Džodi ‘Pikaso’ Kredok i ostale postfudbalske karijere

Ljubiteljima engleza ime Džodi Kredoka je dobro poznato. Fudbaler u penziji koji se rodio pre 40 godina u Rediču svoju karijeru je završio 2013. godine u Vulverhemptonu, gde je proveo poslednjih 10 godina karijere! Osim Vukova, Kredok je nastupao i za Sanderlend 6 godina a karijeru je počeo u Kembridžu.

Oproštaj od aktivnog igranja 2013.

Oproštaj od aktivnog igranja 2013.

Pa gde je Džodi Kredok i šta radi pitate se vi i što ga spominjemo ? Verovali ili  ne – Kredok slika!

Već smo pisali o Roriju Falonu koji se bacio na proizvodnju i prodaju sladoleda, ali ovo je već  nešto drugo, slobodno možemo reći nešto uzvišenije.

Kredok najčešće slika portrete i to, logično, fudbalera. Najpoznatiji su mu oni kapitenski, Dejvida Bekama i Džona Terija. Teri je svoj portret i otkupio. Kako sam Kredok kaže želja mu je da krene slikati i ozbiljnije slike ali se uvek nekako vrati portretima. Posebno mesto među portretima zauzima portret Ser Džeka Hejvarda, bivšeg predsednika Volvsa koji je preminuo u januaru 2015. godine. Taj portret stoji na stadionu Molinou.

Kredok je predstavio svoju kolekciju od 12 slika pod nazivom ’ Le Bellezza Della Fusione’  što u prevodu znači  ’Lepota spajanja’. Zanimljivo je da je izložba startovala u subotu u 16h, simbolično  u vreme kada kada počinju utakmice u Premijer Ligi a završila, pogađate, poslednjim sudijskim zviždukom u 18h.

Džodi Kredok i ’ Le Bellezza Della Fusione’

Džodi Kredok i ’ Le Bellezza Della Fusione’

Kredok je kao mlađi pohađao nastavu sportske psihologije, fitnesa i nutricionizma, a ima i položenu B licencu za trenera.  ’Bio sam na raskršću puteva. Da li da počnem sa trenerskim poslom ili da poslušam srce i nastavim sa slikanjem ? Odabrao sam svoje srce i sada mi je najveći stres kada treba da ubedim nekog da kupi sliku’ sa osmehom priča Kredok za radio Bi-Bi-Si i dodaje kako slike ne prodaje zbog novca nego zato što mu je srce puno kada one vise na tuđim zidovima.

Najpoznatiji portreti

Najpoznatiji portreti

’Počelo je kao hobi, još dok sam igrao u Sanderlendu. Nisam imao ni studio za slikanje. Tada me je posetio moj prijatel Pol Ker koji je igrao za Midlzbro i rekao da moram proširim ovu priču. I eto, za 10-15 godina ljudi će me znati kao slikara a ne kao fudbalera’ završava Kredok u šali.

Inače Kredok nije jedini sa zanimljivom karijerom nakon fudbala. Gore smo vas već podsetili na tekst o Falonu a evo još nekih:

  • Svi znate za filmske karijere Vinija Džonsa, Erika Kantone i Franka Lebefa
  • Rej Vilson koji je sa Engleskom osvojio SP 1966. je nakon igračke karijere otvorio pogrebno preduzeće
  • Stjuart Ripli, bivši igrač Midlzbroa i Blekburna, posta je advokat a predmet su mu uglavnom sportske parnice
  • Frensis Li koji je sa Mančester Sitijem i Derbi Kauntijem osvojio šampionske titule izgradio je imperiju proizvodnjom toalet papira
  • Po nama apsolutni pobednik uz pogrebnika Vilsona je Arjen de Zeuv, bivši igrač Vigana i Portsmuta. De Zeuv je nakon fudbalske karijere postao detektiv u holandskoj policiji! Njegova specijalnost je forenzika a kao kapiten je predvodio reprezentaciju Holandije sačinjenu od policajaca.
Detektiv de Zeuv - poroci Amsterdama

Detektiv de Zeuv – poroci Amsterdama

Džodi Kredok - rani radovi. Šalimo se, naravno :)

Džodi Kredok – rani radovi. Šalimo se, naravno 🙂

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply