bazbi.

Još jedan kasnije poznati trener, Vilijem Bil Šenkli, je takođe bio aktivan fudbaler tokom Drugog svetskog rata. On je nastupao tada za Preston Nort End, a u toku rata i za reprezentaciju Škotske, koju je predvodio zajedno sa Metom Bazbijem.

1943/1944. odigrana su takođe tri prvenstva i dva kupa. Totenhem je slavio u ligi Jug, Lovels Atletik u ligi Zapad a Blekpul i Bet Siti u ligi Sever. Liga Kup Severa je osvojio velški Reksem dok je Ratni Liga Kup ostao bez osvajača jer su u finalu Aston Vila i Čarlton odigrali 1:1 te je odlučeno da podele trofej. Sledeće dve sezone su prvenstva osvajali (po regijama Jug-Zapad-Sever) ponovo Totenhem, Kardif, Hadersfild i Derbi Kaunti, zatim Šefild Junajted i Birmingem dok je liga Zapad ukinuta 1944. Derbi Kaunti je osvojio kup Severa 1945. dok je u finalu Liga Kupa slavio Bolton nakon pobede nad Čelsijem od 2:1. Poslednja sezona igrana pod ratnim uslovima je 1945/1946. kada je ponovo igran FA Kup koji je došao u ruke Derbija. Kup je od ove sezone igran pod predratnim pravilima i rezultati su se priznali u zvanične dok je liga igrana u sistemu ratnih pravila a prvaci su bili Šefild Junajted i Birmingem kojima se ove titule ne računaju.

Što se tiče Engleske reprezentacije, ona je čak uspela da odigra 29 mečeva u periodu od novembra 1939. do maja 1945. 14 protiv Velsa i 15 protiv Škotske.  Mečevi su igrani kako u Engleskoj tako i u Kardifu i Glazgovu. U aprilu je meč između Engleske i Škotske u Glazgovu posmatralo čak 133,000 ljudi!

engleska-skotska-1

Baronica Spenser-Čerčil, žena britanskog premijera Vinstona Čerčila, rukuje se sa Bilom Šenklijem. Meč Engleske i Škotske odigran na Vembliju 1942.

Fudbal je funkcionisao u Engleskoj pod ratnim uslovima sve do 1946. pored toga što je rat završen u Evropi 9. maja 1945. Tek od sezone 1946/1947. je liga ponovo igrana u predratnom sistemu dok je FA Kup vraćen sezonu ranije. Svi rezultati postignuti u ratnom periodu se danas ne vode kao zvanični rezultati klubova, ne priznaju se titule a čak se ni igračima ne priznaju nastupi i postignuti golovi. Interesantno je da kad bi se ovi rezultati priznali, legendarni Alan Širer ne bi više bio najbolji strelac Njukasl Junajteda ikada, već bi to mesto pripalo Džekiju Milburnu. Naime, kada bi se njemu priznali golovi koje je postigao pre 1946. za Njukasl, izbio bi na prvo mesto liste strelaca ovog kluba sa 238 golova, ispred Širera koji je postigao 206. Milburnu se priznaje 200 golova u zvaničnoj istoriji kluba.

dzeki-milburn

Džeki Milburn

Prva redovna sezona odigrana je 1946/47. kada je prvenstvo osvojio Liverpul.

 

 

Vanja Uzelac, istoričar

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply