Džimi Dan i pravi rekord

Zaboravite Nistelroja, Džejmi Vardi vija rekord Džimija Dana iz 1930-ih!

Posao, prodaja i marketing su se promenili stvaranjem Premijer Lige, ne i fudbal. Brendiranje je drugačije, ali tu su i dalje 11 igrača na svakoj strani kao u stara vremena, tu su napadači i odbrambeni igrači, veličina gola je ista. Uvek je bilo teško ostati nepovređen cele sezone, ostati u timu i davati golove bila 2015., 2003. ili 1931. godina.

Zato ideja da Džejmi Vardi vija rekord Ruda van Nistelroja u postizanju golova na utakmicama u nizu u elitnom engleskom fudbalu jednostavno nije istinita, to je samo od kada se zove Premijer Liga. Nistelroj drži „moderan rekord“ zapravo sada ga dele on i Vardi kojem i dalje nedostaju dve utakmice da dostigne rekord svih vremena. Veličanstveni rekord koji smo pažljivo izvukli iz istorije, iz vremena kada nije bilo kamera da dokumentuju svaku utakmicu.

Džimi Dan, iz Šefild Junajteda, je postigao golove na najviše utakmica u nizu u elitnoj ligi engleskog fudbala i samo zato što se to desilo u godini kada se gradio Empajer Stejt Bilding ne čini ga manje izvanrednim. Između 24. oktobra 1931. i tekme sa Grimzbi Taunom i 1. januara 1932. protiv Portsmuta, Dan je davao golove na 12 utakmica u nizu – ukupno 18 golova!

Dejvid Dan na zagrevanju

Dejvid Dan na zagrevanju

Tačno je da je tada padalo više golova na utakmicama ali činjenica je da niko ovaj rekord nije ni izazvao sve do Vardija sada.

Dan je igrao u vreme kada su tereni i lopta bili teži za igru i kada je napadač morao biti napola mrtav od batina da bi dobio penal. On je bio poseban u svakom smislu. Bio je socijalista, pobunjenik, član Irske Republikanske Armije koji je bio interniran nakon građanskog rata. To što nije bio na televiziji ne čini ga manje realnim.

Rekord je jasno definisan, Dan je postigao golove na 12 utakmica Šefild Junajteda za redom kao i Vardi za Lester Siti. Sten Mortensen je postizao golove na 15 utakmica za redom na kojima je on igrao jer je bio prekidan povredama. Davao je golove na 3 utakmice, zatim na 11 i onda na još jednoj. To nije isto.

Rekord van Nistelroja takođe nije uvažen kao Vardijev jer se proteže na dve sezone, Džejmi je to uspeo u istoj, što je svakako veće dostignuće. Takođe, nije isto biti strelac na 10 utakmica u Lesteru koji treba da se bori za opstanak i u Mančester Junajtedu.

Ovim tektom ne želimo ni malo da umanjim Vardijevo dostignuće

Ovim tekstom ne želimo ni malo da umanjim Vardijevo dostignuće

I tu je neverovatni Dan. Čak je i njegov put do engleskog fudbala bio neverovatan. Odrastao je igrajući keltski fudbalu u Dablinu, a interesovanje za ovaj „naš“ dobio je tak kada su igrali 5 na 5 u zatvorima po kojima je bio kao član IRA-a. Čak je bio i u štrajku glađu, a po svom puštanju iz zatvora 1923. pridružio se Šamrok Roversima. Odatle je prešao u Engleskog četvrtoligaša Nju Brajton gde je oduševio i odmah prve sezone potpisao za Šefild Junajted za 800 funti u februaru 1926.

Uradio je dosta malo tokom prve 3 godine u klubu, a zatim je u sezoni 1929-30, kada je imao 24 godine, potpuno eksplodirao. Bio je prvi strelac Divizije 1 sa 36 golova, uključujući 4 protiv Vest Hema 1. januara i 4 protiv Lestera 3 dana posle. Sledeće sezone je postigao 41 u ligi i 50 u svim takmičenjima što je i dalje rekord za jednog Irca u elitnom engleskom fudbalu. Naredne sezone je postavio rekord u uzastopnim utakmicama, ovaj koji Vardi sada vija.

Mesec dana nakon što je njegov niz završen Arsenal je nudio 10 000 funti za njega što je Šefild Junajted odbio. te sezone je postigao 33 gola postavši jedini čovek koji je 3 sezone u nizu davao preko 30 golova sve do Alana Širera u Blekburnu od 1993-94 do 1995-96.

Šefild Junajted je potom prodao Džimija Dana Arsenalu. Te sezone su ispali iz lige, a Arsenal je bio šampion. U sledećoj sezoni Tobdžije su ga zamenile sa Ted Drejkom i njegovo vreme kao najubojitiji strelac u zemlji je prošlo.

Otišao je u Sautempton, a zatim nazadu Šamrok Rovers. Godine 1939. reprezentacija Irske je bila poslednja koja je gostovala u Nemačkoj pre Hitlerove invazije na Poljsku. Igrači su morali da slede primer Engleza od godinu dana ranije i salutiraju Nacistima pre početka meča u Bremenu. U tom momentu kapiten Dan se pobunio odbijajući da digne ruku ohrabrujući ostale da slede njegov primer. Međutim, fotografije pokazuju da je taj dan stajao sam sa obe ruke dole.

U dresu svog voljenog Šefild Junajteda

U dresu svog voljenog Šefild Junajteda

Dan je umro mlad, u 44. godini i sahranjen je u Dablinu u dresu Šefild Junajteda. Danas jedva da postoji par njegovih slika u tom dresu. Ipak, njegov talenat ostaće večno upamćen i rekordi koji zaslužuju više od toga da budu zbrisani kao da je fudbal izmišljen 1991. od naziva Premijer Liga.

Sigurno bi mu sada bilo drago da njegov rekord vija baš Džejmi Vardi još jedan čovek Šefilda.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply